WAŻNE
TERAZ

Sędzia Iwaniec zawieszony. Minister Żurek o powodach decyzji

Wątróbkę robię po tajsku. Niejednego przekona do podrobów

Wątróbka wielu osobom jawi się jako koszmar z dzieciństwa, okraszony dodatkowo krążkami cebuli. Ten przepis może jednak odczarować traumę i nienachalnie przekonać do tego, że podroby mogą być naprawdę smaczne i ciekawe.

Pyszna i soczysta wątróbka po tajskuPyszna i soczysta wątróbka po tajsku
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Wątróbka to jeden z przysmaków, który albo się kocha, albo nienawidzi. Najczęściej serwowana jest w towarzystwie cebuli i jabłka, czasem trafia do sałatek lub do kotletów, a i niektórzy robią z niej kluseczki do rosołu. Moim ostatnim odkryciem jest pyszna wątróbka po tajsku, lekko zanurzona w sosie z dodatkiem ziół i ostrych przypraw. Nabiera wyrazistości i staje się daniem, które przekona do siebie niejednego sceptyka.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Hot dogi z sałatką i obłędnymi sosami. Po prostu palce lizać!

Wątróbka po tajsku

Podroby nie są tylko domeną polskiej kuchni, w szczególności tej z czasów PRL. Znaleźć je można również w innych krajach, w tym azjatyckich. Smakami orientu przesiąknęła w tym przypadku wątróbka. Możesz sięgnąć zarówno po drobiową, wołową, jak i wieprzową. Azjatyckie składniki zamówisz przez internet lub znajdziesz bez większego problemu na działach z kuchniami świata w dużych supermarketach.

Składniki:

  • 400-500 g wątróbki
  • 1 czerwona cebula,
  • mąka pszenna do obtoczenia,
  • 5 ząbków czosnku,
  • zielona cebulka lub szczypiorek,
  • pęczek świeżej kolendry,
  • olej do smażenia.

Sos:

  • 3 łyżki sosu rybnego,
  • 2 łyżki sosu ostrygowego,
  • 1 łyżka sosu sojowego,
  • 1 łyżka cukru palmowego lub brązowego,
  • pół łyżeczki płatków chilli lub 1 ostra papryczka,
  • 150-200 ml bulionu lub wody,
  • pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Wątróbkę dokładnie umyj, osusz ręcznikiem papierowym i pokrój.
  2. Oprósz delikatnie mąką.
  3. W miseczce wymieszaj sos rybny, sos ostrygowy, ciemny sos sojowy, rozpuszczony w odrobienie wody cukier, płatki chilli i bulion.
  4. Na patelni rozgrzej olej i obsmaż kawałki wątróbki, aż się lekko zarumienią.
  5. Zdejmij z patelni i odłóż na talerz.
  6. Na patelnię wrzuć posiekaną czerwoną cebulę. Gdy zacznie mięknąć, dodaj posiekany lub przeciśnięty przez praskę czosnek.
  7. Przygotowany wcześniej sos wlej na patelnię, zagotuj.
  8. Gdy zacznie lekko gęstnieć, dodaj wątróbkę.
  9. Dorzuć posiekaną zieloną cebulkę lub szczypiorek i część kolendry. Jeśli sos jest za gęsty, dolej więcej wody lub bulionu.
  10. Dopraw do smaku pieprzem.
  11. Delikatnie wymieszaj i gotuj jeszcze przez 2-3 minuty, aż wątróbka nie będzie surowa.

Przełóż duszoną wątróbkę z sosem na talerz. Obficie posyp resztą świeżej posiekanej kolendry. Smacznego!

Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Zamiast robić pierogi, zawijam naleśniki. Z tym farszem smakują zwłaszcza dzieciom
Zamiast robić pierogi, zawijam naleśniki. Z tym farszem smakują zwłaszcza dzieciom
Niepozorne grzyby. Wielu je omija, a w sosie są lepsze nawet od prawdziwków
Niepozorne grzyby. Wielu je omija, a w sosie są lepsze nawet od prawdziwków
W PRL-u moja babcia piekła je często. Doskonale zastępuje serniczek
W PRL-u moja babcia piekła je często. Doskonale zastępuje serniczek
We Włoszech spróbowałam arancini. Zajadałam się nimi przez cały wyjazd
We Włoszech spróbowałam arancini. Zajadałam się nimi przez cały wyjazd
Żucie na zdrowie, oszczędność pieniędzy i sprytne patenty. Jesień w kuchni zapowiada się smakowicie
Żucie na zdrowie, oszczędność pieniędzy i sprytne patenty. Jesień w kuchni zapowiada się smakowicie
Po powrocie z lasu robię tylko takie kotlety mielone. Są smaczniejsze i bardziej aromatyczne
Po powrocie z lasu robię tylko takie kotlety mielone. Są smaczniejsze i bardziej aromatyczne
Inni smażą w panierce. Kuzynka zrobiła z nich pizzę, wszystkim kopara opadła
Inni smażą w panierce. Kuzynka zrobiła z nich pizzę, wszystkim kopara opadła
Włosi zajadają się od dawna. Polacy nadal nie wiedzą, co z nich zrobić
Włosi zajadają się od dawna. Polacy nadal nie wiedzą, co z nich zrobić
Zamiast jabłka, dodaję inny owoc. Domowy smalec wychodzi jeszcze smaczniejszy
Zamiast jabłka, dodaję inny owoc. Domowy smalec wychodzi jeszcze smaczniejszy
Polacy uznają za profanację. W Austrii zajadają się inną ogórkową
Polacy uznają za profanację. W Austrii zajadają się inną ogórkową
Z cukinii robię sałatkę na ciepło. Zainspirował mnie turecki przysmak
Z cukinii robię sałatkę na ciepło. Zainspirował mnie turecki przysmak
Zostały ci resztki z rosołu? Nie wyrzucaj! Oto co możesz z nich przygotować
Zostały ci resztki z rosołu? Nie wyrzucaj! Oto co możesz z nich przygotować