Układam plastry i zalewam masą. Lepszego ciasta w styczniu na pewno nie zjesz
Odwrócone ciasta owocowe to sposób na apetyczne, soczyste umiejscowienie cytrusów, jabłek lub owoców jagodowych w wypiekach. W styczniu najlepsze będzie ciasto pomarańczowe "do góry nogami". Dodatek soku do masy i jednej przyprawy zdecydowanie podkręcą finalny smak ciasta. Oto, jak łatwo je zrobisz.
Zima to zdecydowanie sezon na cytrusy i przepisy z ich wykorzystaniem szturmem podbijają wszystkie kanały social media. Wiele osób zastanawia się nawet, co się stanie, gdy będą codziennie jeść pomarańcze. Moje odwrócone ciasto zapachem kusi już od momentu pieczenia. I szczerze mówiąc, przepis powtarzam od ponad dwóch lat, więc śmiało mogę powiedzieć, że robiłam ciasto pomarańczowe, zanim było modne. Dziś dzielę się tym patentem dalej.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Odwrócone cynamonki piekę na okrągło. W całym domu unosi się piękny zapach
Jakie pomarańcze wybrać?
W sklepach w zimowe miesiące to właśnie cytrusy można kupić w promocyjnych cenach. I warto z tego sezonu skorzystać. Pomarańcze klasyczne czy czerwone ich odmiany pasują do pieczenia idealnie. Zanim użyjesz owoców, należy je dokładnie wyszorować. Sprawdzą się do tego najlepiej naturalne środki - czy to eko produkty czy woda i soda oczyszczona. Skórkę należy również sparzyć, aby usunąć z niej wszelkie środki konserwujące czy inne zanieczyszczenia. Wybieraj owoce, które nie są obite czy z innymi brzydkimi zmianami na powierzchni.
Przepis na odwrócone ciasto pomarańczowe
Odpowiednio przygotowane pomarańcze możesz ułożyć lekko warstwowo - wszystko w zależności od foremki, jakiej używasz. Ciasto wyjdzie zarówno w klasycznej keksówce o wymiarach 30x12, jak i tortownicy o średnicy 26 cm.
Składniki:
- 2 małe lub średnie pomarańcze,
- 200 g miękkiego, niesolonego masła,
- 180 g drobnego cukru,
- 60 g cukru ze skórką pomarańczową,
- 4 duże jajka,
- 240 g mąki pszennej,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 1,5 łyżeczki kurkumy,
- szczypta soli.
Przygotowanie:
- Formę do pieczenia wysmaruj masłem, wyłóż papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzej do 180°C.
- Z jednej pomarańczy zetrzyj skórkę, z niej wyciśnij też sok. Drugi owoc pokrój w średniej grubości plastry.
- Masło utrzyj na puch, stopniowo dodając oba cukry.
- Dodawaj stopniowo po jednym jajku, cały czas miksując. Masa powinna być dobrze napowietrzona.
- Dodaj skórkę pomarańczową, wymieszaj.
- Do osobnej miski przesiej mąkę, proszek do pieczenia, kurkumę i dosyp sól.
- Stopniowo dodawaj suche składniki do masy jajecznej, miksując. Jak masa zgęstnieje, dolej też sok.
- W blaszce ułóż na dnie plastry pomarańczy.
- Wymieszane składniki przelej do formy. Wstaw do piekarnika i piecz ok. 45-50 minut. Pod koniec robiąc test "suchego patyczka". Gotowe ciasto przestudź chwilę w formie, a następnie wyciągnij i odwróć na kratkę do studzenia.