Robiąc powidła, zawsze używam tajnego tricku mojej babci. W życiu nie jadłam lepszych, są niepowtarzalne

Jesień zbliża się wielkimi krokami. Wraz z tym coraz niższe temperatury więc szukamy rozwiązania, aby rozgrzać się od środka. Dobrym sposobem będzie zaserwowanie sobie herbaty z dodatkiem pysznych śliwkowych powideł. Warto wykorzystać sezon, kiedy mamy czas na śliwki i w dobry sposób je wykorzystać.

ObrazekPowidła śliwkowe bez mieszania - Pyszności: Foto Canva
Paulina

Powidła śliwkowe w żadnym wypadku nie są trudne do zrobienia. Potrzeba nam kilka składników. Główne produkty, czyli cukier i owoce oraz dodatkowo ocet, każdy ma w spiżarce. Dodatek tego ostatniego produktu jest bardzo ważny, aby powidła wyszły idealne. Czemu? Zdradzamy poniżej.

Obrazek

Czemu warto dodać ocet do śliwek?

Jak się okazuje, dodatek octu bardzo dobrze sprawdzi się przy przygotowywaniu tego jesienno-zimowego przetworu. Wlewanie octu do śliwek sprawi, że powidła będą mieć śliwkową, wyrazistą barwę. Są też osoby, które zalecaj, by wlać ocet do garnka, by śliwki się nie przypalały, w przypadku przygotowywania powideł bez mieszania.

Przepis na powidła śliwkowe

Obrazek
Śliwki - Pyszności

Składniki:

     
  • 3 kg śliwek
  • około 400 g cukru
  • 3 łyżki octu winnego lub jabłkowego

Sposób przygotowania:

Na początek myjemy owoce i usuwamy pestki. Tak wydrylowane śliwki wkładamy do dużego garnka. Owoce obsypujemy cukrem i przekładamy je na przemian warstwami. Przygotowane śliwki zakrapiamy octem i odstawiamy w chłodne miejsce na około 6-8 godzin. Po tym czasie ustawiamy nasz garnek na płycie grzewczej i gotujemy przez 4-5 godzin.

Nasze owoce zaczną puszczać sok, a jeśli prawie go nie będzie, przystępujemy do mieszania ich drewnianą łyżką. Nasze powidła już są prawie gotowe, zdejmujemy z palnika, sprawdzamy ich gęstość, jeśli jest taka konieczność, to odlewamy część powstałego soku. Tak przygotowane powidła przekładamy do wcześniej wyparzonych słoików i zakręcamy.

Teraz czas na pasteryzację. Wkładamy bawełnianą ścierkę do garnka, żeby słoiki nie uderzały o ścianki i układamy na dnie słoiki. Zalewamy wszystko wodą na 3/5 wysokości słoików. Stawiamy na palnik i doprowadzamy wodę do wrzenia. Później jeszcze chwilkę gotujemy przez około 15 minut, aby mieć pewność, że pasteryzacja się udała. Wyjmujemy słoiki, obracamy je dnem do góry i ustawiamy na kuchennym blacie. To koniec, nasze powidła są gotowe.

Zobacz na naszym kanale YouTube jak przygotować pyszny schab ze śliwką krok po kroku. Wspaniale smakuje w towarzystwie kaszy gryczanej i sosu grzybowego.

Wybrane dla Ciebie
Włosi szczęśliwi, reszta świata też. Wyróżnienie dla kuchni
Włosi szczęśliwi, reszta świata też. Wyróżnienie dla kuchni
We Włoszech jest świątecznym klasykiem. Zupełnie inna niż polskie dania
We Włoszech jest świątecznym klasykiem. Zupełnie inna niż polskie dania
Zamiast godzinę przygotowywać cynamonki, robię ich prostszą wersję. Te placuszki to prawdziwy hit
Zamiast godzinę przygotowywać cynamonki, robię ich prostszą wersję. Te placuszki to prawdziwy hit
Na 3 dni przed świętami zalewam śledzie i odstawiam. Nie znajdziesz lepszego przepisu
Na 3 dni przed świętami zalewam śledzie i odstawiam. Nie znajdziesz lepszego przepisu
To niskokaloryczne mięso może konkurować z wołowiną. W Polsce prawie nikt o nim nie słyszał
To niskokaloryczne mięso może konkurować z wołowiną. W Polsce prawie nikt o nim nie słyszał
My mamy uszka, Włosi jedzą w święta konkurencyjne pyszności. I nie podają ich w barszczu
My mamy uszka, Włosi jedzą w święta konkurencyjne pyszności. I nie podają ich w barszczu
Strzelczyk obowiązkowo dorzuca do barszczu. Ma więcej smaku
Strzelczyk obowiązkowo dorzuca do barszczu. Ma więcej smaku
To mięso lepsze od jagnięciny, a wcale nie takie drogie. Tak rzadko je jemy, że wielu sprawdza, jak wygląda
To mięso lepsze od jagnięciny, a wcale nie takie drogie. Tak rzadko je jemy, że wielu sprawdza, jak wygląda
Na śniadanie robię zamiast owsianki. Podkręca pracę jelit i syci na bardzo długo
Na śniadanie robię zamiast owsianki. Podkręca pracę jelit i syci na bardzo długo
To najłatwiejszy miodownik na świecie. Zrobisz raz-dwa i bez stresu
To najłatwiejszy miodownik na świecie. Zrobisz raz-dwa i bez stresu
Tak wyfiletujesz karpia i pozbędziesz się ości. Nikt nie będzie musiał grzebać w rybie
Tak wyfiletujesz karpia i pozbędziesz się ości. Nikt nie będzie musiał grzebać w rybie
Tego wypieku nie może zabraknąć na włoskim stole. To świąteczny pewniak
Tego wypieku nie może zabraknąć na włoskim stole. To świąteczny pewniak
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟