WAŻNE
TERAZ

"Delikatnie przypominam". Duda zabiera głos ws. "wieszania za zdradę"

Nie możesz przekonać się do wątróbki? Spróbuj takiej, a będziesz zachwycony od pierwszego kęsa

W Polsce podroby kojarzone są z bieda-kuchnią. We Francji są o wiele bardziej doceniane – z wątróbki powstają wyrafinowane danie, które są serwowane w restauracjach. Może letnie dodatki pomogą ci odczarować to mięso, po które warto sięgać ze względu na bogactwo żelaza i witaminy B12.

Smażoną wątróbkę polewam sosem malinowymSmażoną wątróbkę polewam sosem malinowym
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Najczęściej przygotowujemy wątróbkę z cebulą i jabłkiem. Obficie posypujemy majerankiem i podajemy z purée ziemniaczanym. Latem możesz sięgnąć po inne owoce sezonowe, które dodadzą zniesławionej wątróbce lekkości i niebagatelnego uroku.

Jak zrobić pyszny owocowy sos do wątróbki?

Słodko-kwaśny malinowy sosik możesz przygotować ze świeżych lub mrożonych malin. Wystarczy, że wrzucisz je do garnka i zagotujesz z niewielką ilością cukru. Jeśli chcesz zagęścić sos, dodaj odrobinę żelatyny lub mąki ziemniaczanej. Żelatynę zalej wcześniej zimną wodą, aby napęczniała, po czym wymieszaj z gorącym sosem. Pamiętaj, aby zrobić to już po zdjęciu garnka z kuchenki – żelatyna nie może się zagotować.

Zamiast żelatyny możesz dodać mąkę ziemniaczaną. Rozmieszaj ją w kilku łyżkach zimnej wody, zahartuj gorącym sosem i wymieszaj z malinami. Podgrzewaj, cały czas mieszając, do uzyskania odpowiedniej konsystencji.

Wątróbkę możesz podać także z truskawkami lub czereśniami. Przygotuj je dokładnie tak samo, jak maliny. Polej nimi smażoną lub pieczoną wątróbkę.

Przepis na wątróbkę z malinami

Wątróbkę warto wcześniej namoczyć w mleku, aby była łagodniejsza.

Składniki:

  • 0,5 kg wątróbek drobiowych,
  • 1 szklanka mleka,
  • 100 g mąki,
  • 2 cebule,
  • 50 ml czerwonego wina,
  • 200 g świeżych malin,
  • 1 łyżka cukru,
  • sól i pieprz do smaku,
  • masło klarowane do smażenia.

Sposób przygotowania:

  • Wątróbki oczyść i umyj, pokrój na kawałki, zalej mlekiem i wstaw do lodówki na minimum 1 godzinę. Następnie odlej mleko, a mięso obtocz w mące.
  • Podsmaż na mocno rozgrzanej patelni z roztopionym masłem klarowanym tak, aby zarumieniła się z każdej strony. Następnie zalej ją winem i pozostaw do odparowania.
  • W tym samym czasie na drugiej patelni zeszklij pokrojoną w pióra cebulę.
  • Podsmażoną cebulę dodaj do wątróbki, przykryj pokrywką i smaż przez kilka minut. Na koniec dopraw solą i pieprzem.
  • W rondelku pogrzej maliny z cukrem. Rozgnieć widelcem na papkę. Sosem malinowym polej usmażoną wątróbkę.

Wybrane dla Ciebie

Żyje tylko w najczystszych polskich wodach. Nie kumuluje zanieczyszczeń i metali ciężkich
Żyje tylko w najczystszych polskich wodach. Nie kumuluje zanieczyszczeń i metali ciężkich
W piątki robię te kotlety. Są tak pyszne, że nawet dzieci jedzą po 4 sztuki
W piątki robię te kotlety. Są tak pyszne, że nawet dzieci jedzą po 4 sztuki
Gulasz z tego mięsa wychodzi najlepszy. Kawałeczki dosłownie rozpadają się pod widelcem
Gulasz z tego mięsa wychodzi najlepszy. Kawałeczki dosłownie rozpadają się pod widelcem
Placki ziemniaczane po zbójnicku. Najłatwiejszy i najlepszy przepis
Placki ziemniaczane po zbójnicku. Najłatwiejszy i najlepszy przepis
Ścieram na tarce i dodaję do mięsa. Kotlety mielone wychodzą bardziej soczyste
Ścieram na tarce i dodaję do mięsa. Kotlety mielone wychodzą bardziej soczyste
Tomasz Strzelczyk zamówił dorsza w Darłówku. Już po pierwszym kęsie to wyczuł
Tomasz Strzelczyk zamówił dorsza w Darłówku. Już po pierwszym kęsie to wyczuł
Czy można jeść surowego bakłażana, czy nie? Odpowiedź nie jest taka oczywista
Czy można jeść surowego bakłażana, czy nie? Odpowiedź nie jest taka oczywista
Nakładam na kotlety i zapiekam. Rodzina już nie chce słyszeć o zwykłych
Nakładam na kotlety i zapiekam. Rodzina już nie chce słyszeć o zwykłych
Mieszam kilka składników i nadziewam. Naleśniki na słodko mogą się przy nich schować
Mieszam kilka składników i nadziewam. Naleśniki na słodko mogą się przy nich schować
Taki kisiel możesz jeść bez wyrzutów sumienia. Przygotujesz go w kilka chwil
Taki kisiel możesz jeść bez wyrzutów sumienia. Przygotujesz go w kilka chwil
Zamiast przepłacać w lodziarni, lody pistacjowe robię sam. Są pyszne, kremowe i bardzo odżywcze
Zamiast przepłacać w lodziarni, lody pistacjowe robię sam. Są pyszne, kremowe i bardzo odżywcze
Wsypuję po łyżeczce. Te przyprawy podkręcają smak leczo jak żadne inne
Wsypuję po łyżeczce. Te przyprawy podkręcają smak leczo jak żadne inne