Wątróbkę robię po tajsku. Niejednego przekona do podrobów
Wątróbka wielu osobom jawi się jako koszmar z dzieciństwa, okraszony dodatkowo krążkami cebuli. Ten przepis może jednak odczarować traumę i nienachalnie przekonać do tego, że podroby mogą być naprawdę smaczne i ciekawe.
Wątróbka to jeden z przysmaków, który albo się kocha, albo nienawidzi. Najczęściej serwowana jest w towarzystwie cebuli i jabłka, czasem trafia do sałatek lub do kotletów, a i niektórzy robią z niej kluseczki do rosołu. Moim ostatnim odkryciem jest pyszna wątróbka po tajsku, lekko zanurzona w sosie z dodatkiem ziół i ostrych przypraw. Nabiera wyrazistości i staje się daniem, które przekona do siebie niejednego sceptyka.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Hot dogi z sałatką i obłędnymi sosami. Po prostu palce lizać!
Wątróbka po tajsku
Podroby nie są tylko domeną polskiej kuchni, w szczególności tej z czasów PRL. Znaleźć je można również w innych krajach, w tym azjatyckich. Smakami orientu przesiąknęła w tym przypadku wątróbka. Możesz sięgnąć zarówno po drobiową, wołową, jak i wieprzową. Azjatyckie składniki zamówisz przez internet lub znajdziesz bez większego problemu na działach z kuchniami świata w dużych supermarketach.
Składniki:
- 400-500 g wątróbki
- 1 czerwona cebula,
- mąka pszenna do obtoczenia,
- 5 ząbków czosnku,
- zielona cebulka lub szczypiorek,
- pęczek świeżej kolendry,
- olej do smażenia.
Sos:
- 3 łyżki sosu rybnego,
- 2 łyżki sosu ostrygowego,
- 1 łyżka sosu sojowego,
- 1 łyżka cukru palmowego lub brązowego,
- pół łyżeczki płatków chilli lub 1 ostra papryczka,
- 150-200 ml bulionu lub wody,
- pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
- Wątróbkę dokładnie umyj, osusz ręcznikiem papierowym i pokrój.
- Oprósz delikatnie mąką.
- W miseczce wymieszaj sos rybny, sos ostrygowy, ciemny sos sojowy, rozpuszczony w odrobienie wody cukier, płatki chilli i bulion.
- Na patelni rozgrzej olej i obsmaż kawałki wątróbki, aż się lekko zarumienią.
- Zdejmij z patelni i odłóż na talerz.
- Na patelnię wrzuć posiekaną czerwoną cebulę. Gdy zacznie mięknąć, dodaj posiekany lub przeciśnięty przez praskę czosnek.
- Przygotowany wcześniej sos wlej na patelnię, zagotuj.
- Gdy zacznie lekko gęstnieć, dodaj wątróbkę.
- Dorzuć posiekaną zieloną cebulkę lub szczypiorek i część kolendry. Jeśli sos jest za gęsty, dolej więcej wody lub bulionu.
- Dopraw do smaku pieprzem.
- Delikatnie wymieszaj i gotuj jeszcze przez 2-3 minuty, aż wątróbka nie będzie surowa.
Przełóż duszoną wątróbkę z sosem na talerz. Obficie posyp resztą świeżej posiekanej kolendry. Smacznego!