Do rosołu dorzucam kontrowersyjny składnik. Wielu na sam widok kręci nosem
W niedzielne południa klatki schodowe wypełnia aromat domowego rosołu. W garnkach pojawia się od lat, a mimo to nie znam osoby, której by się znudził. W szczególności, gdy podać go można z różnymi dodatkami, również tymi nietypowymi.
Na rosół chętnych nigdy nie brakuje, chociaż ten może odstraszyć kilka osób. Do mojej zupy dorzucam bowiem nie tylko makaron czy ugotowaną w wywarze marchewkę, ale również kuleczki z wątróbki. Przeciwnicy podrobów na sam widok stracą apetyt, ale fani nietypowych smaków będą w siódmym niebie.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Kartacza z Podlasia - wyjątkowe ciasto, smakowity farsz
Rosół z kluseczkami z wątróbki
Jeśli opatrzył ci się już zwykły makaron, ale wciąż nie wyobrażasz sobie niedzielnego obiadu bez rosołu, sięgnij po pyszne kulki z wątróbki. W zależności od rozmiaru możesz nazywać je kluseczkami lub klopsikami. Nie tylko godnie zastąpią wysłużone już nitki, ale przy okazji podkręcą sytość zupy i dostarczą porcji składników odżywczych, takich jak żelazo niehemowe, białko czy witaminy A, D, E. W moim domu ten przepis to hit, a o dokładkę proszą nawet najmłodsi. To pyszny dowód na to, że wątróbka nie musi być tak straszna, jak ją malują.
Składniki:
Rosół:
- 2 udka z kurczaka,
 - porcja rosołowa z kaczki lub indyka,
 - 3 opalone cebule,
 - 4 marchewki,
 - 2 pietruszki,
 - biała część pora,
 - kawałek selera,
 - 4-5 ziaren czarnego pieprzu,
 - 2-3 liście laurowe,
 - 2-3 kulki ziela angielskiego,
 - garść świeżego lubczyku,
 - sól do smaku.
 
Kluseczki z wątróbki:
- 450 g wątróbki z kurczaka,
 - 1 mała cebula,
 - 1 jajko,
 - 3-4 łyżki bułki tartej,
 - 150 g mąki pszennej,
 - sól i pieprz do smaku.
 
Sposób przygotowania:
- Mięso umieść w dużym garnku i zalej wodą.
 - Dorzuć liście laurowe oraz ziele angielskie, pieprz i zagotuj.
 - Zbierz szumowiny i gotuj na małym ogniu przez 45 minut.
 - Po tym czasie dodaj opalone cebule oraz obrane warzywa. Dorzuć również świeży lubczyk.
 - Gotuj przez minimum godzinę, aż rosół nabierze koloru i aromatu. Im dłużej będzie się gotował, tym głębszy smak uzyskasz.
 - Pod koniec gotowania dopraw do smaku solą oraz opcjonalnie mielonym pieprzem.
 - W międzyczasie przygotuj kluseczki. Wątróbkę dokładnie oczyść z błonek i żyłek, a następnie osusz papierowym ręcznikiem.
 - Zmiel wątróbkę razem z obraną cebulą za pomocą maszynki do mielenia mięsa lub malaksera, aż uzyskasz gładką masę.
 - Do zmielonej wątróbki dodaj jajko, bułkę tartą oraz stopniowo dosypuj mąkę. Dopraw hojnie solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem.
 - Wyrabiaj masę ręką, aż stanie się jednolita i elastyczna. Powinna być na tyle zwarta, by dało się formować z niej kluseczki, ale nie za twarda.
 - Nabieraj niewielkie porcje masy łyżeczką lub zwilżoną dłonią i formuj małe, okrągłe kluseczki.
 - Gdy rosół jest już esencjonalny, wyjmij z niego mięso, kości i warzywa.
 - Delikatnie wrzucaj kluseczki wątróbkowe do gotującego się rosołu. Gotuj przez około 5 minut, aż wypłyną na powierzchnię i będą miękkie.
 
Gotowy rosół z kluseczkami wątróbkowymi możesz wzbogacić o pokrojoną marchewkę z rosołu czy też posiekaną natkę pietruszki. Smacznego!