Domową chałwę robię w mniej niż kwadrans. Jest zdrowsza od sklepowej i ma mniej kalorii

W Polsce chałwa kojarzona jest ze słodką sezamową przekąską. Niektórzy ją uwielbiają, inni nienawidzą. Są i tacy, którzy zajadają się chałwą na Bałkanach i Bliskim Wschodzie, ale nawet nie tkną produktów ze sklepu. Za słodka, mdła, bez smaku – rzeczywiście w wielu przypadkach można się mocno rozczarować. Dlatego warto przygotować ją samodzielnie.

Ten przepis na chałwę jest również odpowiedni dla cukrzykówTen przepis na chałwę jest również odpowiedni dla cukrzyków
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Domowa chałwa może być nie tylko słodkim dodatkiem do kawy, ale także pożywną i zdrową przekąską. Zrobiona według tego przepisu jest odpowiednia dla osób na diecie bezglutenowej. Dzięki zamianie miodu na erytrol jest mniej kaloryczna i nie podnosi poziomu cukru w organizmie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Gdy pojawia się na stole, wszyscy sięgają za łyżeczki. Kokosowa panna cotta z czekoladą

Skąd pochodzi chałwa?

To pytanie, wbrew pozorom, wcale nie jest łatwe. Theofanis Mitsoulas w rozmowie dla serwisu kukbuk.pl opowiada:

Trudno powiedziec, kto pierwszy zaczął ją produkować. Chałwa, a właściwie helva, to nie jest greckie słowo. Chałwa pochodzi z Azji, później przywędrowała na tereny, które nazywamy Azją Mniejszą.

Grecy nazywają chałwą domowy deser przygotowywany z różnych składników – nie tylko z sezamu, ale także z kaszy manny z dodatkiem bakalii, masła i miodu. Chałwa jest również kojarzona z Macedonią, Iranem i Izraelem. Tam wytwarzana jest z tahini i cukru, czasem do środka dodawane są orzechy, wanilia lub czekolada.

Jeszcze inni za kolebkę chałwy uznają Indie. W tym kraju może być wytwarzana z semoliny lub gotowanej marchewki.

Przepis na domową chałwę bez cukru

Jeśli chcesz przygotować chałwę w domu, potrzebujesz następujących składników:

  • 60 ml oleju kokosowego,
  • 4 łyżki erytrolu,
  • szczyptę soli,
  • 200 g tahini,
  • 2 łyżki mąki kokosowej.

Przygotowanie

  1. W kąpieli wodnej mieszasz olej kokosowy z erytrolem.
  2. Następnie, zdejmujesz miskę, dodajesz tahini, mąkę kokosową i szczyptę soli.
  3. Całość dokładnie mieszasz, po czym przekładasz do naczynia wyłożonego papierem do pieczenia.
  4. Wstawiasz do lodówki na minimum 3 godziny.

Jak podawać chałwę?

Domowa chałwa doskonale smakuje z dodatkiem orzechów i w towarzystwie lodów waniliowych. Możesz także zrobić z niej trufle. Wystarczy połączyć ją z roztopioną czekoladą i z takiej masy ulepić małe kuleczki.

Pokruszona chałwa jest świetnym dodatkiem do kawy i deserów. Ciekawym pomysłem jest również wmieszanie jej z kremem do przełożenia tortu.

Wybrane dla Ciebie
Robię zamiast gulaszu. Mięso tak kruche, że nie potrzeba noża
Robię zamiast gulaszu. Mięso tak kruche, że nie potrzeba noża
To najszybsze bułeczki śniadaniowe. Wystarczy 4 składniki, a są mięciutkie i mają chrupką skórkę
To najszybsze bułeczki śniadaniowe. Wystarczy 4 składniki, a są mięciutkie i mają chrupką skórkę
Ten jeden składnik robi robotę. Jarzynowa smakuje jak nigdy wcześniej
Ten jeden składnik robi robotę. Jarzynowa smakuje jak nigdy wcześniej
W niedzielę już nie ubijam kotletów. Schab robię w taki sposób, a mięso jest delikatne i rozpada się pod widelcem
W niedzielę już nie ubijam kotletów. Schab robię w taki sposób, a mięso jest delikatne i rozpada się pod widelcem
Sezon na te owoce właśnie się zaczyna. Ja robię z nich obłędnie miękkie i puszyste ciasto do kawy
Sezon na te owoce właśnie się zaczyna. Ja robię z nich obłędnie miękkie i puszyste ciasto do kawy
Na andrzejki robię cały gar. Ciepłe danie, które znika w mgnieniu oka i zachwyca wszystkich gości
Na andrzejki robię cały gar. Ciepłe danie, które znika w mgnieniu oka i zachwyca wszystkich gości
Pierwszy raz jadłam ją w Zakopanem, a teraz robię sama w 20 minut. Przyjemnie rozgrzewa i jest pyszna
Pierwszy raz jadłam ją w Zakopanem, a teraz robię sama w 20 minut. Przyjemnie rozgrzewa i jest pyszna
Gdy stawiam ją na andrzejkowym stole, goście wyrywają sobie salaterkę. To najlepsza sałatka
Gdy stawiam ją na andrzejkowym stole, goście wyrywają sobie salaterkę. To najlepsza sałatka
Kiedyś gospodynie dodawały do rosołu za każdym razem. Jak nic podbija smak zupy
Kiedyś gospodynie dodawały do rosołu za każdym razem. Jak nic podbija smak zupy
Do bigosu zawsze dodaje to mięso.  Podbija smak całego dania
Do bigosu zawsze dodaje to mięso.  Podbija smak całego dania
Gdy robię te naleśniki, o cynamonki nikt nawet nie pyta. Takie są pyszne
Gdy robię te naleśniki, o cynamonki nikt nawet nie pyta. Takie są pyszne
To idealne mięso na pieczeń. Nie wymaga wielogodzinnego marynowania ani długiego duszenia
To idealne mięso na pieczeń. Nie wymaga wielogodzinnego marynowania ani długiego duszenia