Jesz truskawki codziennie? Oto jak faktycznie wpływają na twój organizm
Regularne spożywanie truskawek może przynieść zaskakujące korzyści zdrowotne. Badania naukowców z Barcelony wskazują na wyjątkowe właściwości tych owoców, które mogą się przydać podczas przebywania w pełnym słońcu. Natura sama podpowiada nam, jak dbać o zdrowie. Wystarczy tylko po nią sięgnąć.
Sezon na polskie truskawki dopiero się rozkręca. Obecnie ceny za łubiankę są jeszcze wysokie, ale jak tylko pogoda dopisze, błyskawicznie spadną. Jeśli owoce pochodzą z upraw wolnych od pestycydów i chemikaliów, ich właściwości zdrowotne są nie do przecenienia. Truskawki zawierają nie tylko mnóstwo witaminy C, ale są także pełne witamin z grupy B, E i A oraz minerałów takich jak wapń, fosfor, magnez i żelazo.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Zielona rolada z truskawkami skrywa w sobie matchę. Zachwyca smakiem i kolorem
Wspierają odporność i pracę układu pokarmowego
Witaminy i minerały zawarte w truskawkach wspomagają naturalną odporność organizmu, dbają o młody wygląd skóry, wzmacniają budowę kości i przeciwdziałają anemii. Mają również pozytywny wpływ na układ pokarmowy i wydalniczy. Zawarte w nich kwasy organiczne wspierają trawienie, a pektyny i błonnik pokarmowy stymulują perystaltykę jelit. Są niskokaloryczne, co sprawia, że można je jeść bez obaw o nadmiar kalorii, o ile nie przekładamy ich kremem mascarpone lub bitą śmietaną.
Obiecujące wyniki badań hiszpańskich naukowców
W artykule opublikowanym w "Journal of Agricultural Food Chemistry" przytoczono wyniki badań naukowców z Hiszpanii i Włoch, które wykazały, że truskawki mogą chronić komórki skóry przed promieniowaniem UV. Za tę funkcję mają odpowiadać antocyjany, które nadają truskawkom ich czerwony kolor.
Chociaż dokładny mechanizm wpływu spożywania truskawek na skórę nie jest jeszcze znany, badania wzbudziły zainteresowanie branży kosmetycznej. Nic nie stoi na przeszkodzie, aby już teraz włączyć truskawki do diety w ramach profilaktyki. Oczywiście, jedzenie truskawek nie zastąpi konieczności stosowania kremów z filtrem UV, ale może może wspomóc ich ochronne działanie na skórę.
Ile truskawek można jeść dziennie?
Niestety, również te pyszne i zdrowe owoce mogą zaszkodzić, jeśli nie zachowasz umiaru. Dietetycy sugerują, że dopuszczalna norma to około 8 truskawek dziennie. Nadmiar może prowadzić do problemów trawiennych, objawiających się biegunką, zgagą lub zaparciami.
Osoby chorujące na cukrzycę powinny łączyć truskawki z produktami, które spowolnią wchłanianie glukozy do krwi, na przykład z orzechami włoskimi, pastą pistacjową lub migdałami. Ostrożność powinni zachować alergicy. W przypadku wystąpienia niepokojących objawów skonsultuj się z lekarzem.