Moja sąsiadka piecze ciasto z kaszą manną. Tak pyszne, że poprosiłam o przepis
Kiedy raz próbowałam tego ciasta, od razu zainteresowałam się jego składnikami. Miało bardzo ciekawy smak. Sąsiadka zdradziła mi, że są w nim dwa zdrowe produkty, które rzadko stosuje się do wypieków.
Podstawowe składniki, których używamy do wypieków to masło, jajka, mąka. Jednak ich lista jest znacznie dłuższa i czasami pojawiają się na niej produkty, które wcale nie od razu kojarzą się z cukiernictwem. Tak też było z ciastem, którego spróbowałam u sąsiadki.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Ciasto Łaciate z serem – efektowny deser na każdą okazję
Kasza może zastąpić mąkę
Te dwa zdrowe produkty, o których wspomniała moja sąsiadka to kasza manna i kefir. Tą pierwszą często gotujemy na mleku lub wodzie i podajemy z owocami w formie lekkiego deseru. Kiedyś też przygotowywano na jej bazie krem, który pasował do miodownika, tortu czy biszkoptu z owocami i galaretkę. Z kolei, kiedy tę kaszę doda się ją do ciasta, można ograniczyć ilość mąki. Z reguły łączy się ją właśnie z kefirem, w którym świetnie pęcznieje. Są nawet ciasta na bazie kaszy manny, do których nie stosuje się mąki.
Kasza manna jest bogata w błonnik, witaminy z grupy B oraz minerały takie jak żelazo i magnez. Dzięki temu wspiera prawidłowe funkcjonowanie układu pokarmowego i nerwowego. Jest niskokaloryczna. Ma neutralny smak, dlatego dobrze sprawdza się jako składnik ciasta.
Kefir działa jak naturalny spulchniacz
Drugi składnik to kefir, który częściej niż kasza manna pojawia się w przepisach, bo jest dobrym zamiennikiem jogurtu czy mleka. Ten napój zawiera naturalne kultury bakterii i delikatnie fermentujące składniki, które działają jak naturalny spulchniacz. Dlatego świetnie sprawdza się do ciast z owocami, bo dzięki niemu są puszyste. Ma delikatnie gęstą, kremową konsystencję, dzięki niej ciasto zyskuje elastyczność i dłużej zachowuje wilgotność.
Jaki efekt dają te dwa składniki w duecie? Warto się przekonać i upiec ciasto z przepisu mojej sąsiadki. Jest pyszne, pulchne i bardzo łatwe do przygotowania.
Ciasto z dodatkiem kaszy manny
Składniki:
- 500 g kefiru naturalnego,
- 1 szklanka kaszy manny,
- 1 szklanka mąki tortowej,
- pół łyżeczki sody spożywczej,
- pół łyżeczki proszku do pieczenia,
- 2 łyżeczki kakao,
- 2 jajka,
- 1 szklanka cukru,
- 100 g masła,
- kilka łyżeczek cukru waniliowego (opcjonalnie).
Polewa:
- 150 g mlecznej czekolady,
- 1/3 szklanki śmietanki 30 proc.,
- płatki migdałowe do dekoracji,
- rodzynki do dekoracji.
Sposób przygotowania:
- Kefir wymieszaj z kaszę, mąką, proszkiem do pieczenia i sodą. Odstaw na około 30-40 minut do napęcznienia.
- Jajka zmiksuj z miękkim masłem, cukrem oraz cukrem waniliowym na puszysty krem.
- Połącz go z kefirem wymieszanym z pozostałymi składnikami.
- Połowę ciasta przełóż do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.
- Do pozostałego ciasta dodaj kakao, wymieszaj. Ciemne ciasto wyłóż na jasne i przemieszaj widelcem.
- Ciasto piecz ok. 40 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Po upieczeniu dobrze je wystudź.
- Przygotuj masę czekoladową. Czekoladę rozpuść w śmietance podgrzewanej na małej mocy palnika, cały czas mieszając, by nie było grudek.
- Kiedy polewa lekko wystygnie, polej nią ciasto.
- Ciasto udekoruj płatkami migdałów i rodzynkami.