PrzepisDeseryBlenduję dwa składniki i przekładam do pojemnika. Chałwa lepsza niż ze sklepu

Blenduję dwa składniki i przekładam do pojemnika. Chałwa lepsza niż ze sklepu

Domowa chałwa - Pyszności
Domowa chałwa - Pyszności
Źródło zdjęć: © Canva
25.10.2023 09:01, aktualizacja: 17.01.2024 15:38

Domowa chałwa słonecznikowa to deser, po którym szybko zostają tylko okruszki. Do jej przygotowania używam tylko dwóch składników i dobrego blendera.

Chałwa, chociaż niesamowicie słodka, jest też jednym z ulubionych deserów mojej rodziny. Od kiedy przygotowuję ją samodzielnie w domu, sklepowe gotowce mogłyby dla mnie nie istnieć. Do jej przygotowanie nie używam sezamu - wystarczą ziarna słonecznika oraz miód. Zwykle mam w domu oba te składniki, więc gdy najdzie mnie ochota na coś bardzo słodkiego, mogę ukręcić domową chałwę. Robi się ją bardzo prosto, jednak trzeba uzbroić się w cierpliwość, bo gotowa masa powinna spędzić w lodówce całą noc.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Czy chałwa jest zdrowa?

Jest jednym z najstarszych wyrobów cukierniczych, który do dziś cieszy się ogromną popularnością. Najpopularniejsza jest w wersji sezamu, ale w Ukrainie króluje słonecznikowa.

Domowa chałwa - Pyszności
Domowa chałwa - Pyszności© Canva

Nasiona słonecznika to świetne źródło witaminy E. Witamina ta posiada silne właściwości antyoksydacyjne, pomaga w zwalczaniu szkodliwych wolnych rodników, chroniąc tym samym organizm przed stresem oksydacyjnym i uszkodzeniem komórek. Dodatkowo witamina E opóźnia procesy starzenia skóry, przyczyniając się do jej odmłodzenia i poprawy ogólnego stanu. Chałwa jest bogatym źródłem wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega-6, które wpływają na utrzymanie prawidłowego ciśnienia krwi, funkcjonowanie układu sercowo-naczyniowego, kontrolę poziomu cholesterolu we krwi, a także rozwijanie się zdrowego wzroku i układu nerwowego.

Chociaż korzyści jest naprawdę sporo, to z ilością zjedzonej chałwy lepiej nie przesadzać, ponieważ zawiera sporo tłuszczów i jest kaloryczna.

Domowa chałwa słonecznikowa

Chałwę najczęściej przygotowuję samodzielnie w domu. Potrzebne są do tego tylko dwa składniki i dobry blender, który zmieli je na miazgę. Wychodzi taniej i jeszcze smaczniej niż w sklepie.

Składniki:

  • 300 g łuskanych nasion słonecznika,
  • 100-120 g płynnego miodu.

Sposób przygotowania:

  1. Na suchej patelni podprażam słonecznik, aż się zarumieni i uwolni zapach.
  2. Podprażone nasiona przesypuję do miseczki lub na talerzyk i odstawiam do wystudzenia.
  3. Wystudzone nasiona mielę na drobną masę. Najlepiej zrobić to w młynku do kawy lub przy pomocy blendera o dużej mocy.
  4. Do zmielonych nasion wlewam miód i mieszam, aż powstanie masa przypominająca nieco plastelinę.
  5. Masę słonecznikową przekładam do foremki wyłożonej folią spożywczą i dobrze dociskam. Wstawiam do lodówki na całą noc.
  6. Gotową chałwę kroję w plasterki.
Domowa chałwa - Pyszności
Domowa chałwa - Pyszności© Licencjodawca

Jakie dodatki do chałwy?

Podczas mieszania zmielonych nasion z miodem do masy możesz dorzucić aromat waniliowy, rumowy lub posiekane migdały, orzechy włoskie czy bakalie. Część masy możesz wymieszać z kakao i wykładać na zmianę do blaszki, tworząc dwukolorową chałwę. Smacznego!

Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także