NewsyPrzypomina chałwę z PRL, ale to coś zupełnie innego. Pomaga w gubieniu zbędnych kilogramów

Przypomina chałwę z PRL, ale to coś zupełnie innego. Pomaga w gubieniu zbędnych kilogramów

Chałwę zna każdy z nas. W końcu w czasach PRL-u był to prawdziwy przysmak. Niewiele osób słyszało jednak o tempehu, czyli indonezyjskiej przekąsce. I choć na pierwszy rzut oka trudno je rozróżnić, to smakują całkiem inaczej.

Tempeh. Przypomina chałwę z PRL, fot. Adobestock
Tempeh. Przypomina chałwę z PRL, fot. Adobestock

14.05.2023 | aktual.: 14.05.2023 17:20

Tempeh to wyjątkowa przekąska, która wygląda dość niepozornie, a ma ogrom fantastycznych właściwości. Przyszła do nas prosto z Indonezji i jest gotowanymi nasionami soi fermentowanymi przy udziale grzybów z rodziny pleśniakowatych. Doskonale sprawdza się zarówno w kuchni wegańskiej, jak i wegetariańskiej, ale jest też doskonałą przekąską dla tych, którzy nie stronią od mięsa.

Tempeh – co to takiego? Przekąska przypomina chałwę z PRL

Tempeh to przekąska, przypominająca znaną i lubianą chałwę, która w czasach PRL-u była prawdziwym rarytasem. Co ciekawe, jest doskonałym źródłem białka i z łatwością może zastąpić w tej kwestii mięso.

Z badań wynika, że białko sojowe może być równie efektywne. Tempeh doskonale radzi sobie z głodem, wywołując uczucie sytości. Świetnie sprawdzi się zatem jako przekąską w dietach odchudzających.

Tempeh ma też wiele innych, niezwykle cennych właściwości. Cechuje go wysoka zawartość witamin i składników mineralnych, więc jest niezwykle zdrowym produktem. Ponadto nie znajdziemy w nim tłuszczów nasyconych. Ze względu na to, że nie powoduje odkładania się cholesterolu, polecany jest szczególnie osobom starszym z problemami układu krążenia.

Ta przekąska jest również doskonałym przeciwutleniaczem i naturalnym prebiotykiem. Co więcej, zawarty w nim wapń wpływa pozytywnie na nasze kości.

Tempeh. Przypomina chałwę z PRL. Fot. Pexels
Tempeh. Przypomina chałwę z PRL. Fot. Pexels

Tempeh – ile kosztuje? Azjatycka przekąska idealna dla seniorów

Tempeh to bardzo miękka i zdrowa przekąska, która jest idealną propozycją dla seniorów i osób, które szukają zamienników mięsa. Zakup ten nie należy do najtańszych, jednak warto to rozważyć ze względu na wspaniałe właściwości. Za kilogram tempehu należy zapłacić około 80-100 złotych.

Gdzie go szukać? Tempeh można znaleźć w sklepach z azjatycką żywnością, w dużych supermarketach z bogatą ofertą oraz w internecie. Nie należy też obawiać się jego smaku – łagodny, nieco grzybowy smak, który jest niezwykle oryginalny i ciekawy.

Tempeh. Przypomina chałwę z PRL. Fot. Pexels
Tempeh. Przypomina chałwę z PRL. Fot. Pexels

Szukasz czegoś oryginalnego na grilla? "Polski burger" sprawdza się świetnie.

Wybrane dla Ciebie