Truskawki zamieniam w lekki deser. Są puszyste jak letnia chmurka

Kiedy w sklepach pojawiają się polskie truskawki, czas zabrać się za przygotowanie deseru. Zamiast blendować je na koktajl, zamieniam w pyszną piankę.

Truskawkowa chmurkaTruskawkowa chmurka
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | from_my_point_of_view@yahoo.com
Ewa Malinowska

Truskawki zachwycają słodyczą, kuszą zapachem i przywołują lato. Sezon zaczyna się zazwyczaj w maju i trwa do lipca, więc warto wykorzystać go w pełni. Pierwsze kobiałki już pojawiają się na straganach, a z tygodnia na tydzień będzie ich więcej. Dzięki temu spadną ceny i zajadać się będzie można bez obaw o dziurę w portfelu. Polskie truskawki zamieniam w puszysty mus, który zachwyca delikatnością. To doskonała alternatywa dla intensywnego musu czy czasochłonnego ciasta.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ciasto Maxi King bez pieczenia – Smakuje lepiej niż batonik!

Mus truskawkowy

Ten deser, który łączy w sobie owocowy i wyrazisty smak musu truskawkowego z lekkością bitej śmietanki. Wszystko to wzmocnione jest dodatkową porcją świeżych truskawek, które pełnią rolę pysznej dekoracji. Przygotowanie jest naprawdę ekspresowe, dzięki czemu szybko można delektować się smakiem lata zamkniętym w pucharku.

Mus truskawkowy
Mus truskawkowy © Adobe Stock

Wegetarianie i weganie żelatynę mogę zamienić na agar. Na 1 łyżeczkę żelatyny zwykle używa się od 0,5 do 2 łyżeczek agaru. Warto jednak pamiętać, że zastyga jeszcze szybciej, więc trzeba pospieszyć się z mieszaniem. To jednak dobry substytut żelatyny, który może poszczycić się tym, że ma bardzo neutralny smak oraz zapach.

Składniki:

  • 500 g świeżych truskawek,
  • 3-4 łyżki cukru pudru,
  • 1 łyżeczka soku z cytryny,
  • 300 ml schłodzonej śmietanki kremówki,
  • 1 łyżeczka żelatyny,
  • 2 łyżki wody.

Sposób przygotowania:

  1. Truskawki umyj, usuń szypułki i odłóż, aby ociekły z wody.
  2. Zblenduj je i przetrzyj przez sito, aby pozbyć się pestek. Jeśli konsystencja musu z drobinkami ci nie przeszkadza, możesz pominąć przecieranie.
  3. Żelatynę rozpuść w zimnej wodzie i odstaw na kilka minut, aby napęczniała.
  4. Następnie podgrzej ją, aby się rozpuściła.
  5. Śmietankę ubij na sztywno wraz z cukrem pudrem.
  6. Do rozpuszczonej i przestudzonej żelatyny dodaj kilka łyżek przecieru truskawkowego i wymieszaj.
  7. Wlej żelatynę do pozostałych truskawek, pomieszaj i dodaj do ubitej śmietanki.
  8. Delikatnie połącz składniki i przełóż je do szklanych pucharków lub szklanek.
  9. Wstaw na kilka godzin do lodówki, aby masa stężała.

Gotowy deser udekoruj świeżymi truskawkami. Możesz dorzucić również kleks bitej śmietany lub połączyć mus truskawkowy z czekoladowym. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Bułgarzy sypią do wszystkiego. Potrafi rozruszać najbardziej leniwe jelita
Bułgarzy sypią do wszystkiego. Potrafi rozruszać najbardziej leniwe jelita
Jak zrobić barszcz świąteczny, który ma rubinowy kolor? Zdradzamy sekret
Jak zrobić barszcz świąteczny, który ma rubinowy kolor? Zdradzamy sekret
Świąteczne marnowanie żywności w Polsce – alarmujące dane
Świąteczne marnowanie żywności w Polsce – alarmujące dane
Na tym europejskim jarmarku królują słodkości, ale po polską przekąskę i tak ustawiają się kolejki
Na tym europejskim jarmarku królują słodkości, ale po polską przekąskę i tak ustawiają się kolejki
Już nie tylko w śmietanie czy occie. Popularną rybkę dodaję do sałatki
Już nie tylko w śmietanie czy occie. Popularną rybkę dodaję do sałatki
Tę zupę przyrządzali nasi dziadkowie w Wigilię. Dziś mało kto o niej pamięta
Tę zupę przyrządzali nasi dziadkowie w Wigilię. Dziś mało kto o niej pamięta
Wigilijne pierogi, które smakują jak u babci. Sekretny składnik zmienia wszystko
Wigilijne pierogi, które smakują jak u babci. Sekretny składnik zmienia wszystko
Nie kurczak, a inny drób to najlepsza baza na pasztet. Nie zapominam o konkretnym zestawie przypraw
Nie kurczak, a inny drób to najlepsza baza na pasztet. Nie zapominam o konkretnym zestawie przypraw
To ciasto króluje na świątecznym stole. Nie bez powodu ma taką nazwę
To ciasto króluje na świątecznym stole. Nie bez powodu ma taką nazwę
Śledzie z cebulką pójdą w odstawkę. Podobny, ale jeszcze lepszy smak da inne warzywo
Śledzie z cebulką pójdą w odstawkę. Podobny, ale jeszcze lepszy smak da inne warzywo
Nawet przeciwnicy chętnie spróbują. Trik, który niweluje brzydki zapaszek karpia wigilijnego
Nawet przeciwnicy chętnie spróbują. Trik, który niweluje brzydki zapaszek karpia wigilijnego
Magda Gessler robi najlepszy piernik. Jest miękki, delikatny i możesz go zrobić już przez świętami
Magda Gessler robi najlepszy piernik. Jest miękki, delikatny i możesz go zrobić już przez świętami
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀