Surówkę z marchewki robię z nietypowym dodatkiem. Jest smaczniejsza i dużo zdrowsza
Ta surówka zmiecie z planszy zwykłą surówkę z marchewki. Jeden warzywny dodatek sprawi, że stanie się wyrazista, lekko pikantna i aż kipiąca od witamin. Do niedzielnego schabowego, mielonego od babci czy szybkiego jajka sadzonego będzie jak znalazł.
Surówka z marchewki to jeden z najpopularniejszych przepisów na dodatek do obiadu. Najczęściej występuje solo lub z dodatkiem jabłka, ale w moim przepisie towarzyszy jej tarty korzeń chrzanu. Dodaje wyrazistości i pikantności, dzięki czemu nudna marchewka zamienia się w przystawkę na miarę fartucha w MasterChefie.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Postaw na klopsiki po japońsku. Na zwykłe mielone nikt nawet nie spojrzy
Surówka z marchewki z chrzanem
Przygotowanie surówki z tartej marchewki i chrzanu jest naprawdę ekspresowe. Chwila ścierania, kilka sekund mieszania i gotowe. Koniec z wymówkami — na tę surówkę zawsze jest czas. Słodka marchewka, lekko kwaśne jabłka i pikantny chrzan to trio, które zagra koncertowo.
To nie tylko smaczny, ale przede wszystkim bardzo zdrowy dodatek do obiadu. Marchewka oraz jabłko zawierają mnóstwo witamin A, B, C oraz minerałów takich jak potas, fosfor, sód, wapń i żelazo. Dodatkowo taka surówka jest bogata w kwas foliowy i flawonoidy, które mają działanie przeciwnowotworowe.
Dodanie chrzanu do surówki jeszcze bardziej podkreśla jej zdrowotne właściwości. Chrzan jest źródłem przeciwutleniaczy i różnych enzymów, w tym peroksydazy chrzanowej. Dzięki tym składnikom może hamować rozwój bakterii i wirusów oraz zwalczać choroby i stany zapalne dzięki swoim właściwościom antyoksydacyjnym. Nie pozostaje nic innego, jak zabrać się za przygotowanie.
Składniki:
- 5 marchewek,
- 1 korzeń chrzanu (można mniej, wedle preferencji ostrości),
- 1 kwaskowe jabłko,
- pół szklanki śmietany lub 50-60 g majonezu,
- łyżeczka cukru,
- sól oraz pieprz do smaku,
- sok z cytryny.
Sposób przygotowania:
- Obierz marchewki i zetrzyj na małych oczkach.
- Jabłko umyj, obierz i zetrzyj na dużych oczkach.
- Chrzan obierz, opłucz i zetrzyj na małych oczkach, skrop sokiem z cytryny.
- Wszystkie składniki połącz w misce, dodaj majonez lub śmietanę oraz przyprawy.
- Całość dokładnie wymieszaj.
Surówkę możesz podawać od razu lub nieco schłodzić ją w lodówce. Świetnie sprawdzi się do dań mięsnych i wegetariańskich, a i znajdą się miłośnicy chrupania jej w formie przekąski, bez żadnego towarzystwa. Smacznego!