Bez sezamu i słonecznika. Grecka chałwa zachwyca delikatnością

Chałwa to jeden z przysmaków, który w Polsce triumfy świecił w czasach PRL. Grecki deser nie przypomina jednak charakterystycznego, dość ciężkiego batona. Powstaje z zupełnie innych składników.

Grecka chałwa bez sezamuGrecka chałwa bez sezamu
Źródło zdjęć: © Pyszności
Ewa Malinowska

Chałwę kojarzy się najczęściej z roślinami oleistymi, takimi jak sezam i słonecznik. Grecy znaleźli na nią swój sposób i serwują ją w zupełnie innej odsłonie. Przypomina babciny deser, bo jej podstawą jest semolina. To chałwa o zupełnie innej teksturze i smaku, którą zdecydowanie warto odkryć. Na dodatek bez problemu odtworzysz grecki przepis w swoim domu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Amerykany jak za dawnych lat – przepis babci na kultowe ciasteczka

Chałwa bez sezamu

Grecka chałwa z semoliny to tradycyjny deser, który, w przeciwieństwie do popularnej chałwy sezamowej, nie zawiera tahini. Bazą jest tutaj semolina (rodzaj gruboziarnistej kaszy z pszenicy durum), która jest gotowana w słodkim syropie. Całość kroi się później w mniejsze kawałki, oprószając często cynamonem. Konsystencja jest znacznie lżejsza niż w przypadku chałwy ze słonecznika czy sezamu, ale zdecydowanie nie brakuje tutaj słodkości.

Grecka chałwa to pozycja obowiązkowa na wakacjach
Grecka chałwa to pozycja obowiązkowa na wakacjach © Pyszności

Przepis na grecką chałwę

Chałwa grecka jest wilgotna, miękka i delikatnie ziarnista pod zębami. Smak jest intensywnie słodki, ale jednocześnie orzeźwiający, dzięki dodatkom aromatycznych przypraw i cytrusów. Zwykle serwuje się ją na zimno, co przy greckich upałach jest prawdziwym wybawieniem.

Składniki:

  • 50 g masła lub oliwy z oliwek,
  • 100 g semoliny (albo kaszy manny),
  • 100 g cukru,
  • 200 ml wody,
  • 30 g płatków migdałów,
  • 30 g posiekanych orzechów włoskich,
  • skórka z 1 pomarańczy,
  • 1 łyżeczka skórki z cytryny,
  • pół łyżeczki cynamonu,
  • pół łyżeczki zmielonych goździków.

Sposób przygotowania:

  1. Na suchej patelni upraż migdały i orzechy włoskie, aż lekko się zezłocą i uwolnią aromat.
  2. W rondelku roztop masło. Wsyp semolinę i praż ją, aż się zarumieni. Cały czas mieszaj, aby kasza się nie przypaliła.
  3. Dodaj do rondelka cukier, uprażone orzechy (odłóż część do dekoracji), rodzynki, otartą skórkę pomarańczową i cytrynową, cynamon oraz goździki.
  4. Cały czas energicznie mieszaj, żeby składniki dobrze się połączyły i lekko podgrzały.
  5. Powoli wlewaj wodę, cały czas energicznie mieszając. Masa zacznie gęstnieć bardzo szybko, ponieważ semolina będzie wchłaniać płyn.
  6. Gdy masa stanie się zwarta i zacznie całkowicie odchodzić od ścianek rondelka, to znak, że chałwa jest gotowa.
  7. Gotową masę przełóż do metalowej miseczki i mocno dociśnij, aby była zbita.
  8. Odstaw do wystudzenia w temperaturze pokojowej, a następnie wstaw do lodówki na kilka godzin (lub na noc), aby chałwa dobrze stężała.

Gdy chałwa będzie już zimna i twarda, przykryj miseczkę talerzem i energicznie odwróć, aby wylądowała na talerzu. Udekoruj pozostałymi prażonymi orzechami i otartą skórką pomarańczową. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Gdy robię te kotlety ziemniaczane, o mielone nikt nie pyta. Najlepiej smakują z sosem pieczarkowym
Gdy robię te kotlety ziemniaczane, o mielone nikt nie pyta. Najlepiej smakują z sosem pieczarkowym
Nie tylko na Wigilię. Świąteczne pierogi podaję z domową konfiturą
Nie tylko na Wigilię. Świąteczne pierogi podaję z domową konfiturą
Nie tylko barszcz i grzybowa. Ta świąteczna zupa to idealny wybór
Nie tylko barszcz i grzybowa. Ta świąteczna zupa to idealny wybór
To najlepsza temperatura do pieczenia sernika. Nie opadnie i nie popęka
To najlepsza temperatura do pieczenia sernika. Nie opadnie i nie popęka
Teściowa na każde święta piecze orzechowca. Makowiec i sernik nie mają szans
Teściowa na każde święta piecze orzechowca. Makowiec i sernik nie mają szans
Zamiast kupować sklepowe gotowce, robię sama. Są ozdobą stołu i wszystkim smakują
Zamiast kupować sklepowe gotowce, robię sama. Są ozdobą stołu i wszystkim smakują
Nazwa wprowadza w błąd. Skąd pochodzi barszcz ukraiński?
Nazwa wprowadza w błąd. Skąd pochodzi barszcz ukraiński?
Zanim włożysz ser do lodówki, wykonaj 1 rzecz. Dzięki temu nie będzie twardy i zeschnięty
Zanim włożysz ser do lodówki, wykonaj 1 rzecz. Dzięki temu nie będzie twardy i zeschnięty
"Można jeść jak ciasto". Magda Gessler zdradziła swój sposób na karpia bez ości
"Można jeść jak ciasto". Magda Gessler zdradziła swój sposób na karpia bez ości
Podsmażam i dorzucam do surówki z kapusty pekińskiej. Jest smaczniejsza i przyjemnie chrupie
Podsmażam i dorzucam do surówki z kapusty pekińskiej. Jest smaczniejsza i przyjemnie chrupie
Moczę na pierogi wigilijne zamiast suszonych grzybów. Po wymieszaniu z kapustą farsz mam gotowy
Moczę na pierogi wigilijne zamiast suszonych grzybów. Po wymieszaniu z kapustą farsz mam gotowy
Nie wylewaj zakwasu z buraków. Jeśli zrobił się gęsty, można go jeszcze uratować
Nie wylewaj zakwasu z buraków. Jeśli zrobił się gęsty, można go jeszcze uratować
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀