Zamiast polewać sokiem, robię halavę. Szybko zaspokajam ochotę na słodycze

To deser, w którym nie brakuje słodkości. Można pomylić go z puddingiem, czasem kształtem przypomina fondant, ale lista składników wygląda łudząco podobnie do tej, jaka widnieje przy klasycznym deserze z dzieciństwa.

Halava to deser z kaszy mannyHalava to deser z kaszy manny
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Halava to indyjski deser, powstający najczęściej na bazie kaszy manny. Nie brakuje w nim cukru, pojawiają się też często bakalie czy pomarańcze. Czasem trafić można również na wersje z tartej marchewki, gotowanej na mleku z cukrem, masłem ghee i przyprawami. To przepis na słodki podwieczorek, który rozkocha w sobie miłośników kultowej kaszy manny z sokiem malinowym.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ciasto Maxi King bez pieczenia – Smakuje lepiej niż batonik!

Halava - deser z kaszy

Halavy nie można mylić z chałwą, bo jedyne, co mają wspólnego, to podobna nazwa. Halava jest wilgotna i kremowa, a jej podstawą jest kasza manna, podczas gdy drugi deser bazuje na nasionach oleistych, takich jak sezam czy słonecznik. Przysmak z kaszy często towarzyszy mieszkańcom Indii w czasie specjalnych okazji. Często oferowana jako prasad (poświęcony pokarm) w świątyniach lub przygotowywana z okazji festiwali takich jak Diwali, Holi czy na weselach.

Halava
Halava © Adobe Stock | anastasia kamysheva

Często doprawiana jest kardamonem, szafranem, cynamonem, a także wzbogacana o orzechy, banany, rodzynki i inne suszone owoce. To słodka bomba, która zaspokoi ochotę na deser nawet u największego łasucha.

Składniki:

  • pół szklanki kaszy manny,
  • pół szklanki cukru,
  • garść rodzynek,
  • banan,
  • szklanka wody,
  • szklanka mleka,
  • 1 łyżka masła,
  • szczypta kardamonu i cynamonu.

Sposób przygotowania:

  1. W rondelku połącz wodę, mleko i cukier. Zagotuj, mieszając, aż cukier całkowicie się rozpuści. Zmniejsz ogień do minimum.
  2. W garnku o grubym dnie rozgrzej masło. Dodaj kaszę mannę i praż ją na średnim ogniu, ciągle mieszając, aż nabierze lekko złotego koloru i zacznie wydzielać delikatny, orzechowy aromat. Uważaj, aby jej nie przypalić.
  3. Kiedy kasza będzie uprażona, dodaj szczyptę kardamonu i cynamonu i smaż przez 30 sekund.
  4. Dodaj pokrojonego w plasterki banana i rodzynki. Podsmaż przez minutę.
  5. Zmniejsz ogień do minimum. Ostrożnie i bardzo powoli wlewaj gorące mleko z cukrem, cały czas energicznie mieszając, aby nie powstały grudki.
  6. Gotuj, ciągle mieszając, aż kasza wchłonie cały płyn i zgęstnieje, tworząc kremową konsystencję. Powinna odchodzić od ścianek garnka.
  7. Zdejmij garnek z ognia. Przykryj i pozostaw na 5-10 minut, aby kaszka odpoczęła i stała się jeszcze bardziej puszysta.

Podawaj na ciepło. Możesz udekorować dodatkowymi plasterkami banana, rodzynkami lub szczyptą cynamonu. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem