Blenduję dwa składniki i przekładam do pojemnika. Chałwa lepsza niż ze sklepu
Domowa chałwa słonecznikowa to deser, po którym szybko zostają tylko okruszki. Do jej przygotowania używam tylko dwóch składników i dobrego blendera.
25.10.2023 | aktual.: 17.01.2024 15:38
Chałwa, chociaż niesamowicie słodka, jest też jednym z ulubionych deserów mojej rodziny. Od kiedy przygotowuję ją samodzielnie w domu, sklepowe gotowce mogłyby dla mnie nie istnieć. Do jej przygotowanie nie używam sezamu - wystarczą ziarna słonecznika oraz miód. Zwykle mam w domu oba te składniki, więc gdy najdzie mnie ochota na coś bardzo słodkiego, mogę ukręcić domową chałwę. Robi się ją bardzo prosto, jednak trzeba uzbroić się w cierpliwość, bo gotowa masa powinna spędzić w lodówce całą noc.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Czy chałwa jest zdrowa?
Jest jednym z najstarszych wyrobów cukierniczych, który do dziś cieszy się ogromną popularnością. Najpopularniejsza jest w wersji sezamu, ale w Ukrainie króluje słonecznikowa.
Nasiona słonecznika to świetne źródło witaminy E. Witamina ta posiada silne właściwości antyoksydacyjne, pomaga w zwalczaniu szkodliwych wolnych rodników, chroniąc tym samym organizm przed stresem oksydacyjnym i uszkodzeniem komórek. Dodatkowo witamina E opóźnia procesy starzenia skóry, przyczyniając się do jej odmłodzenia i poprawy ogólnego stanu. Chałwa jest bogatym źródłem wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega-6, które wpływają na utrzymanie prawidłowego ciśnienia krwi, funkcjonowanie układu sercowo-naczyniowego, kontrolę poziomu cholesterolu we krwi, a także rozwijanie się zdrowego wzroku i układu nerwowego.
Zobacz także
Chociaż korzyści jest naprawdę sporo, to z ilością zjedzonej chałwy lepiej nie przesadzać, ponieważ zawiera sporo tłuszczów i jest kaloryczna.
Domowa chałwa słonecznikowa
Chałwę najczęściej przygotowuję samodzielnie w domu. Potrzebne są do tego tylko dwa składniki i dobry blender, który zmieli je na miazgę. Wychodzi taniej i jeszcze smaczniej niż w sklepie.
Składniki:
- 300 g łuskanych nasion słonecznika,
- 100-120 g płynnego miodu.
Sposób przygotowania:
- Na suchej patelni podprażam słonecznik, aż się zarumieni i uwolni zapach.
- Podprażone nasiona przesypuję do miseczki lub na talerzyk i odstawiam do wystudzenia.
- Wystudzone nasiona mielę na drobną masę. Najlepiej zrobić to w młynku do kawy lub przy pomocy blendera o dużej mocy.
- Do zmielonych nasion wlewam miód i mieszam, aż powstanie masa przypominająca nieco plastelinę.
- Masę słonecznikową przekładam do foremki wyłożonej folią spożywczą i dobrze dociskam. Wstawiam do lodówki na całą noc.
- Gotową chałwę kroję w plasterki.
Jakie dodatki do chałwy?
Podczas mieszania zmielonych nasion z miodem do masy możesz dorzucić aromat waniliowy, rumowy lub posiekane migdały, orzechy włoskie czy bakalie. Część masy możesz wymieszać z kakao i wykładać na zmianę do blaszki, tworząc dwukolorową chałwę. Smacznego!