PrzepisSałatkiSurówkę z marchewki robię z nietypowym dodatkiem. Jest smaczniejsza i dużo zdrowsza

Surówkę z marchewki robię z nietypowym dodatkiem. Jest smaczniejsza i dużo zdrowsza

Ta surówka zmiecie z planszy zwykłą surówkę z marchewki. Jeden warzywny dodatek sprawi, że stanie się wyrazista, lekko pikantna i aż kipiąca od witamin. Do niedzielnego schabowego, mielonego od babci czy szybkiego jajka sadzonego będzie jak znalazł.

Pyszna surówka z marchewki
Pyszna surówka z marchewki
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Surówka z marchewki to jeden z najpopularniejszych przepisów na dodatek do obiadu. Najczęściej występuje solo lub z dodatkiem jabłka, ale w moim przepisie towarzyszy jej tarty korzeń chrzanu. Dodaje wyrazistości i pikantności, dzięki czemu nudna marchewka zamienia się w przystawkę na miarę fartucha w MasterChefie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Postaw na klopsiki po japońsku. Na zwykłe mielone nikt nawet nie spojrzy

Surówka z marchewki z chrzanem

Przygotowanie surówki z tartej marchewki i chrzanu jest naprawdę ekspresowe. Chwila ścierania, kilka sekund mieszania i gotowe. Koniec z wymówkami — na tę surówkę zawsze jest czas. Słodka marchewka, lekko kwaśne jabłka i pikantny chrzan to trio, które zagra koncertowo.

Surówka z jabłka i marchewki podbija podniebienia w tej wersji
Surówka z jabłka i marchewki podbija podniebienia w tej wersji © Canva | Shef-time

To nie tylko smaczny, ale przede wszystkim bardzo zdrowy dodatek do obiadu. Marchewka oraz jabłko zawierają mnóstwo witamin A, B, C oraz minerałów takich jak potas, fosfor, sód, wapń i żelazo. Dodatkowo taka surówka jest bogata w kwas foliowy i flawonoidy, które mają działanie przeciwnowotworowe.

Dodanie chrzanu do surówki jeszcze bardziej podkreśla jej zdrowotne właściwości. Chrzan jest źródłem przeciwutleniaczy i różnych enzymów, w tym peroksydazy chrzanowej. Dzięki tym składnikom może hamować rozwój bakterii i wirusów oraz zwalczać choroby i stany zapalne dzięki swoim właściwościom antyoksydacyjnym. Nie pozostaje nic innego, jak zabrać się za przygotowanie.

Składniki:

  • 5 marchewek,
  • 1 korzeń chrzanu (można mniej, wedle preferencji ostrości),
  • 1 kwaskowe jabłko,
  • pół szklanki śmietany lub 50-60 g majonezu,
  • łyżeczka cukru,
  • sól oraz pieprz do smaku,
  • sok z cytryny.

Sposób przygotowania:

  1. Obierz marchewki i zetrzyj na małych oczkach.
  2. Jabłko umyj, obierz i zetrzyj na dużych oczkach.
  3. Chrzan obierz, opłucz i zetrzyj na małych oczkach, skrop sokiem z cytryny.
  4. Wszystkie składniki połącz w misce, dodaj majonez lub śmietanę oraz przyprawy.
  5. Całość dokładnie wymieszaj.

Surówkę możesz podawać od razu lub nieco schłodzić ją w lodówce. Świetnie sprawdzi się do dań mięsnych i wegetariańskich, a i znajdą się miłośnicy chrupania jej w formie przekąski, bez żadnego towarzystwa. Smacznego!

przepissurówkasurówka z marchewki

Wybrane dla Ciebie