W niedzielę na obiad podałem te udka. Wszyscy się zachwycali, bo smakowały jak z grilla
Pieczone udka z kurczaka, które smakują zupełnie, jakby dopiero co zeszły z rusztu? Ten efekt to nie bajkopisarstwo, lecz sama prawda. Przetestowałem przepis w ostatnią niedzielę, a rodzina do dzisiaj chodzi za mną i domaga się powtórki z rozrywki. To naprawdę działa!
19.06.2024 09:59
W teorii jest tak, że każdy z nas jest w posiadaniu dziesiątek, czy nawet setek pomysłów na obiad i możemy je serwować rodzinie naprzemiennie przez wiele tygodni, nim ktokolwiek wspomni coś na temat monotonii. Praktyka pokazuje, że sprawa ta nie wygląda wcale tak kolorowo i od kulinarnej rutyny dzieli nas już tylko jedno, kolejne przygotowanie kotletów schabowych czy lecza. To właśnie dlatego innowacyjne przepisy, które mogą zapisać w swoim kuchennym kajeciku, cenię sobie tak bardzo.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Ostatnio w czeluściach sieci odnalazłem recepturę na udka z piekarnika, które miały rzekomo smakować zupełnie jak z grilla. Ten rodzaj mięsa bardzo lubię i przygotowywałem go już na tyle dużo razy, że postanowiłem dać się ponieść fantazji i wcielić znaleziony przepis w życie. I wiesz co? To naprawdę działa. Oczywiście nie jest to kwestia magii czy nastawienia (chociaż kto wie, może trochę?), lecz skomponowania odpowiedniej mieszanki przypraw, które zastąpią nam w tym przypadku ruszt, węgiel i dym. Ale spokojnie — to prostsze niż myślisz. Już za chwilę wszystko zrozumiesz.
Udka z piekarnika
Składniki:
- 5 udek z kurczaka,
- sól, pieprz,
- 1 łyżka słodkiej papryki,
- 3 łyżki sosu sojowego,
- 1 łyżeczka miodu,
- 90 ml oleju roślinnego,
- 4-5 ząbków czosnku.
Sposób przygotowania:
- Podane ilości sosu sojowego, miodu, słodkiej papryki i oleju roślinnego mieszam w misce. Dodaje przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Dopiero wtedy dosypuje też pieprz i sól. Robię to do smaku i szczególnie uważam na tę drugą przyprawę, bo sos sojowy dodał już marynacie sporo słoności.
- W przygotowanej w ten sposób zalewie zanurzam kurczaka. Chowam miskę do lodówki i trzymam ją tam przynajmniej przez godzinę.
- Teraz przekładam udka z kurczaka na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawiam do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika i piekę przez 30 minut. Następnie otwieram piekarnik i smaruję kurczaka pozostałą marynatą. Piekę kolejne 20 minut. Udka z piekarnika, które smakują jak z grilla, są już gotowe.