Wielu Polaków krzywi się na widok tego mięsa. Do gulaszu sprawdzi się lepiej niż łopatka

Mięso duszone w sosie to jedno z tych dań, które przyjemnie otula brzuch i od razu sprawia, że nawet kapryśna pogoda staje się znośna. Zamiast jednak sięgać po wieprzowinę, postaw na ogony wołowe.

Gulasz z ogonów wołowychGulasz z ogonów wołowych
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Ogony wołowe nie cieszą się dużą popularnością w polskiej kuchni. Należą do podrobów, których wiele osób na co dzień unika. Tymczasem to niedoceniony przysmak, który zachwyci delikatnym, miękkim mięsem i głębokim smakiem i świetnie sprawdza się w formie gulaszu. Mięso z ogonów wołowych, bogate w kolagen, po długim duszeniu staje się niezwykle kruche i soczyste, niemal rozpływając się w ustach. To właśnie kolagen sprawia, że sos zyskuje aksamitną konsystencję i wyjątkowy smak.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Chrupiąca kiszona kalarepa . Domowy sposób na nietypową przekąskę

Gulasz z ogonów wołowych

W polskiej kuchni z ogonów wołowych częściej gotowało się zupę, ale już Hiszpanie wolą je w formie gulaszu duszonego z dodatkiem wina. W restauracjach znaleźć je można jako "oxtail". Mięso jest tak kruche i soczyste, że nawet osoby na co dzień stroniące podrobów nie odmówią sobie dokładki.

Długie, powolne duszenie w winie, z dodatkiem aromatycznych warzyw i przypraw, sprawia, że ogony wołowe nabierają smaku. Stają się tak miękkie, że z łatwością oddzielisz mięso od kości.

Składniki:

  • 1,5 kg ogonów wołowych (pokrojonych w kawałki)
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki oleju
  • 2 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 1 butelka czerwonego wina wytrawnego (750 ml)
  • 1 litr bulionu wołowego
  • 2 liście laurowe
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka papryki wędzonej
  • sól i świeżo mielony pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

  1. Ogony wołowe obtocz je w mące wymieszanej z solą oraz z pieprzem.
  2. W dużym garnku lub żeliwnym naczyniu rozgrzej olej. Obsmaż kawałki mięsa z każdej strony na złoty kolor. Wyjmij mięso i odłóż na talerz.
  3. Na tym samym tłuszczu zeszklij pokrojoną w kostkę cebulę i posiekany czosnek.
  4. Dodaj pokrojoną w plastry marchewkę, pietruszkę oraz seler naciowy. Smaż przez kilka minut.
  5. Wlej wino do garnka, zeskrobując dno, aby zebrać wszystkie smaki. Gotuj, aż płyn zredukuje się o połowę.
  6. Włóż obsmażone ogony z powrotem do garnka. Wlej bulion, dodaj liście laurowe, ziele angielskie i paprykę wędzoną. Dopraw solą i pieprzem.
  7. Doprowadź do wrzenia, a następnie zmniejsz ogień i duś pod przykryciem przez co najmniej 3-4 godziny. Mięso powinno być bardzo miękkie i odchodzić od kości.
  8. Na koniec wyjmij liście laurowe.

Gulasz możesz podawać z pieczywem, ziemniakami, kluskami śląskimi lub kaszą. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Co weekend piekę stefankę. Przepis jest w mojej rodzinie od lat
Co weekend piekę stefankę. Przepis jest w mojej rodzinie od lat
Używasz takiego tłuszczu do smażenia? W połączeniu z rybą staje się szkodliwy dla zdrowia
Używasz takiego tłuszczu do smażenia? W połączeniu z rybą staje się szkodliwy dla zdrowia
Węgierscy kucharze nie dodają mąki do gulaszu. Inny składnik świetnie zagęszcza sos
Węgierscy kucharze nie dodają mąki do gulaszu. Inny składnik świetnie zagęszcza sos
Na piątkowy obiad robię postne gołąbki. Tak pyszne, że żona zawsze bierze dwie dokładki
Na piątkowy obiad robię postne gołąbki. Tak pyszne, że żona zawsze bierze dwie dokładki
Jest kremowa i wilgotna. Mało kto robi taką jajecznicę, a szkoda
Jest kremowa i wilgotna. Mało kto robi taką jajecznicę, a szkoda
Dodaję do ciasta czekoladowego. Nie ma zakalca i rośnie jak szalone
Dodaję do ciasta czekoladowego. Nie ma zakalca i rośnie jak szalone
Przekąski z ciasta francuskiego w 5 banalnych przepisach. Większości pewnie jeszcze nie znasz
Przekąski z ciasta francuskiego w 5 banalnych przepisach. Większości pewnie jeszcze nie znasz
Nie kupuję sklepowych gotowców. Masło cynamonowe robię sama i jest pyszne
Nie kupuję sklepowych gotowców. Masło cynamonowe robię sama i jest pyszne
Zamiast trzeć ziemniaki, robię placki z kiszonej kapusty. Proste, a cała rodzina naje się do syta
Zamiast trzeć ziemniaki, robię placki z kiszonej kapusty. Proste, a cała rodzina naje się do syta
W PRL-u Polacy się nią zajadali na każdej imprezie. Nikt nie myślał, jak wpływa na organizm
W PRL-u Polacy się nią zajadali na każdej imprezie. Nikt nie myślał, jak wpływa na organizm
Jak szybko obrać marchewkę? Zrobisz to nawet bez obieraczki
Jak szybko obrać marchewkę? Zrobisz to nawet bez obieraczki
Na weekend piekę Jesienną Ambrozję. Teściowa już wszystkim zachwalała mój przepis
Na weekend piekę Jesienną Ambrozję. Teściowa już wszystkim zachwalała mój przepis
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯