Moja sąsiadka piecze ciasto z kaszą manną. Tak pyszne, że poprosiłam o przepis

Kiedy raz próbowałam tego ciasta, od razu zainteresowałam się jego składnikami. Miało bardzo ciekawy smak. Sąsiadka zdradziła mi, że są w nim dwa zdrowe produkty, które rzadko stosuje się do wypieków.

CiastoDo tego ciasta pasuje polewa czekoladowa
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Dorota Gepert

Podstawowe składniki, których używamy do wypieków to masło, jajka, mąka. Jednak ich lista jest znacznie dłuższa i czasami pojawiają się na niej produkty, które wcale nie od razu kojarzą się z cukiernictwem. Tak też było z ciastem, którego spróbowałam u sąsiadki.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ciasto Łaciate z serem – efektowny deser na każdą okazję

Kasza może zastąpić mąkę

Te dwa zdrowe produkty, o których wspomniała moja sąsiadka to kasza manna i kefir. Tą pierwszą często gotujemy na mleku lub wodzie i podajemy z owocami w formie lekkiego deseru. Kiedyś też przygotowywano na jej bazie krem, który pasował do miodownika, tortu czy biszkoptu z owocami i galaretkę. Z kolei, kiedy tę kaszę doda się ją do ciasta, można ograniczyć ilość mąki. Z reguły łączy się ją właśnie z kefirem, w którym świetnie pęcznieje. Są nawet ciasta na bazie kaszy manny, do których nie stosuje się mąki.

Kasza manna jest bogata w błonnik, witaminy z grupy B oraz minerały takie jak żelazo i magnez. Dzięki temu wspiera prawidłowe funkcjonowanie układu pokarmowego i nerwowego. Jest niskokaloryczna. Ma neutralny smak, dlatego dobrze sprawdza się jako składnik ciasta.

Kefir działa jak naturalny spulchniacz

Drugi składnik to kefir, który częściej niż kasza manna pojawia się w przepisach, bo jest dobrym zamiennikiem jogurtu czy mleka. Ten napój zawiera naturalne kultury bakterii i delikatnie fermentujące składniki, które działają jak naturalny spulchniacz. Dlatego świetnie sprawdza się do ciast z owocami, bo dzięki niemu są puszyste. Ma delikatnie gęstą, kremową konsystencję, dzięki niej ciasto zyskuje elastyczność i dłużej zachowuje wilgotność.

Jaki efekt dają te dwa składniki w duecie? Warto się przekonać i upiec ciasto z przepisu mojej sąsiadki. Jest pyszne, pulchne i bardzo łatwe do przygotowania.

Ciasto z dodatkiem kaszy manny

Składniki:

  • 500 g kefiru naturalnego,
  • 1 szklanka kaszy manny,
  • 1 szklanka mąki tortowej,
  • pół łyżeczki sody spożywczej,
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 2 łyżeczki kakao,
  • 2 jajka,
  • 1 szklanka cukru,
  • 100 g masła,
  • kilka łyżeczek cukru waniliowego (opcjonalnie).

Polewa:

  • 150 g mlecznej czekolady,
  • 1/3 szklanki śmietanki 30 proc.,
  • płatki migdałowe do dekoracji,
  • rodzynki do dekoracji.

Sposób przygotowania:

  1. Kefir wymieszaj z kaszę, mąką, proszkiem do pieczenia i sodą. Odstaw na około 30-40 minut do napęcznienia.
  2. Jajka zmiksuj z miękkim masłem, cukrem oraz cukrem waniliowym na puszysty krem.
  3. Połącz go z kefirem wymieszanym z pozostałymi składnikami.
  4. Połowę ciasta przełóż do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.
  5. Do pozostałego ciasta dodaj kakao, wymieszaj. Ciemne ciasto wyłóż na jasne i przemieszaj widelcem.
  6. Ciasto piecz ok. 40 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Po upieczeniu dobrze je wystudź.
  7. Przygotuj masę czekoladową. Czekoladę rozpuść w śmietance podgrzewanej na małej mocy palnika, cały czas mieszając, by nie było grudek.
  8. Kiedy polewa lekko wystygnie, polej nią ciasto.
  9. Ciasto udekoruj płatkami migdałów i rodzynkami.
Wybrane dla Ciebie
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Na Wszystkich Świętych zawsze podaję tę przystawkę. W PRL-u była hitem, dziś zapomniana
Na Wszystkich Świętych zawsze podaję tę przystawkę. W PRL-u była hitem, dziś zapomniana
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat