Układam plastry i zalewam masą. Lepszego ciasta w styczniu na pewno nie zjesz

Odwrócone ciasta owocowe to sposób na apetyczne, soczyste umiejscowienie cytrusów, jabłek lub owoców jagodowych w wypiekach. W styczniu najlepsze będzie ciasto pomarańczowe "do góry nogami". Dodatek soku do masy i jednej przyprawy zdecydowanie podkręcą finalny smak ciasta. Oto, jak łatwo je zrobisz.

Odwrócone ciasto to pyszny sposób na kusząco zapieczone owoceOdwrócone ciasto to pyszny sposób na kusząco zapieczone owoce
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Oksana Bratanova
Magdalena Pomorska

Zima to zdecydowanie sezon na cytrusy i przepisy z ich wykorzystaniem szturmem podbijają wszystkie kanały social media. Wiele osób zastanawia się nawet, co się stanie, gdy będą codziennie jeść pomarańcze. Moje odwrócone ciasto zapachem kusi już od momentu pieczenia. I szczerze mówiąc, przepis powtarzam od ponad dwóch lat, więc śmiało mogę powiedzieć, że robiłam ciasto pomarańczowe, zanim było modne. Dziś dzielę się tym patentem dalej.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Odwrócone cynamonki piekę na okrągło. W całym domu unosi się piękny zapach

Jakie pomarańcze wybrać?

W sklepach w zimowe miesiące to właśnie cytrusy można kupić w promocyjnych cenach. I warto z tego sezonu skorzystać. Pomarańcze klasyczne czy czerwone ich odmiany pasują do pieczenia idealnie. Zanim użyjesz owoców, należy je dokładnie wyszorować. Sprawdzą się do tego najlepiej naturalne środki - czy to eko produkty czy woda i soda oczyszczona. Skórkę należy również sparzyć, aby usunąć z niej wszelkie środki konserwujące czy inne zanieczyszczenia. Wybieraj owoce, które nie są obite czy z innymi brzydkimi zmianami na powierzchni.

Przepis na odwrócone ciasto pomarańczowe

Odpowiednio przygotowane pomarańcze możesz ułożyć lekko warstwowo - wszystko w zależności od foremki, jakiej używasz. Ciasto wyjdzie zarówno w klasycznej keksówce o wymiarach 30x12, jak i tortownicy o średnicy 26 cm.

Składniki:

  • 2 małe lub średnie pomarańcze,
  • 200 g miękkiego, niesolonego masła,
  • 180 g drobnego cukru,
  • 60 g cukru ze skórką pomarańczową,
  • 4 duże jajka,
  • 240 g mąki pszennej,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1,5 łyżeczki kurkumy,
  • szczypta soli.

Przygotowanie:

  1. Formę do pieczenia wysmaruj masłem, wyłóż papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzej do 180°C.
  2. Z jednej pomarańczy zetrzyj skórkę, z niej wyciśnij też sok. Drugi owoc pokrój w średniej grubości plastry.
  3. Masło utrzyj na puch, stopniowo dodając oba cukry.
  4. Dodawaj stopniowo po jednym jajku, cały czas miksując. Masa powinna być dobrze napowietrzona.
  5. Dodaj skórkę pomarańczową, wymieszaj.
  6. Do osobnej miski przesiej mąkę, proszek do pieczenia, kurkumę i dosyp sól.
  7. Stopniowo dodawaj suche składniki do masy jajecznej, miksując. Jak masa zgęstnieje, dolej też sok.
  8. W blaszce ułóż na dnie plastry pomarańczy.
  9. Wymieszane składniki przelej do formy. Wstaw do piekarnika i piecz ok. 45-50 minut. Pod koniec robiąc test "suchego patyczka". Gotowe ciasto przestudź chwilę w formie, a następnie wyciągnij i odwróć na kratkę do studzenia.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Dodaję do pietruszki. W mig mam zdrową i smaczną surówkę
Dodaję do pietruszki. W mig mam zdrową i smaczną surówkę
Z tego warzywa robię kompot. Dzieci wypijają go prosto z garnka
Z tego warzywa robię kompot. Dzieci wypijają go prosto z garnka
Czym jest czerwona plamka na jajku? Wzbudza obrzydzenie, a nie każdy wie, co oznacza
Czym jest czerwona plamka na jajku? Wzbudza obrzydzenie, a nie każdy wie, co oznacza
Kobiety po 50-tce powinny używać. Reguluje hormony i spowalnia procesy starzenia
Kobiety po 50-tce powinny używać. Reguluje hormony i spowalnia procesy starzenia
Wielu ma ciarki na sam widok. Ja dodaję rodzynki i powidła, i zajadam ze smakiem
Wielu ma ciarki na sam widok. Ja dodaję rodzynki i powidła, i zajadam ze smakiem
Co roku na 11 listopada robię gęś faszerowaną po polsku. Goście są zachwyceni
Co roku na 11 listopada robię gęś faszerowaną po polsku. Goście są zachwyceni
Jak przyprawić gęś? To kluczowe składniki, aby była pyszna po upieczeniu
Jak przyprawić gęś? To kluczowe składniki, aby była pyszna po upieczeniu
Ryż gotuję w tym sosie. Senegalski przepis dodaje mu smaku
Ryż gotuję w tym sosie. Senegalski przepis dodaje mu smaku
Na obiad robię amerykańskie gołąbki. Prosty przepis zgarnia same komplementy
Na obiad robię amerykańskie gołąbki. Prosty przepis zgarnia same komplementy
Dodaję do ciasta na pierogi zamiast masła. Wychodzi delikatne i elastyczne
Dodaję do ciasta na pierogi zamiast masła. Wychodzi delikatne i elastyczne
Czy miód można mrozić? Słowa doświadczonego pszczelarza mogą niektórych zaskoczyć
Czy miód można mrozić? Słowa doświadczonego pszczelarza mogą niektórych zaskoczyć
Od wsparcia odporności i domowego komfortu, po nowe hity w kubku. Jesień  znakiem smaku i świadomości
Od wsparcia odporności i domowego komfortu, po nowe hity w kubku. Jesień znakiem smaku i świadomości