Co roku marnujemy cenny produkt. Mają tyle samo wartości, co owoce
Na sezon owocowy czekamy z utęsknieniem. Gdy tylko na straganach pojawiają się polskie truskawki, zajadamy je kilogramami. Nie każdy zdaje sobie jednak sprawę z tego, że po zjedzeniu w koszu ląduje cenny produkt.
Są słodkie, soczyste i smakują jak lato. Truskawki to jeden z owoców, którego nie da się nie lubić. Najczęściej zajadamy je prosto z miski, czasem trafiają do ciasta, zamieniają się w koktajl lub w postrach wszystkich Włochów, czyli makaron z truskawkami. Czerwone owoce zwieńczone są zieloną szypułką. Jedni ją odrywają, inni wycinają, ale w obu przypadkach to błąd, który warto naprawić. Niepozorna część jest nie tylko jadalna, ale przede wszystkim zdrowa.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Porcję fasoli zamieniam w najlepsze smarowidło do grzanek. Zapieczone smakują genialnie
Czym są szypułki?
Szypułki w truskawkach to zielone, listkowate części znajdujące się na wierzchu owocu, otaczające miejsce, w którym truskawka była przymocowana do szypułki, czyli do łodygi rośliny. Z botanicznego punktu widzenia zielone listki są częścią kielicha kwiatowego, który pozostaje po przekwitnięciu i rozwoju owocu.
Po zakupie truskawek nie zabieraj się od razu za odrywanie szypułek. Mogą one w pewnym stopniu pomagać w ograniczeniu utraty wody, dzięki czemu owoce zachowują jędrność.
Jadalne szypułki
Najczęściej trafiają w koszu na śmieci, bo wiele osób obawia się, że są nie tylko niesmaczne, ale też niejadalne. To jednak błąd, który możesz szybko naprawić. Chociaż same truskawki są naprawdę smaczne i zdrowe, to i w ich szypułkach znaleźć możesz coś dla siebie.
Jak na zieloną część rośliny przystało, zawierają w sobie chlorofil. To nie tylko barwnik, ale także silny antyoksydant, który wspiera zdrowie, chroni przed rakiem i spowalnia starzenie się komórek. Co więcej, poprawia kondycję skóry, pomagając w walce z wypryskami i trądzikiem. Szczególnie diabetycy powinni polubić truskawki w całości, gdyż chlorofil pomaga regulować poziom cukru we krwi.
Zmiażdżone liście truskawek mogą wspomagać gojenie ran i owrzodzeń, a dodane do sałatek działają profilaktycznie przeciwko anemii i szkorbutowi. Natomiast napar z suszonych liści i szypułek może być cennym wsparciem w leczeniu kamicy żółciowej i infekcji układu moczowego. Płukanie gardła takim naparem łagodzi stany zapalne i zmniejsza obrzęk śluzówki, przynosząc ulgę podczas infekcji. Zamiast więc pozbywać się zielonych części truskawek, warto włączyć je do swojej diety i wykorzystać ich prozdrowotne właściwości!
Jak jeść szypułki?
Jeśli nie przeszkadza Ci ich lekko gorzkawy smak i twardsza tekstura, możesz jeść truskawki bez odrywania szypułek. Dla tych, którzy stronią od ich smaku, polecamy zrobić koktajl — wystarczy do blendera wrzucić truskawki razem z szypułkami. Nie tylko oszczędzisz czas na oczyszczaniu, ale przede wszystkim podbijesz wartości odżywcze. Szypułki dorzucić można również do sałatek czy do domowego pesto.
Szypułki truskawek można wykorzystać także do przygotowania napoju. Wystarczy zalać je gorącą wodą i parzyć przez kilka minut. Taki napar można pić zarówno na ciepło, jak i na zimno. Fani słodyczy mogą wzbogacić go o miód, a w wersji na zimno warto dorzucić do niego zmrożone truskawki, jako kostki lodu.
Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.