WAŻNE
TERAZ

Tusk o manewrach Rosji na Białorusi: "Zamkniemy granicę"

Zapomniany deser naszych babć. Na jelita działa jak najlepszy balsam

To deser, który królował w polskich domach i na stołówkach. Czasem był gęsty, aż stawała w nim łyżka, innym razem zastępował kompot. To nie tylko słodkie wspomnienie dzieciństwa, ale także zdrowy przepis na podwieczorek.

Babciny deser za groszeBabciny deser za grosze
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Kisiel owocowy to nie tylko saszetka kupiona w sklepie. W domowym wydaniu zachwyca smakiem i prostotą przygotowania. Masz wtedy kontrolę nad jakością i smakiem, a przygotowanie to pestka. W końcu od lat gościł w naszych domach, a miłość do wyrobów z polskich owoców mamy we krwi.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Poduszeczki serowe z ciasta drożdżowego. Smakują jak u babci

Zdrowy kisiel owocowy

Chociaż owoce to oczywiście źródło cukru, to kisiel niesie ze sobą również szereg innych korzyści, nie tylko smak. Przede wszystkim jest lekkostrawny, dzięki czemu bywa ratunkiem przy problemach żołądkowych i nieprzyjemnych dolegliwościach, które są z nimi związane. Jego żelowa konsystencja może działać osłaniająco na błonę śluzową żołądka i jelit, łagodząc podrażnienia, np. w przypadku zgagi, nadkwaśności czy stanów zapalnych. Działa jak plaster na podrażnienia wewnątrz naszego ciała. Kisiel pomaga w utrzymaniu odpowiedniego nawodnienia organizmu, co jest ważne dla prawidłowej pracy jelit. Owoce dostarczają również pewną porcję witamin i błonnika, który dodatkowo poprawia trawienie.

Kisiel to ulubiony deser wielu Polaków
Kisiel to ulubiony deser wielu Polaków © Adobe Stock

Kisiel przygotować można również z dodatkiem siemienia lnianego, co dodatkowo podkręca jego właściwości. Siemię lniane jest bogate w błonnik rozpuszczalny, który pęcznieje w jelitach, zwiększając objętość stolca i ułatwiając wypróżnianie, co może pomagać w zaparciach. Zawarte w siemieniu lnianym lignany, które działają jak antyoksydanty i mają działanie przeciwzapalne.

Domowy kisiel truskawkowy

Przygotowując domowy kisiel, masz kontrolę nad ilością dodanego cukru i jakością składników. Możesz użyć dowolnych owoców, takich jak maliny, jagody, wiśnie, truskawki czy jabłkach. Sprawdzą się zarówno mrożone, jak i świeże owoce, dzięki czemu po domowy kisiel możesz przez cały rok.

Składniki:

  • 200 g truskawek,
  • 1 łyżka skrobi ziemniaczanej,
  • 1 łyżeczka soku z cytryny,
  • woda,
  • cukier (opcjonalnie).

Sposób przygotowania:

  1. Truskawki dokładnie umyj i usuń szypułki.
  2. Owoce zmiksuj i przełóż do rondelka. Możesz je przetrzeć przez sito, jeśli zależy ci na aksamitnej konsystencji.
  3. Dodaj sok z cytryny, zagotuj i spróbuj, czy są odpowiednio słodkie. W razie potrzeby dodaj cukier.
  4. Skrobię wymieszaj w wodzie tak, aby powstała gęsta zawiesina.
  5. Wlej do rondelka i zagotuj. Jeśli kisiel jest za gęsty, możesz dodać więcej wody.

Domowy kisiel truskawkowy jest już gotowy. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie

W Poznaniu robią kompot z korbola na zimę. Najlepszy jest po 3 miesiącach
W Poznaniu robią kompot z korbola na zimę. Najlepszy jest po 3 miesiącach
Dolej do zupy dyniowej. Mocno podkręci jej smak i nie będzie mdła
Dolej do zupy dyniowej. Mocno podkręci jej smak i nie będzie mdła
Bułgarzy jedzą na śniadanie. Podobną breję robiło się w PRL-u
Bułgarzy jedzą na śniadanie. Podobną breję robiło się w PRL-u
Dodaj 1 łyżkę, aby się nie sklejały. Zobaczyłam, jak robią to w restauracji
Dodaj 1 łyżkę, aby się nie sklejały. Zobaczyłam, jak robią to w restauracji
Koleżanka z Włoch zrobiła peperonatę. Tak aromatycznego gulaszu dawno nie jadłam
Koleżanka z Włoch zrobiła peperonatę. Tak aromatycznego gulaszu dawno nie jadłam
Takich grzybów nie susz pod żadnym pozorem. Mogą zamienić się w truciznę
Takich grzybów nie susz pod żadnym pozorem. Mogą zamienić się w truciznę
Smakuje jak w szkolnej stołówce. Znajoma kucharka zdradziła, jak gotowało się pomidorówkę
Smakuje jak w szkolnej stołówce. Znajoma kucharka zdradziła, jak gotowało się pomidorówkę
Za każdym razem dodaję do kotletów mielonych. Wychodzą mięciutkie i soczyste jak w mlecznym barze
Za każdym razem dodaję do kotletów mielonych. Wychodzą mięciutkie i soczyste jak w mlecznym barze
Teściowa zawsze trzyma się tej zasady, jak robi skwarki. Podaje do pierogów lub na smalec
Teściowa zawsze trzyma się tej zasady, jak robi skwarki. Podaje do pierogów lub na smalec
Ani ziemniak, ani batat. Na zdrowe i chrupiące frytki sprawdzi się inne warzywo
Ani ziemniak, ani batat. Na zdrowe i chrupiące frytki sprawdzi się inne warzywo
Odkąd mam ten przepis, nie kupuję ciastek w sklepie. Cała rodzina chwali aż miło
Odkąd mam ten przepis, nie kupuję ciastek w sklepie. Cała rodzina chwali aż miło
Żółtko zmieniło kolor po ugotowaniu? Sprawdź, o czym to świadczy
Żółtko zmieniło kolor po ugotowaniu? Sprawdź, o czym to świadczy