Zamiast polewać sokiem, robię halavę. Szybko zaspokajam ochotę na słodycze
To deser, w którym nie brakuje słodkości. Można pomylić go z puddingiem, czasem kształtem przypomina fondant, ale lista składników wygląda łudząco podobnie do tej, jaka widnieje przy klasycznym deserze z dzieciństwa.
Halava to indyjski deser, powstający najczęściej na bazie kaszy manny. Nie brakuje w nim cukru, pojawiają się też często bakalie czy pomarańcze. Czasem trafić można również na wersje z tartej marchewki, gotowanej na mleku z cukrem, masłem ghee i przyprawami. To przepis na słodki podwieczorek, który rozkocha w sobie miłośników kultowej kaszy manny z sokiem malinowym.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Ciasto Maxi King bez pieczenia – Smakuje lepiej niż batonik!
Halava - deser z kaszy
Halavy nie można mylić z chałwą, bo jedyne, co mają wspólnego, to podobna nazwa. Halava jest wilgotna i kremowa, a jej podstawą jest kasza manna, podczas gdy drugi deser bazuje na nasionach oleistych, takich jak sezam czy słonecznik. Przysmak z kaszy często towarzyszy mieszkańcom Indii w czasie specjalnych okazji. Często oferowana jako prasad (poświęcony pokarm) w świątyniach lub przygotowywana z okazji festiwali takich jak Diwali, Holi czy na weselach.
Często doprawiana jest kardamonem, szafranem, cynamonem, a także wzbogacana o orzechy, banany, rodzynki i inne suszone owoce. To słodka bomba, która zaspokoi ochotę na deser nawet u największego łasucha.
Składniki:
- pół szklanki kaszy manny,
- pół szklanki cukru,
- garść rodzynek,
- banan,
- szklanka wody,
- szklanka mleka,
- 1 łyżka masła,
- szczypta kardamonu i cynamonu.
Sposób przygotowania:
- W rondelku połącz wodę, mleko i cukier. Zagotuj, mieszając, aż cukier całkowicie się rozpuści. Zmniejsz ogień do minimum.
- W garnku o grubym dnie rozgrzej masło. Dodaj kaszę mannę i praż ją na średnim ogniu, ciągle mieszając, aż nabierze lekko złotego koloru i zacznie wydzielać delikatny, orzechowy aromat. Uważaj, aby jej nie przypalić.
- Kiedy kasza będzie uprażona, dodaj szczyptę kardamonu i cynamonu i smaż przez 30 sekund.
- Dodaj pokrojonego w plasterki banana i rodzynki. Podsmaż przez minutę.
- Zmniejsz ogień do minimum. Ostrożnie i bardzo powoli wlewaj gorące mleko z cukrem, cały czas energicznie mieszając, aby nie powstały grudki.
- Gotuj, ciągle mieszając, aż kasza wchłonie cały płyn i zgęstnieje, tworząc kremową konsystencję. Powinna odchodzić od ścianek garnka.
- Zdejmij garnek z ognia. Przykryj i pozostaw na 5-10 minut, aby kaszka odpoczęła i stała się jeszcze bardziej puszysta.
Podawaj na ciepło. Możesz udekorować dodatkowymi plasterkami banana, rodzynkami lub szczyptą cynamonu. Smacznego!