Nie możesz przekonać się do wątróbki? Spróbuj takiej, a będziesz zachwycony od pierwszego kęsa
W Polsce podroby kojarzone są z bieda-kuchnią. We Francji są o wiele bardziej doceniane – z wątróbki powstają wyrafinowane danie, które są serwowane w restauracjach. Może letnie dodatki pomogą ci odczarować to mięso, po które warto sięgać ze względu na bogactwo żelaza i witaminy B12.
Najczęściej przygotowujemy wątróbkę z cebulą i jabłkiem. Obficie posypujemy majerankiem i podajemy z purée ziemniaczanym. Latem możesz sięgnąć po inne owoce sezonowe, które dodadzą zniesławionej wątróbce lekkości i niebagatelnego uroku.
Jak zrobić pyszny owocowy sos do wątróbki?
Słodko-kwaśny malinowy sosik możesz przygotować ze świeżych lub mrożonych malin. Wystarczy, że wrzucisz je do garnka i zagotujesz z niewielką ilością cukru. Jeśli chcesz zagęścić sos, dodaj odrobinę żelatyny lub mąki ziemniaczanej. Żelatynę zalej wcześniej zimną wodą, aby napęczniała, po czym wymieszaj z gorącym sosem. Pamiętaj, aby zrobić to już po zdjęciu garnka z kuchenki – żelatyna nie może się zagotować.
Zamiast żelatyny możesz dodać mąkę ziemniaczaną. Rozmieszaj ją w kilku łyżkach zimnej wody, zahartuj gorącym sosem i wymieszaj z malinami. Podgrzewaj, cały czas mieszając, do uzyskania odpowiedniej konsystencji.
Wątróbkę możesz podać także z truskawkami lub czereśniami. Przygotuj je dokładnie tak samo, jak maliny. Polej nimi smażoną lub pieczoną wątróbkę.
Przepis na wątróbkę z malinami
Wątróbkę warto wcześniej namoczyć w mleku, aby była łagodniejsza.
Składniki:
- 0,5 kg wątróbek drobiowych,
- 1 szklanka mleka,
- 100 g mąki,
- 2 cebule,
- 50 ml czerwonego wina,
- 200 g świeżych malin,
- 1 łyżka cukru,
- sól i pieprz do smaku,
- masło klarowane do smażenia.
Sposób przygotowania:
- Wątróbki oczyść i umyj, pokrój na kawałki, zalej mlekiem i wstaw do lodówki na minimum 1 godzinę. Następnie odlej mleko, a mięso obtocz w mące.
- Podsmaż na mocno rozgrzanej patelni z roztopionym masłem klarowanym tak, aby zarumieniła się z każdej strony. Następnie zalej ją winem i pozostaw do odparowania.
- W tym samym czasie na drugiej patelni zeszklij pokrojoną w pióra cebulę.
- Podsmażoną cebulę dodaj do wątróbki, przykryj pokrywką i smaż przez kilka minut. Na koniec dopraw solą i pieprzem.
- W rondelku pogrzej maliny z cukrem. Rozgnieć widelcem na papkę. Sosem malinowym polej usmażoną wątróbkę.