Tomasz Jakubiak pokazał przepis na żeberka. W życiu nie jadłem smaczniejszych
Dobrego przepisu na żeberka w domowym sosie barbecue szukałem już od dłuższego czasu. Nie byłem usatysfakcjonowany aż do momentu, w którym odnalazłem recepturę Tomasza Jakubiaka. Powiem to bez ogródek. Ten facet naprawdę potrafi to robić!
Długo pieczone, chrupiące, idealnie doprawione, a na dodatek w pysznym, domowym sosie barbecue. O tych żeberkach można tak pisać bez końca i w ogóle się to nie nudzi. Tomasz Jakubiak, kucharz, autor książek i osobowość telewizyjna znana ze swoich autorskich programów na Canal+ i zasiadania w jury "MasterChefa Juniora", postanowił pokazać swoim sympatykom autorski przepis na tę popularną potrawę. Jego receptura to czyste złoto i jest ona zdecydowanie najlepsza, ze wszystkich do tej pory mi znanych.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Pinsa we włoskim klimacie często gości w moim domu. Nikt nie ma jej dość
Pewnie zastanawiasz się, czy przepis na żeberka według Tomasza Jakubiaka jest trudny do wcielenia w życie. Spokojnie, to nic szczególnie skomplikowanego. Poniżej wszystko dokładnie ci opiszę. Ja byłem bardzo zadowolony z efektu i założę się, że i tobie pójdzie jak z płatka. Koniecznie daj mi później znać, czy również w twoim przypadku są to najlepsze jak dotąd pieczone żeberka. Jestem tego bardzo ciekawy!
Długo pieczone żeberka według Tomasza Jakubiaka
Składniki:
- 2 kg żeberek wieprzowych,
- 1 łyżka mielonego kminu rzymskiego,
- 1 łyżka słodkiej papryki,
- 1 łyżka pieprzu,
- 1 łyżka soli.
Sos barbecue:
- 1 kg wędzonego boczku,
- 1 szklanka brązowego cukru,
- 4 cebule,
- 8 ząbków czosnku,
- 1/4 szklanki czerwonego octu winnego,
- 1,5 l łagodnego ketchupu dobrej jakości,
- 500 ml ciemnego piwa,
- 80 ml sosu sojowego,
- 1 łyżeczka sosu worcestershire,
- 1 szklanka wody.
Sposób przygotowania:
- Kmin, paprykę, sól i pieprz mieszam. Następnie nacieram nimi żeberka. Wstawiam do głębokiego naczynia, zabezpieczam folią, a potem umieszczam w lodówce na 3-4 godziny.
- Po tym czasie rozkładam żeberka na blasze i wstawiam do rozgrzanego do 65 stopni piekarnika. Piekę przez 12 godzin. Następnie ostrożnie wyciągam kości.
- Czas na sos. Wrzucam boczek do garnka, zalewam wodą i gotuję do momentu uzyskania aromatycznego bulionu. W drugim garnku podsmażam cukier. Kiedy zmieni się w karmel, dorzucam posiekaną cebulę i ząbki czosnku. Następnie wlewam 1/4 szklanki wędzonego wywaru, (wody, w której gotuje się boczek), ocet, piwo, trochę wody, ketchup, sos sojowy i worcestershire.
- Tak przygotowaną mieszankę gotuję 3 godziny, co jakiś czas mieszając.
- Gęstym sosem nacieram żeberka. Wstawiam na chwilę do rozgrzanego do 230 stopni pieca. Gotowe!