PrzepisCiasto bez pieczeniaChałwowiec bez pieczenia jest najlepszy do kawki. Każdy jego kęs rozpływa się w ustach

Chałwowiec bez pieczenia jest najlepszy do kawki. Każdy jego kęs rozpływa się w ustach

Chałwowiec bez pieczenia jest najlepszy do kawki. Każdy jego kęs rozpuszcza się w ustach
Chałwowiec bez pieczenia jest najlepszy do kawki. Każdy jego kęs rozpuszcza się w ustach
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Debbi Smirnoff
13.01.2024 14:40, aktualizacja: 13.01.2024 23:12

Chałwowiec jest pysznym i kremowym deserem, który idealnie pasuje do kawy. W dodatku to ciasto bez pieczenia, więc można je szybko przygotować. Koniecznie wypróbuj ten przepis.

W świecie deserów pojawił się prawdziwy król kawowych rozkoszy - chałwowiec bez pieczenia. To proste ciasto każdym kęsie rozpływa się w ustach, dostarczając niezapomnianej przyjemności smakowej. Twoja rodzina zakocha się w tym pysznym deserze.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Prosty przepis na chałwowiec bez pieczenia

Wielbicieli chałwy i kawy na pewno zachwyci prosty, a jednocześnie wykwintny przepis na chałwowiec bez pieczenia. Kluczowym elementem tego wyjątkowego deseru jest krem chałwowy, który przygotujesz w kilku krokach. Poznaj tajniki tego kulinarnego arcydzieła.

Składniki na krem chałwowy:

  • 500 ml mleka,
  • 1 i 1/2 łyżki mąki pszennej,
  • 1 i 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • 1/3 szklanki cukru,
  • 1 żółtko,
  • 200 g masła,
  • 300 g chałwy waniliowej.

Sposób przygotowania:

1. Odlej 2/3 szklanki mleka, a następnie dokładnie wymieszaj je z mąką pszenną, mąką ziemniaczaną, cukrem i żółtkiem.

2. Zagotuj resztę mleka, a następnie stopniowo dodawaj do niego wcześniej przygotowaną mieszankę, jednocześnie energicznie mieszając. Gotuj, aż budyń będzie gęsty.

3. Gotowy budyń odstaw z ognia, przełóż do miski i ostudź.


4. Miękkie masło ubijaj przez około 3 minuty. Stopniowo dodawaj ostudzony budyń, ciągle ubijając. Na koniec dodaj pokruszoną chałwę i zmiksuj, aż składniki się połączą.

Aby osiągnąć intensywny smak kawy, nie zapominaj o odpowiednim nasączeniu ciasta. Wykorzystaj mocną kawę i aromatyczny alkohol, aby każdy kęs był wyjątkowy.

Składniki na nasączenie:

  • 300 ml mocnej zaparzonej kawy,
  • 100 ml alkoholu (np. wino Marsala, rum, amaretto),
  • 2 łyżki syropu smakowego do kawy lub 2 łyżki cukru.

W czasie, gdy budyń stygnie, przygotuj nasączenie. Zaparz kawę, dodaj alkohol, a następnie wymieszaj z syropem smakowym lub cukrem. Odstaw do ostudzenia.

Teraz nadszedł czas, aby złożyć to arcydzieło kulinarnego kunsztu. Spróbuj tego niebiańskiego chałwowca, a na pewno nie będziesz żałować.

Przygotowanie ciasta:

  1. Posmaruj masłem formę o wymiarach 21 x 28 cm i wyłóż ją papierem do pieczenia.
  2. Na spód formy ułóż warstwę herbatników, a następnie posmaruj cienką warstwą kremu.
  3. Na warstwę kremu ułóż biszkopty, wcześniej maczane przez chwilę w kawie. Posyp je łyżeczką kawy rozpuszczalnej.
  4. Wyłóż połowę pozostałego kremu, a następnie kolejną warstwę biszkoptów nasączonych kawą. Posyp ponownie sypką kawą i wyłóż resztę kremu.
  5. Wstaw do lodówki na około 6 godzin lub na całą noc.
  6. Przed podaniem udekoruj chałwowiec kakao lub tartą czekoladą.
Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także