Przypomina chałwę z PRL, ale to coś zupełnie innego. Pomaga w gubieniu zbędnych kilogramów

Chałwę zna każdy z nas. W końcu w czasach PRL-u był to prawdziwy przysmak. Niewiele osób słyszało jednak o tempehu, czyli indonezyjskiej przekąsce. I choć na pierwszy rzut oka trudno je rozróżnić, to smakują całkiem inaczej.

Tempeh. Przypomina chałwę z PRL. Fot. AdobestockTempeh. Przypomina chałwę z PRL, fot. Adobestock

Tempeh to wyjątkowa przekąska, która wygląda dość niepozornie, a ma ogrom fantastycznych właściwości. Przyszła do nas prosto z Indonezji i jest gotowanymi nasionami soi fermentowanymi przy udziale grzybów z rodziny pleśniakowatych. Doskonale sprawdza się zarówno w kuchni wegańskiej, jak i wegetariańskiej, ale jest też doskonałą przekąską dla tych, którzy nie stronią od mięsa.

Tempeh – co to takiego? Przekąska przypomina chałwę z PRL

Tempeh to przekąska, przypominająca znaną i lubianą chałwę, która w czasach PRL-u była prawdziwym rarytasem. Co ciekawe, jest doskonałym źródłem białka i z łatwością może zastąpić w tej kwestii mięso.

Z badań wynika, że białko sojowe może być równie efektywne. Tempeh doskonale radzi sobie z głodem, wywołując uczucie sytości. Świetnie sprawdzi się zatem jako przekąską w dietach odchudzających.

Tempeh ma też wiele innych, niezwykle cennych właściwości. Cechuje go wysoka zawartość witamin i składników mineralnych, więc jest niezwykle zdrowym produktem. Ponadto nie znajdziemy w nim tłuszczów nasyconych. Ze względu na to, że nie powoduje odkładania się cholesterolu, polecany jest szczególnie osobom starszym z problemami układu krążenia.

Ta przekąska jest również doskonałym przeciwutleniaczem i naturalnym prebiotykiem. Co więcej, zawarty w nim wapń wpływa pozytywnie na nasze kości.

Tempeh. Przypomina chałwę z PRL. Fot. Pexels
Tempeh. Przypomina chałwę z PRL. Fot. Pexels

Tempeh – ile kosztuje? Azjatycka przekąska idealna dla seniorów

Tempeh to bardzo miękka i zdrowa przekąska, która jest idealną propozycją dla seniorów i osób, które szukają zamienników mięsa. Zakup ten nie należy do najtańszych, jednak warto to rozważyć ze względu na wspaniałe właściwości. Za kilogram tempehu należy zapłacić około 80-100 złotych.

Gdzie go szukać? Tempeh można znaleźć w sklepach z azjatycką żywnością, w dużych supermarketach z bogatą ofertą oraz w internecie. Nie należy też obawiać się jego smaku – łagodny, nieco grzybowy smak, który jest niezwykle oryginalny i ciekawy.

Tempeh. Przypomina chałwę z PRL. Fot. Pexels
Tempeh. Przypomina chałwę z PRL. Fot. Pexels

Szukasz czegoś oryginalnego na grilla? "Polski burger" sprawdza się świetnie.

Wybrane dla Ciebie

Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości