Zapomniany deser naszych babć. Na jelita działa jak najlepszy balsam
To deser, który królował w polskich domach i na stołówkach. Czasem był gęsty, aż stawała w nim łyżka, innym razem zastępował kompot. To nie tylko słodkie wspomnienie dzieciństwa, ale także zdrowy przepis na podwieczorek.
Kisiel owocowy to nie tylko saszetka kupiona w sklepie. W domowym wydaniu zachwyca smakiem i prostotą przygotowania. Masz wtedy kontrolę nad jakością i smakiem, a przygotowanie to pestka. W końcu od lat gościł w naszych domach, a miłość do wyrobów z polskich owoców mamy we krwi.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Roladki wieprzowe z pysznym farszem. Idealna na rodzinny obiad
Zdrowy kisiel owocowy
Chociaż owoce to oczywiście źródło cukru, to kisiel niesie ze sobą również szereg innych korzyści, nie tylko smak. Przede wszystkim jest lekkostrawny, dzięki czemu bywa ratunkiem przy problemach żołądkowych i nieprzyjemnych dolegliwościach, które są z nimi związane. Jego żelowa konsystencja może działać osłaniająco na błonę śluzową żołądka i jelit, łagodząc podrażnienia, np. w przypadku zgagi, nadkwaśności czy stanów zapalnych. Działa jak plaster na podrażnienia wewnątrz naszego ciała. Kisiel pomaga w utrzymaniu odpowiedniego nawodnienia organizmu, co jest ważne dla prawidłowej pracy jelit. Owoce dostarczają również pewną porcję witamin i błonnika, który dodatkowo poprawia trawienie.
Kisiel przygotować można również z dodatkiem siemienia lnianego, co dodatkowo podkręca jego właściwości. Siemię lniane jest bogate w błonnik rozpuszczalny, który pęcznieje w jelitach, zwiększając objętość stolca i ułatwiając wypróżnianie, co może pomagać w zaparciach. Zawarte w siemieniu lnianym lignany, które działają jak antyoksydanty i mają działanie przeciwzapalne.
Domowy kisiel truskawkowy
Przygotowując domowy kisiel, masz kontrolę nad ilością dodanego cukru i jakością składników. Możesz użyć dowolnych owoców, takich jak maliny, jagody, wiśnie, truskawki czy jabłkach. Sprawdzą się zarówno mrożone, jak i świeże owoce, dzięki czemu po domowy kisiel możesz przez cały rok.
Składniki:
- 200 g truskawek,
- 1 łyżka skrobi ziemniaczanej,
- 1 łyżeczka soku z cytryny,
- woda,
- cukier (opcjonalnie).
Sposób przygotowania:
- Truskawki dokładnie umyj i usuń szypułki.
- Owoce zmiksuj i przełóż do rondelka. Możesz je przetrzeć przez sito, jeśli zależy ci na aksamitnej konsystencji.
- Dodaj sok z cytryny, zagotuj i spróbuj, czy są odpowiednio słodkie. W razie potrzeby dodaj cukier.
- Skrobię wymieszaj w wodzie tak, aby powstała gęsta zawiesina.
- Wlej do rondelka i zagotuj. Jeśli kisiel jest za gęsty, możesz dodać więcej wody.
Domowy kisiel truskawkowy jest już gotowy. Smacznego!