Tomasz Jakubiak pokazał przepis na żeberka. W życiu nie jadłem smaczniejszych

Dobrego przepisu na żeberka w domowym sosie barbecue szukałem już od dłuższego czasu. Nie byłem usatysfakcjonowany aż do momentu, w którym odnalazłem recepturę Tomasza Jakubiaka. Powiem to bez ogródek. Ten facet naprawdę potrafi to robić!

Tomasz Jakubiak pokazał przepis na żeberka. Są przepyszneTomasz Jakubiak pokazał przepis na żeberka. Są przepyszne
Źródło zdjęć: © Adobe Stock, Facebook | Tomasz Jakubiak Jakubiak Cooking, Vasiliy
SKOMENTUJ

Długo pieczone, chrupiące, idealnie doprawione, a na dodatek w pysznym, domowym sosie barbecue. O tych żeberkach można tak pisać bez końca i w ogóle się to nie nudzi. Tomasz Jakubiak, kucharz, autor książek i osobowość telewizyjna znana ze swoich autorskich programów na Canal+ i zasiadania w jury "MasterChefa Juniora", postanowił pokazać swoim sympatykom autorski przepis na tę popularną potrawę. Jego receptura to czyste złoto i jest ona zdecydowanie najlepsza, ze wszystkich do tej pory mi znanych.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Pinsa we włoskim klimacie często gości w moim domu. Nikt nie ma jej dość

Pewnie zastanawiasz się, czy przepis na żeberka według Tomasza Jakubiaka jest trudny do wcielenia w życie. Spokojnie, to nic szczególnie skomplikowanego. Poniżej wszystko dokładnie ci opiszę. Ja byłem bardzo zadowolony z efektu i założę się, że i tobie pójdzie jak z płatka. Koniecznie daj mi później znać, czy również w twoim przypadku są to najlepsze jak dotąd pieczone żeberka. Jestem tego bardzo ciekawy!

Długo pieczone żeberka według Tomasza Jakubiaka

Składniki:

  • 2 kg żeberek wieprzowych,
  • 1 łyżka mielonego kminu rzymskiego,
  • 1 łyżka słodkiej papryki,
  • 1 łyżka pieprzu,
  • 1 łyżka soli.


Sos barbecue:

  • 1 kg wędzonego boczku,
  • 1 szklanka brązowego cukru,
  • 4 cebule,
  • 8 ząbków czosnku,
  • 1/4 szklanki czerwonego octu winnego,
  • 1,5 l łagodnego ketchupu dobrej jakości,
  • 500 ml ciemnego piwa,
  • 80 ml sosu sojowego,
  • 1 łyżeczka sosu worcestershire,
  • 1 szklanka wody.
Żeberka Tomasza Jakubiaka to prawdziwe dzieło sztuki
Żeberka Tomasza Jakubiaka to prawdziwe dzieło sztuki © Canva | sharonang

Sposób przygotowania:

  1. Kmin, paprykę, sól i pieprz mieszam. Następnie nacieram nimi żeberka. Wstawiam do głębokiego naczynia, zabezpieczam folią, a potem umieszczam w lodówce na 3-4 godziny.
  2. Po tym czasie rozkładam żeberka na blasze i wstawiam do rozgrzanego do 65 stopni piekarnika. Piekę przez 12 godzin. Następnie ostrożnie wyciągam kości.
  3. Czas na sos. Wrzucam boczek do garnka, zalewam wodą i gotuję do momentu uzyskania aromatycznego bulionu. W drugim garnku podsmażam cukier. Kiedy zmieni się w karmel, dorzucam posiekaną cebulę i ząbki czosnku. Następnie wlewam 1/4 szklanki wędzonego wywaru, (wody, w której gotuje się boczek), ocet, piwo, trochę wody, ketchup, sos sojowy i worcestershire.
  4. Tak przygotowaną mieszankę gotuję 3 godziny, co jakiś czas mieszając.
  5. Gęstym sosem nacieram żeberka. Wstawiam na chwilę do rozgrzanego do 230 stopni pieca. Gotowe!

Wybrane dla Ciebie

Kopytka z ziemniaków są już niemodne. Robię je z innego warzywa i każdy chwali
Kopytka z ziemniaków są już niemodne. Robię je z innego warzywa i każdy chwali
Jak prawidłowo mrozić truskawki? Wiele osób popełnia błąd, przez który są potem niedobre
Jak prawidłowo mrozić truskawki? Wiele osób popełnia błąd, przez który są potem niedobre
Dostałeś szklankę wody do kawy? Powód może niektórych bardzo zaskoczyć
Dostałeś szklankę wody do kawy? Powód może niektórych bardzo zaskoczyć
Mizeria po francusku jest idealna na grilla. Smakuje 1000x lepiej niż klasyczna
Mizeria po francusku jest idealna na grilla. Smakuje 1000x lepiej niż klasyczna
Zapomniany deser PRL. Polacy zajadali się nim, chociaż nie wiedzieli, że wzmacnia serce
Zapomniany deser PRL. Polacy zajadali się nim, chociaż nie wiedzieli, że wzmacnia serce
W tych miejscach jest najwięcej grzybów. Znaleźć już można nawet kanie
W tych miejscach jest najwięcej grzybów. Znaleźć już można nawet kanie
Ten chleb na kefirze nie ma sobie równych. W żadnej piekarni takiego nie dostaniesz
Ten chleb na kefirze nie ma sobie równych. W żadnej piekarni takiego nie dostaniesz
Zrobiłem szynkę w rękawie. Wyszła pyszna, ale jedna rzecz prawie ją zepsuła
Zrobiłem szynkę w rękawie. Wyszła pyszna, ale jedna rzecz prawie ją zepsuła
Dolewaj do posiłków. "Czarne złoto" ułatwia trawienie i pomaga obniżyć cholesterol
Dolewaj do posiłków. "Czarne złoto" ułatwia trawienie i pomaga obniżyć cholesterol
Płatki owsiane mogą się schować. Ten produkt świetnie działa na jelita i figurę
Płatki owsiane mogą się schować. Ten produkt świetnie działa na jelita i figurę
Ostatnio zrobiłam te pyszne kotleciki. Wyszły tak dobre, że dzieciaki zjadły po cztery sztuki
Ostatnio zrobiłam te pyszne kotleciki. Wyszły tak dobre, że dzieciaki zjadły po cztery sztuki
Dodaję do gofrów. Te z budki nad morzem mogą się schować przy mojej wersji
Dodaję do gofrów. Te z budki nad morzem mogą się schować przy mojej wersji