Do rosołu dorzucam kontrowersyjny składnik. Wielu na sam widok kręci nosem
W niedzielne południa klatki schodowe wypełnia aromat domowego rosołu. W garnkach pojawia się od lat, a mimo to nie znam osoby, której by się znudził. W szczególności, gdy podać go można z różnymi dodatkami, również tymi nietypowymi.
Na rosół chętnych nigdy nie brakuje, chociaż ten może odstraszyć kilka osób. Do mojej zupy dorzucam bowiem nie tylko makaron czy ugotowaną w wywarze marchewkę, ale również kuleczki z wątróbki. Przeciwnicy podrobów na sam widok stracą apetyt, ale fani nietypowych smaków będą w siódmym niebie.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Kartacza z Podlasia - wyjątkowe ciasto, smakowity farsz
Rosół z kluseczkami z wątróbki
Jeśli opatrzył ci się już zwykły makaron, ale wciąż nie wyobrażasz sobie niedzielnego obiadu bez rosołu, sięgnij po pyszne kulki z wątróbki. W zależności od rozmiaru możesz nazywać je kluseczkami lub klopsikami. Nie tylko godnie zastąpią wysłużone już nitki, ale przy okazji podkręcą sytość zupy i dostarczą porcji składników odżywczych, takich jak żelazo niehemowe, białko czy witaminy A, D, E. W moim domu ten przepis to hit, a o dokładkę proszą nawet najmłodsi. To pyszny dowód na to, że wątróbka nie musi być tak straszna, jak ją malują.
Składniki:
Rosół:
- 2 udka z kurczaka,
- porcja rosołowa z kaczki lub indyka,
- 3 opalone cebule,
- 4 marchewki,
- 2 pietruszki,
- biała część pora,
- kawałek selera,
- 4-5 ziaren czarnego pieprzu,
- 2-3 liście laurowe,
- 2-3 kulki ziela angielskiego,
- garść świeżego lubczyku,
- sól do smaku.
Kluseczki z wątróbki:
- 450 g wątróbki z kurczaka,
- 1 mała cebula,
- 1 jajko,
- 3-4 łyżki bułki tartej,
- 150 g mąki pszennej,
- sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
- Mięso umieść w dużym garnku i zalej wodą.
- Dorzuć liście laurowe oraz ziele angielskie, pieprz i zagotuj.
- Zbierz szumowiny i gotuj na małym ogniu przez 45 minut.
- Po tym czasie dodaj opalone cebule oraz obrane warzywa. Dorzuć również świeży lubczyk.
- Gotuj przez minimum godzinę, aż rosół nabierze koloru i aromatu. Im dłużej będzie się gotował, tym głębszy smak uzyskasz.
- Pod koniec gotowania dopraw do smaku solą oraz opcjonalnie mielonym pieprzem.
- W międzyczasie przygotuj kluseczki. Wątróbkę dokładnie oczyść z błonek i żyłek, a następnie osusz papierowym ręcznikiem.
- Zmiel wątróbkę razem z obraną cebulą za pomocą maszynki do mielenia mięsa lub malaksera, aż uzyskasz gładką masę.
- Do zmielonej wątróbki dodaj jajko, bułkę tartą oraz stopniowo dosypuj mąkę. Dopraw hojnie solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem.
- Wyrabiaj masę ręką, aż stanie się jednolita i elastyczna. Powinna być na tyle zwarta, by dało się formować z niej kluseczki, ale nie za twarda.
- Nabieraj niewielkie porcje masy łyżeczką lub zwilżoną dłonią i formuj małe, okrągłe kluseczki.
- Gdy rosół jest już esencjonalny, wyjmij z niego mięso, kości i warzywa.
- Delikatnie wrzucaj kluseczki wątróbkowe do gotującego się rosołu. Gotuj przez około 5 minut, aż wypłyną na powierzchnię i będą miękkie.
Gotowy rosół z kluseczkami wątróbkowymi możesz wzbogacić o pokrojoną marchewkę z rosołu czy też posiekaną natkę pietruszki. Smacznego!