Nie możesz przekonać się do wątróbki? Spróbuj takiej, a będziesz zachwycony od pierwszego kęsa

W Polsce podroby kojarzone są z bieda-kuchnią. We Francji są o wiele bardziej doceniane – z wątróbki powstają wyrafinowane danie, które są serwowane w restauracjach. Może letnie dodatki pomogą ci odczarować to mięso, po które warto sięgać ze względu na bogactwo żelaza i witaminy B12.

Smażoną wątróbkę polewam sosem malinowymSmażoną wątróbkę polewam sosem malinowym
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Najczęściej przygotowujemy wątróbkę z cebulą i jabłkiem. Obficie posypujemy majerankiem i podajemy z purée ziemniaczanym. Latem możesz sięgnąć po inne owoce sezonowe, które dodadzą zniesławionej wątróbce lekkości i niebagatelnego uroku.

Jak zrobić pyszny owocowy sos do wątróbki?

Słodko-kwaśny malinowy sosik możesz przygotować ze świeżych lub mrożonych malin. Wystarczy, że wrzucisz je do garnka i zagotujesz z niewielką ilością cukru. Jeśli chcesz zagęścić sos, dodaj odrobinę żelatyny lub mąki ziemniaczanej. Żelatynę zalej wcześniej zimną wodą, aby napęczniała, po czym wymieszaj z gorącym sosem. Pamiętaj, aby zrobić to już po zdjęciu garnka z kuchenki – żelatyna nie może się zagotować.

Zamiast żelatyny możesz dodać mąkę ziemniaczaną. Rozmieszaj ją w kilku łyżkach zimnej wody, zahartuj gorącym sosem i wymieszaj z malinami. Podgrzewaj, cały czas mieszając, do uzyskania odpowiedniej konsystencji.

Wątróbkę możesz podać także z truskawkami lub czereśniami. Przygotuj je dokładnie tak samo, jak maliny. Polej nimi smażoną lub pieczoną wątróbkę.

Przepis na wątróbkę z malinami

Wątróbkę warto wcześniej namoczyć w mleku, aby była łagodniejsza.

Składniki:

  • 0,5 kg wątróbek drobiowych,
  • 1 szklanka mleka,
  • 100 g mąki,
  • 2 cebule,
  • 50 ml czerwonego wina,
  • 200 g świeżych malin,
  • 1 łyżka cukru,
  • sól i pieprz do smaku,
  • masło klarowane do smażenia.

Sposób przygotowania:

  • Wątróbki oczyść i umyj, pokrój na kawałki, zalej mlekiem i wstaw do lodówki na minimum 1 godzinę. Następnie odlej mleko, a mięso obtocz w mące.
  • Podsmaż na mocno rozgrzanej patelni z roztopionym masłem klarowanym tak, aby zarumieniła się z każdej strony. Następnie zalej ją winem i pozostaw do odparowania.
  • W tym samym czasie na drugiej patelni zeszklij pokrojoną w pióra cebulę.
  • Podsmażoną cebulę dodaj do wątróbki, przykryj pokrywką i smaż przez kilka minut. Na koniec dopraw solą i pieprzem.
  • W rondelku pogrzej maliny z cukrem. Rozgnieć widelcem na papkę. Sosem malinowym polej usmażoną wątróbkę.
Wybrane dla Ciebie
Smakuje jak owocowa sałatka. Wyreguluje ciśnienie i rozluźni napięcie
Smakuje jak owocowa sałatka. Wyreguluje ciśnienie i rozluźni napięcie
Wielu grzybiarzy twierdzi, że jest lepszy od prawdziwka. Wciąż nie doceniamy tego grzyba
Wielu grzybiarzy twierdzi, że jest lepszy od prawdziwka. Wciąż nie doceniamy tego grzyba
Wlej do solanki i zanurz mięso. Nudny kurczak nabierze smaku
Wlej do solanki i zanurz mięso. Nudny kurczak nabierze smaku
Na podwieczorek piekę Orzeszówkę. Znika do ostatniego kawałka
Na podwieczorek piekę Orzeszówkę. Znika do ostatniego kawałka
O niebo lepszy niż pieczarki, a mało znany w Polsce. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
O niebo lepszy niż pieczarki, a mało znany w Polsce. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
Coraz częściej w sklepach. Polacy nie widzą, jak je przygotować
Coraz częściej w sklepach. Polacy nie widzą, jak je przygotować
To dlatego włoskie kotlety mielone są tak mięciutkie. Wszystko dzięki 1 dodatkowi
To dlatego włoskie kotlety mielone są tak mięciutkie. Wszystko dzięki 1 dodatkowi
Dodaj do kawy. Od razu poprawi nastrój i doda energii na cały poranek
Dodaj do kawy. Od razu poprawi nastrój i doda energii na cały poranek
Najgorszy błąd przy grzybach. Tracą smak i większość wartości
Najgorszy błąd przy grzybach. Tracą smak i większość wartości
Zamiast chlebka bananowego, przygotowuje coś innego. Smakuje jeszcze lepiej i jest dziecinnie prosty
Zamiast chlebka bananowego, przygotowuje coś innego. Smakuje jeszcze lepiej i jest dziecinnie prosty
Dietetyk wskazał jako jedno z najzdrowszych dań. W PRL-u babcie gotowały co chwilę
Dietetyk wskazał jako jedno z najzdrowszych dań. W PRL-u babcie gotowały co chwilę
Prosty sposób. Otwarty koncentrat pomidorowy już nie spleśnieje
Prosty sposób. Otwarty koncentrat pomidorowy już nie spleśnieje