Surówkę z marchewki robię z nietypowym dodatkiem. Jest smaczniejsza i dużo zdrowsza

Ta surówka zmiecie z planszy zwykłą surówkę z marchewki. Jeden warzywny dodatek sprawi, że stanie się wyrazista, lekko pikantna i aż kipiąca od witamin. Do niedzielnego schabowego, mielonego od babci czy szybkiego jajka sadzonego będzie jak znalazł.

Pyszna surówka z marchewkiPyszna surówka z marchewki
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Surówka z marchewki to jeden z najpopularniejszych przepisów na dodatek do obiadu. Najczęściej występuje solo lub z dodatkiem jabłka, ale w moim przepisie towarzyszy jej tarty korzeń chrzanu. Dodaje wyrazistości i pikantności, dzięki czemu nudna marchewka zamienia się w przystawkę na miarę fartucha w MasterChefie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Postaw na klopsiki po japońsku. Na zwykłe mielone nikt nawet nie spojrzy

Surówka z marchewki z chrzanem

Przygotowanie surówki z tartej marchewki i chrzanu jest naprawdę ekspresowe. Chwila ścierania, kilka sekund mieszania i gotowe. Koniec z wymówkami — na tę surówkę zawsze jest czas. Słodka marchewka, lekko kwaśne jabłka i pikantny chrzan to trio, które zagra koncertowo.

Surówka z jabłka i marchewki podbija podniebienia w tej wersji
Surówka z jabłka i marchewki podbija podniebienia w tej wersji © Canva | Shef-time

To nie tylko smaczny, ale przede wszystkim bardzo zdrowy dodatek do obiadu. Marchewka oraz jabłko zawierają mnóstwo witamin A, B, C oraz minerałów takich jak potas, fosfor, sód, wapń i żelazo. Dodatkowo taka surówka jest bogata w kwas foliowy i flawonoidy, które mają działanie przeciwnowotworowe.

Dodanie chrzanu do surówki jeszcze bardziej podkreśla jej zdrowotne właściwości. Chrzan jest źródłem przeciwutleniaczy i różnych enzymów, w tym peroksydazy chrzanowej. Dzięki tym składnikom może hamować rozwój bakterii i wirusów oraz zwalczać choroby i stany zapalne dzięki swoim właściwościom antyoksydacyjnym. Nie pozostaje nic innego, jak zabrać się za przygotowanie.

Składniki:

  • 5 marchewek,
  • 1 korzeń chrzanu (można mniej, wedle preferencji ostrości),
  • 1 kwaskowe jabłko,
  • pół szklanki śmietany lub 50-60 g majonezu,
  • łyżeczka cukru,
  • sól oraz pieprz do smaku,
  • sok z cytryny.

Sposób przygotowania:

  1. Obierz marchewki i zetrzyj na małych oczkach.
  2. Jabłko umyj, obierz i zetrzyj na dużych oczkach.
  3. Chrzan obierz, opłucz i zetrzyj na małych oczkach, skrop sokiem z cytryny.
  4. Wszystkie składniki połącz w misce, dodaj majonez lub śmietanę oraz przyprawy.
  5. Całość dokładnie wymieszaj.

Surówkę możesz podawać od razu lub nieco schłodzić ją w lodówce. Świetnie sprawdzi się do dań mięsnych i wegetariańskich, a i znajdą się miłośnicy chrupania jej w formie przekąski, bez żadnego towarzystwa. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Smakuje jak owocowa sałatka. Wyreguluje ciśnienie i rozluźni napięcie
Smakuje jak owocowa sałatka. Wyreguluje ciśnienie i rozluźni napięcie
Wielu grzybiarzy twierdzi, że jest lepszy od prawdziwka. Wciąż nie doceniamy tego grzyba
Wielu grzybiarzy twierdzi, że jest lepszy od prawdziwka. Wciąż nie doceniamy tego grzyba
Wlej do solanki i zanurz mięso. Nudny kurczak nabierze smaku
Wlej do solanki i zanurz mięso. Nudny kurczak nabierze smaku
Na podwieczorek piekę Orzeszówkę. Znika do ostatniego kawałka
Na podwieczorek piekę Orzeszówkę. Znika do ostatniego kawałka
O niebo lepszy niż pieczarki, a mało znany w Polsce. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
O niebo lepszy niż pieczarki, a mało znany w Polsce. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
Coraz częściej w sklepach. Polacy nie widzą, jak je przygotować
Coraz częściej w sklepach. Polacy nie widzą, jak je przygotować
To dlatego włoskie kotlety mielone są tak mięciutkie. Wszystko dzięki 1 dodatkowi
To dlatego włoskie kotlety mielone są tak mięciutkie. Wszystko dzięki 1 dodatkowi
Dodaj do kawy. Od razu poprawi nastrój i doda energii na cały poranek
Dodaj do kawy. Od razu poprawi nastrój i doda energii na cały poranek
Najgorszy błąd przy grzybach. Tracą smak i większość wartości
Najgorszy błąd przy grzybach. Tracą smak i większość wartości
Zamiast chlebka bananowego, przygotowuje coś innego. Smakuje jeszcze lepiej i jest dziecinnie prosty
Zamiast chlebka bananowego, przygotowuje coś innego. Smakuje jeszcze lepiej i jest dziecinnie prosty
Dietetyk wskazał jako jedno z najzdrowszych dań. W PRL-u babcie gotowały co chwilę
Dietetyk wskazał jako jedno z najzdrowszych dań. W PRL-u babcie gotowały co chwilę
Prosty sposób. Otwarty koncentrat pomidorowy już nie spleśnieje
Prosty sposób. Otwarty koncentrat pomidorowy już nie spleśnieje