Blenduję dwa składniki i wlewam do pojemnika. Najzdrowszy deser świata

Nie znam chyba większej fanki prostych deserów niż siebie. Ostatnio postanowiłam, że zblenduję razem dwa ciekawe produkty. Wyszło mi coś niesamowicie pysznego i do tego zdrowego.

Chałwa ze słonecznikaChałwa ze słonecznika
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Paulina Hermann

Są rzeczy, obok których nie umiem przejść obojętnie. Jedną z nich jest chałwa. Jednak ta sklepowa zawiera mnóstwo szkodliwych i niepotrzebnych składników. Wpadłam więc na pomysł, by zrobić tę słodycz samodzielnie. Domowa chałwa ze słonecznika niedługo potem zmaterializowała się na moim stole. Nie nacieszyłam się nią długo, bo od razu zniknęła z blaszki.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ciasto Maxi King bez pieczenia – Smakuje lepiej niż batonik!

Domowa chałwa ze słonecznikiem zawróciła mi w głowie

Jeśli myślisz, że chałwa to jakieś skomplikowane, bliskowschodnie czary-mary z tahini i cukrowym szokiem, to siadaj, bo zamierzam naprawić twoje myślenie. Tutaj używa się naszego polskiego słonecznika. Autorką przepisu jest vlogerka kulinarna Ania Zyśk i to ona zainspirowała mnie do zrobienia tego deseru. Ta chałwa ze słonecznikiem sprawi, że nigdy już nie spojrzysz na sklepową plastelinę z kilogramem syropu glukozowo-fruktozowego.

Składniki:

  • 300 g ziaren słonecznika,
  • 80 g płynnego miodu (najlepiej prawdziwego od pana gospodarza hodującego pszczoły).

Sposób wykonania:

  1. Wrzuć słonecznik na suchą, rozgrzaną patelnię. Praż, mieszaj, aż zacznie pachnieć jak orzechowy sen i lekko się przyrumieni. Nie odchodź nigdzie – przypalony słonecznik jest gorzki.
  2. Zdejmij ziarna z ognia, wrzuć do porządnego blendera kielichowego. Dodaj miód i miksuj, aż zrobi się gęsta, lepka, jednolita masa. Możesz dodać szczyptę soli, jeśli jesteś z tych, co lubią kontrast.
  3. Wyłóż masę do szklanego pojemnika wyłożonego folią spożywczą. Wyrównaj łopatką, wstaw do lodówki na co najmniej 2 godziny - chociaż jak dasz radę wytrzymać całą noc, to będzie idealnie. Potem wyjmujesz, kroisz, oblizujesz nóż i jesteś w niebie. Chałwa ze słonecznikiem totalnie zawróci ci w głowie.

Dlaczego chałwa ze słonecznikiem jest taka dobra?

Jej sekret tkwi przede wszystkim w smaku, ale ma też inne zalety. Zawiera solidną dawkę zdrowych tłuszczów nienasyconych, witaminy E, B1, B6, a także minerały takie jak magnez, cynk i selen. Słonecznik to też świetne źródło błonnika i białka roślinnego, a miód dostarcza naturalnych cukrów i ma właściwości antybakteryjne. Tylko pamiętaj, by nie przesadzić z ilością, bo chałwa ze słonecznikiem jest bardzo kaloryczna (529 w 100 gramach, czyli więcej niż w niejednym cieście).

Wybrane dla Ciebie
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Na Wszystkich Świętych zawsze podaję tę przystawkę. W PRL-u była hitem, dziś zapomniana
Na Wszystkich Świętych zawsze podaję tę przystawkę. W PRL-u była hitem, dziś zapomniana
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat