W 10 minut robię zdrową chałwę. Zajadam bez wyrzutów sumienia

Dla wielu chałwa to sentymentalny smak z czasów PRL-u. Ten orientalny przysmak, choć bez wątpienia smaczny, niestety ma w sobie sporo kalorii. Jest jednak sposób, by nieco ją odchudzić i cieszyć się nią bez poczucia winy.

Fit chałwaFit chałwa
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Dla jednych chałwa smakuje jak kurz wymieszany z piaskiem, inni są w stanie jeść ją bez opamiętania. Najpopularniejszą bazą są ziarna sezamu oraz słonecznika, chociaż Grecy swoją wersję robią z semoliny. W tym przepisie to jednak to nie te oleiste nasiona odgrywają główną rolę. W fit wersji zastępuje je komosa ryżowa. To ona nadaje deserowi delikatny, orzechowo-sezamowy posmak i sprawia, że chałwa jest lekka i sycąca.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Najlepszy przepis na drożdżówki z agrestem i budyniem. Konkurencja dla jagodzianek

Chałwa z komosy

Quinoa znana też jako komosa ryżowa, najczęściej na talerz trafia jako dodatek do dania głównego lub w formie sałatki. W tym przypadku jest jednak słodką bazą do przygotowania fit chałwy. W połączeniu z odrobiną sezamu, zdrowym słodzikiem i mlekiem kokosowym otrzymujemy deser, który godnie zastąpi tradycyjną chałwę.

Chałwa z komosy ryżowej
Chałwa z komosy ryżowej © Adobe Stock

Komosa ryżowa ma niski indeks glikemiczny, co oznacza, że po jej spożyciu poziom glukozy we krwi rośnie powoli i stabilnie. Dzięki temu nie doświadczamy gwałtownych skoków cukru, które często prowadzą do nagłych napadów głodu po spożyciu tradycyjnych słodyczy. Na dodatek jest ona także bogatym źródłem błonnika, dzięki czemu zapewnia uczucie sytości na dłużej.

Składniki:

  • pół szklanki mleka kokosowego,
  • 60 g płatków quinoa (komosy ryżowej),
  • pół szklanki wody,
  • 1 łyżeczka miodu lub ksylitolu,
  • 25 g zmielonego sezamu.

Sposób przygotowania:

  1. Wlej mleko kokosowe i wodę do małego garnka. Dodaj płatki quinoa oraz miód lub ksylitol. Ilość słodziwa możesz dopasować do swoich własnych preferencji.
  2. Całość gotuj przez około 5 minut na niewielkim ogniu pod przykryciem.
  3. Gdy płatki wchłoną płyn i zmiękną, zdejmij garnek z ognia i odstaw na chwilę, by masa lekko ostygła.
  4. Kiedy płatki ostygną, dodaj do nich zmielony sezam i zmiksuj całość na gładką masę. Możesz użyć blendera ręcznego lub kielichowego.
  5. Przełóż dietetyczną chałwę do małych miseczek lub foremek.

Dla wzbogacenia smaku możesz posypać domową fit chałwę posiekanymi orzechami, wiórkami kokosowymi lub odrobiną cynamonu. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie

Różowe śliwki dwa razy droższe niż węgierki. Sprawdziłam, czy warto tyle zapłacić
Różowe śliwki dwa razy droższe niż węgierki. Sprawdziłam, czy warto tyle zapłacić
Zupa, której nie odmówisz. Tak pyszna i rozgrzewająca, że będziesz jeść miskę za miską
Zupa, której nie odmówisz. Tak pyszna i rozgrzewająca, że będziesz jeść miskę za miską
Zawsze dodaję do mielonych tę przyprawę. Świetnie podkreśla i wydobywa smak mięsa
Zawsze dodaję do mielonych tę przyprawę. Świetnie podkreśla i wydobywa smak mięsa
Od lat uchodzi za towar luksusowy. Kiedyś karmili nim więźniów
Od lat uchodzi za towar luksusowy. Kiedyś karmili nim więźniów
Dzieciaki wracają na treningi. Domowy izotonik z tym składnikiem sprawdzi się lepiej niż ze sklepu
Dzieciaki wracają na treningi. Domowy izotonik z tym składnikiem sprawdzi się lepiej niż ze sklepu
Do kaszy dodaję ulubione grzyby. Zapach sprowadził nawet sąsiadkę
Do kaszy dodaję ulubione grzyby. Zapach sprowadził nawet sąsiadkę
Lepszy niż bagietka czosnkowa. Zrobiłam do sałatki na wrześniowy piknik
Lepszy niż bagietka czosnkowa. Zrobiłam do sałatki na wrześniowy piknik
Czy można jeść skórkę z cytryny? Wiele osób wciąż zapomina o jednym
Czy można jeść skórkę z cytryny? Wiele osób wciąż zapomina o jednym
Wystarczy dodać 3 łyżki do farszu na gołąbki. Będą soczyste i pełne smaku
Wystarczy dodać 3 łyżki do farszu na gołąbki. Będą soczyste i pełne smaku
Z tego mięsa zrób pulpety. Będą zdrowsze, mięciutkie i bardzo soczyste
Z tego mięsa zrób pulpety. Będą zdrowsze, mięciutkie i bardzo soczyste
Dodaj 2 łyżki na początku gotowania ziemniaków. Równomiernie się ugotują i nie będą się rozpadać
Dodaj 2 łyżki na początku gotowania ziemniaków. Równomiernie się ugotują i nie będą się rozpadać
Do placków ziemniaczanych ścieram bulwę z przepisów prababci. Efekt? Smak i chrupkość 2x lepsze
Do placków ziemniaczanych ścieram bulwę z przepisów prababci. Efekt? Smak i chrupkość 2x lepsze