Domową chałwę robię w mniej niż kwadrans. Jest zdrowsza od sklepowej i ma mniej kalorii
W Polsce chałwa kojarzona jest ze słodką sezamową przekąską. Niektórzy ją uwielbiają, inni nienawidzą. Są i tacy, którzy zajadają się chałwą na Bałkanach i Bliskim Wschodzie, ale nawet nie tkną produktów ze sklepu. Za słodka, mdła, bez smaku – rzeczywiście w wielu przypadkach można się mocno rozczarować. Dlatego warto przygotować ją samodzielnie.
29.11.2024 19:50
Domowa chałwa może być nie tylko słodkim dodatkiem do kawy, ale także pożywną i zdrową przekąską. Zrobiona według tego przepisu jest odpowiednia dla osób na diecie bezglutenowej. Dzięki zamianie miodu na erytrol jest mniej kaloryczna i nie podnosi poziomu cukru w organizmie.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Skąd pochodzi chałwa?
To pytanie, wbrew pozorom, wcale nie jest łatwe. Theofanis Mitsoulas w rozmowie dla serwisu kukbuk.pl opowiada:
Trudno powiedziec, kto pierwszy zaczął ją produkować. Chałwa, a właściwie helva, to nie jest greckie słowo. Chałwa pochodzi z Azji, później przywędrowała na tereny, które nazywamy Azją Mniejszą.
Grecy nazywają chałwą domowy deser przygotowywany z różnych składników – nie tylko z sezamu, ale także z kaszy manny z dodatkiem bakalii, masła i miodu. Chałwa jest również kojarzona z Macedonią, Iranem i Izraelem. Tam wytwarzana jest z tahini i cukru, czasem do środka dodawane są orzechy, wanilia lub czekolada.
Jeszcze inni za kolebkę chałwy uznają Indie. W tym kraju może być wytwarzana z semoliny lub gotowanej marchewki.
Przepis na domową chałwę bez cukru
Jeśli chcesz przygotować chałwę w domu, potrzebujesz następujących składników:
- 60 ml oleju kokosowego,
- 4 łyżki erytrolu,
- szczyptę soli,
- 200 g tahini,
- 2 łyżki mąki kokosowej.
Przygotowanie
- W kąpieli wodnej mieszasz olej kokosowy z erytrolem.
- Następnie, zdejmujesz miskę, dodajesz tahini, mąkę kokosową i szczyptę soli.
- Całość dokładnie mieszasz, po czym przekładasz do naczynia wyłożonego papierem do pieczenia.
- Wstawiasz do lodówki na minimum 3 godziny.
Jak podawać chałwę?
Domowa chałwa doskonale smakuje z dodatkiem orzechów i w towarzystwie lodów waniliowych. Możesz także zrobić z niej trufle. Wystarczy połączyć ją z roztopioną czekoladą i z takiej masy ulepić małe kuleczki.
Pokruszona chałwa jest świetnym dodatkiem do kawy i deserów. Ciekawym pomysłem jest również wmieszanie jej z kremem do przełożenia tortu.