Są soczyste i rozpływają się w ustach. Lepszego kurczaka nie znajdziesz

Te kawałki kurczaka w aromatycznych przyprawach to sprawdzony sposób na to, by oczarować smakiem. Specjalny sposób przygotowania sprawia, że pieką się równomiernie, a skórka zamienia się w chrupiącą przyjemność.

Soczyste udka z kurczakaSoczyste udka z kurczaka
Źródło zdjęć: © Pyszności
Ewa MalinowskaSebastian Lubera

Udka z kurczaka pieczone w ten nietypowy sposób, czyli wiszące między kratkami piekarnika, to metoda, która zyskuje coraz większą popularność. Dzięki takiemu sposobowi pieczenia mięso zyskuje wyjątkową chrupkość skórki i soczystość wewnątrz, a spływający tłuszcz wraz z przyprawami otula pokrojone warzywa. Ten obiad praktycznie robi się sam.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Wiszące udka z kurczaka z pieczonymi warzywami. Mięso wyjdzie soczyste jak nigdy

Wiszące udka z kurczaka z warzywami

Marynata z miodu, sosu sojowego i papryki nadaje kurczakowi wyjątkowy, lekko orientalny smak. Kolorowe warzywa nie tylko wzbogacają smak i zwalniają z dodatkowego gotowania ziemniaków, ale również apetycznie prezentują się na talerzu. Cały obiad jest tak prosty w przygotowaniu, że poradzi sobie nawet ten, kto na co dzień stroni od kuchni.

Dlaczego warto powiesić kurczaka na ruszcie, zamiast tradycyjnie układać w żaroodpornym naczyniu? Dzięki temu, że udka nie dotykają blachy, gorące powietrze równomiernie opieka je z każdej strony, co zapewnia idealnie chrupiącą skórkę. Pieczone w ten sposób udka pozostają soczyste w środku, ponieważ nie są narażone na bezpośredni kontakt z gorącą blachą, która mogłaby je przesuszyć.

Składniki:

  • 2 cebule,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 łyżka słodkiej papryki,
  • 1/3 łyżeczki ostrej papryki,
  • 2 łyżki sosu sojowego,
  • 2 łyżki miodu,
  • 1/4 szklanki oleju roślinnego,
  • 8 udek z kurczaka.

Reszta składników:

  • 1 cukinia,
  • 1 czerwona papryka,
  • 2 marchewki,
  • 1 zielona papryka,
  • 2 ziemniaki.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Cebulę zblenduj i przetrzyj przez sito. Do odciśniętego soku z cebuli dodaj starty czosnek, słodką i ostrą paprykę, sos sojowy, olej oraz miód i dokładnie wymieszaj.

Marynata do udek
Marynata do udek © Pyszności

Krok 2. Podudzia z kurczaka natnij i zanurz w marynacie. Dokładnie wymieszaj, aby przyprawy przykryły mięso. Przez dolną część mięsa przebij wykałaczkę i powieś udka z na kratce z piekarnika.

Wykałaczki będą jak rusztowanie
Wykałaczki będą jak rusztowanie © Pyszności

Krok 3. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza na 40 minut. Pod wiszące mięso podłuż blaszkę.

Wiszące udka
Wiszące udka © Pyszności

Krok 4. Po 40 minutach pieczenia wyjmij blaszkę z piekarnika i wrzuć na nią pokrojone w kostkę warzywa. Wlej pozostałą marynatę i wymieszaj razem z tym, co już ściekło na blaszkę. Wstaw do piekarnika i piecz z mięsem jeszcze przez 30 minut.

Warzywa w marynacie
Warzywa w marynacie © Pyszności

Krok 5. Gotowe podudzia z kurczaka podaj z pieczonymi warzywami. Całość możesz dodatkowo udekorować posiekaną natką pietruszki.

Wiszące kawałki kurczaka z warzywami
Wiszące kawałki kurczaka z warzywami © Pyszności

Wybrane dla Ciebie

Najlepszy dressing do jesiennej sałatki. Z takim wsparciem unikniesz infekcji
Najlepszy dressing do jesiennej sałatki. Z takim wsparciem unikniesz infekcji
Jest mięciutki jak chmurka i pachnie w całym domu. Idealny do kawy w jesienne popołudnie
Jest mięciutki jak chmurka i pachnie w całym domu. Idealny do kawy w jesienne popołudnie
Zrobiłam na przekąskę na babski wieczór. Jesienne smarowidło okazało się hitem
Zrobiłam na przekąskę na babski wieczór. Jesienne smarowidło okazało się hitem
Już wiem, jak przechowywać banany. Dłużej poleżą i nie ściemnieją
Już wiem, jak przechowywać banany. Dłużej poleżą i nie ściemnieją
W weekend zrobiłam szybką zapiekankę z dynią. Wyszła pożywna i bardzo smaczna
W weekend zrobiłam szybką zapiekankę z dynią. Wyszła pożywna i bardzo smaczna
Jak długo można przechowywać suszone grzyby? Wiele osób myśli, że czas nie ma znaczenia
Jak długo można przechowywać suszone grzyby? Wiele osób myśli, że czas nie ma znaczenia
Wycinać czy wykręcać? Ekspert wskazuje najlepszy sposób
Wycinać czy wykręcać? Ekspert wskazuje najlepszy sposób
Ta sałatka w PRL-u była na każdej gościnie. Dziś zapomniana, a pyszna i szybka
Ta sałatka w PRL-u była na każdej gościnie. Dziś zapomniana, a pyszna i szybka
Gulasz robię po serbsku. Kruche mięso rozpada się w ustach
Gulasz robię po serbsku. Kruche mięso rozpada się w ustach
U nas gnije na krzakach. W Szwecji robią z niej pyszną zupę
U nas gnije na krzakach. W Szwecji robią z niej pyszną zupę
Wlej szklankę do pomidorówki jak Robert Makłowicz. Zupa nabierze smaku i wyrazistości
Wlej szklankę do pomidorówki jak Robert Makłowicz. Zupa nabierze smaku i wyrazistości
Udka z kurczaka zawsze piekę w takiej temperaturze. Są soczyste i delikatne, a skórka chrupiąca
Udka z kurczaka zawsze piekę w takiej temperaturze. Są soczyste i delikatne, a skórka chrupiąca