Ukochany deser z PRL. Zamiast sezamu, sięgam po jeszcze lepszy składnik

Jest prosta w przygotowaniu, słodka i od razu wywołuje na twarzy uśmiech. Wystarczy kilka prostych składników, by wyczarować pyszny deser.

Chałwa migdałowaChałwa migdałowa
Źródło zdjęć: © Licencjodawca
Ewa Malinowska

Chałwa to przysmak, którym zajadaliśmy się przed laty. Niektórzy narzekają, że smakuje jak kurz z cukrem, inni na samą myśl czują, jak do ust napływa ślinka. Wariantów jest sporo, bo w sklepach dorwać można nie tylko chałwę z sezamu, ale również słonecznikową. Czasem do masy trafiają bakalie, innym razem kakao, ale w moim przepisie stawiam na zupełnie inne połączenie. Chałwa migdałowa to deser popularny w Grecji, łączący w sobie orzechowy smak i delikatność kaszy manny.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ciasto Łaciate z serem – efektowny deser na każdą okazję

Chałwa migdałowa

To nie jest chałwa w tradycyjnym tego słowa znaczeniu. Nie powstaje z oleistych roślin, a z połączenia migdałów oraz kaszy manny z syropem miodowym. Całość przełamuje lekki, rześki akcent cytryny. Cechą charakterystyczną greckiej chałwy migdałowej jest puszysta, lekko ziarnista tekstura. To pyszna odmiana od klasycznych deserów czy też zwykłej chałwy. Na dodatek przygotowanie jej samodzielnie w domu to pestka.

Chałwa migdałowa z semoliny
Chałwa migdałowa z semoliny © Adobe Stock

Do tego przepisu najlepiej jest wykorzystać semolinę, która jest nieco grubsza niż kasza manna. Są one łudząco do siebie podobne, różnią się głównie jedną rzeczą. Kasza manna uzyskiwana jest ze zwykłej pszenicy, semolina z kolei – tylko z odmiany durum. W tym przepisie możesz użyć ich zamiennie, w zależności od dostępności w sklepie.

Składniki:

  • 250 ml wody,
  • 250 g miodu,
  • sok wyciśnięty z połowy cytryny,
  • 40 g masła,
  • 50 g oliwy z oliwek,
  • 400 g migdałów w całości,
  • 50 g płatków migdałowych,
  • 90 g semoliny.

Sposób przygotowania:

  1. Migdały zmiel tak, by miały konsystencję bułki tartej. Możesz też kupić już zmielone.
  2. Dodaj do nich semolinę i dokładnie wymieszaj.
  3. Do rondelka wlej wodę, dodaj miód i sok z cytryny. Podgrzewaj, aż składniki się połączą. Pamiętaj o mieszaniu.
  4. Doprowadź do wrzenia i gotuj jeszcze przez 2-3 minuty.
  5. Po tym czasie odstaw syrop do przestudzenia.
  6. Na patelni rozgrzej oliwę oraz masło.
  7. Wrzuć zmielone migdały z semoliną i praż przez kilka minut, aż się zarumienią. Mieszaj, aby się nie przypaliły.
  8. Gdy migdały się zarumienią, wlej ostrożnie syrop. Może pryskać, więc uważaj.
  9. Podgrzewaj, aż semolina i migdały wchłoną płyn i powstanie zwarta masa.
  10. Zdejmij z patelni, przełóż do pojemnika i odstaw do przestudzenia.
  11. Dorzuć płatki migdałów i wymieszaj. Masę możesz wzbogacić również o daktyle, posiekane orzechy czy kawałki migdałów.
  12. Formuj kulki lub batoniki albo przełóż masę do miski lub prostokątnego naczynia.

Gotową chałwę migdałową odstaw na godzinę do lodówki, aby zastygła. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Na święta zrobię ten szybki deser. Potrzeba tylko kilku składników, a jest puszysty jak obłoczek
Na święta zrobię ten szybki deser. Potrzeba tylko kilku składników, a jest puszysty jak obłoczek
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
Często piję go wieczorem. Zasypiam bez problemu i nie wybudzam się w nocy
Często piję go wieczorem. Zasypiam bez problemu i nie wybudzam się w nocy
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯