PrzepisDeseryDomową chałwę robię w mniej niż kwadrans. Jest zdrowsza od sklepowej i ma mniej kalorii

Domową chałwę robię w mniej niż kwadrans. Jest zdrowsza od sklepowej i ma mniej kalorii

W Polsce chałwa kojarzona jest ze słodką sezamową przekąską. Niektórzy ją uwielbiają, inni nienawidzą. Są i tacy, którzy zajadają się chałwą na Bałkanach i Bliskim Wschodzie, ale nawet nie tkną produktów ze sklepu. Za słodka, mdła, bez smaku – rzeczywiście w wielu przypadkach można się mocno rozczarować. Dlatego warto przygotować ją samodzielnie.

Ten przepis na chałwę jest również odpowiedni dla cukrzyków
Ten przepis na chałwę jest również odpowiedni dla cukrzyków
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

29.11.2024 19:50

Domowa chałwa może być nie tylko słodkim dodatkiem do kawy, ale także pożywną i zdrową przekąską. Zrobiona według tego przepisu jest odpowiednia dla osób na diecie bezglutenowej. Dzięki zamianie miodu na erytrol jest mniej kaloryczna i nie podnosi poziomu cukru w organizmie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Skąd pochodzi chałwa?

To pytanie, wbrew pozorom, wcale nie jest łatwe. Theofanis Mitsoulas w rozmowie dla serwisu kukbuk.pl opowiada:

Trudno powiedziec, kto pierwszy zaczął ją produkować. Chałwa, a właściwie helva, to nie jest greckie słowo. Chałwa pochodzi z Azji, później przywędrowała na tereny, które nazywamy Azją Mniejszą.

Grecy nazywają chałwą domowy deser przygotowywany z różnych składników – nie tylko z sezamu, ale także z kaszy manny z dodatkiem bakalii, masła i miodu. Chałwa jest również kojarzona z Macedonią, Iranem i Izraelem. Tam wytwarzana jest z tahini i cukru, czasem do środka dodawane są orzechy, wanilia lub czekolada.

Jeszcze inni za kolebkę chałwy uznają Indie. W tym kraju może być wytwarzana z semoliny lub gotowanej marchewki.

Przepis na domową chałwę bez cukru

Jeśli chcesz przygotować chałwę w domu, potrzebujesz następujących składników:

  • 60 ml oleju kokosowego,
  • 4 łyżki erytrolu,
  • szczyptę soli,
  • 200 g tahini,
  • 2 łyżki mąki kokosowej.

Przygotowanie

  1. W kąpieli wodnej mieszasz olej kokosowy z erytrolem.
  2. Następnie, zdejmujesz miskę, dodajesz tahini, mąkę kokosową i szczyptę soli.
  3. Całość dokładnie mieszasz, po czym przekładasz do naczynia wyłożonego papierem do pieczenia.
  4. Wstawiasz do lodówki na minimum 3 godziny.

Jak podawać chałwę?

Domowa chałwa doskonale smakuje z dodatkiem orzechów i w towarzystwie lodów waniliowych. Możesz także zrobić z niej trufle. Wystarczy połączyć ją z roztopioną czekoladą i z takiej masy ulepić małe kuleczki.

Pokruszona chałwa jest świetnym dodatkiem do kawy i deserów. Ciekawym pomysłem jest również wmieszanie jej z kremem do przełożenia tortu.

chałwadieta bezglutenowadeser
Wybrane dla Ciebie