W 10 minut robię zdrową chałwę. Zajadam bez wyrzutów sumienia
Dla wielu chałwa to sentymentalny smak z czasów PRL-u. Ten orientalny przysmak, choć bez wątpienia smaczny, niestety ma w sobie sporo kalorii. Jest jednak sposób, by nieco ją odchudzić i cieszyć się nią bez poczucia winy.
Dla jednych chałwa smakuje jak kurz wymieszany z piaskiem, inni są w stanie jeść ją bez opamiętania. Najpopularniejszą bazą są ziarna sezamu oraz słonecznika, chociaż Grecy swoją wersję robią z semoliny. W tym przepisie to jednak to nie te oleiste nasiona odgrywają główną rolę. W fit wersji zastępuje je komosa ryżowa. To ona nadaje deserowi delikatny, orzechowo-sezamowy posmak i sprawia, że chałwa jest lekka i sycąca.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Najlepszy przepis na drożdżówki z agrestem i budyniem. Konkurencja dla jagodzianek
Chałwa z komosy
Quinoa znana też jako komosa ryżowa, najczęściej na talerz trafia jako dodatek do dania głównego lub w formie sałatki. W tym przypadku jest jednak słodką bazą do przygotowania fit chałwy. W połączeniu z odrobiną sezamu, zdrowym słodzikiem i mlekiem kokosowym otrzymujemy deser, który godnie zastąpi tradycyjną chałwę.
Komosa ryżowa ma niski indeks glikemiczny, co oznacza, że po jej spożyciu poziom glukozy we krwi rośnie powoli i stabilnie. Dzięki temu nie doświadczamy gwałtownych skoków cukru, które często prowadzą do nagłych napadów głodu po spożyciu tradycyjnych słodyczy. Na dodatek jest ona także bogatym źródłem błonnika, dzięki czemu zapewnia uczucie sytości na dłużej.
Składniki:
- pół szklanki mleka kokosowego,
- 60 g płatków quinoa (komosy ryżowej),
- pół szklanki wody,
- 1 łyżeczka miodu lub ksylitolu,
- 25 g zmielonego sezamu.
Sposób przygotowania:
- Wlej mleko kokosowe i wodę do małego garnka. Dodaj płatki quinoa oraz miód lub ksylitol. Ilość słodziwa możesz dopasować do swoich własnych preferencji.
- Całość gotuj przez około 5 minut na niewielkim ogniu pod przykryciem.
- Gdy płatki wchłoną płyn i zmiękną, zdejmij garnek z ognia i odstaw na chwilę, by masa lekko ostygła.
- Kiedy płatki ostygną, dodaj do nich zmielony sezam i zmiksuj całość na gładką masę. Możesz użyć blendera ręcznego lub kielichowego.
- Przełóż dietetyczną chałwę do małych miseczek lub foremek.
Dla wzbogacenia smaku możesz posypać domową fit chałwę posiekanymi orzechami, wiórkami kokosowymi lub odrobiną cynamonu. Smacznego!