Blenduję dwa składniki i wlewam do pojemnika. Najzdrowszy deser świata
Nie znam chyba większej fanki prostych deserów niż siebie. Ostatnio postanowiłam, że zblenduję razem dwa ciekawe produkty. Wyszło mi coś niesamowicie pysznego i do tego zdrowego.
Są rzeczy, obok których nie umiem przejść obojętnie. Jedną z nich jest chałwa. Jednak ta sklepowa zawiera mnóstwo szkodliwych i niepotrzebnych składników. Wpadłam więc na pomysł, by zrobić tę słodycz samodzielnie. Domowa chałwa ze słonecznika niedługo potem zmaterializowała się na moim stole. Nie nacieszyłam się nią długo, bo od razu zniknęła z blaszki.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Ciasto Maxi King bez pieczenia – Smakuje lepiej niż batonik!
Domowa chałwa ze słonecznikiem zawróciła mi w głowie
Jeśli myślisz, że chałwa to jakieś skomplikowane, bliskowschodnie czary-mary z tahini i cukrowym szokiem, to siadaj, bo zamierzam naprawić twoje myślenie. Tutaj używa się naszego polskiego słonecznika. Autorką przepisu jest vlogerka kulinarna Ania Zyśk i to ona zainspirowała mnie do zrobienia tego deseru. Ta chałwa ze słonecznikiem sprawi, że nigdy już nie spojrzysz na sklepową plastelinę z kilogramem syropu glukozowo-fruktozowego.
Składniki:
- 300 g ziaren słonecznika,
- 80 g płynnego miodu (najlepiej prawdziwego od pana gospodarza hodującego pszczoły).
Sposób wykonania:
- Wrzuć słonecznik na suchą, rozgrzaną patelnię. Praż, mieszaj, aż zacznie pachnieć jak orzechowy sen i lekko się przyrumieni. Nie odchodź nigdzie – przypalony słonecznik jest gorzki.
- Zdejmij ziarna z ognia, wrzuć do porządnego blendera kielichowego. Dodaj miód i miksuj, aż zrobi się gęsta, lepka, jednolita masa. Możesz dodać szczyptę soli, jeśli jesteś z tych, co lubią kontrast.
- Wyłóż masę do szklanego pojemnika wyłożonego folią spożywczą. Wyrównaj łopatką, wstaw do lodówki na co najmniej 2 godziny - chociaż jak dasz radę wytrzymać całą noc, to będzie idealnie. Potem wyjmujesz, kroisz, oblizujesz nóż i jesteś w niebie. Chałwa ze słonecznikiem totalnie zawróci ci w głowie.
Dlaczego chałwa ze słonecznikiem jest taka dobra?
Jej sekret tkwi przede wszystkim w smaku, ale ma też inne zalety. Zawiera solidną dawkę zdrowych tłuszczów nienasyconych, witaminy E, B1, B6, a także minerały takie jak magnez, cynk i selen. Słonecznik to też świetne źródło błonnika i białka roślinnego, a miód dostarcza naturalnych cukrów i ma właściwości antybakteryjne. Tylko pamiętaj, by nie przesadzić z ilością, bo chałwa ze słonecznikiem jest bardzo kaloryczna (529 w 100 gramach, czyli więcej niż w niejednym cieście).