Tomasz Jakubiak pokazał przepis na żeberka. W życiu nie jadłem smaczniejszych
Dobrego przepisu na żeberka w domowym sosie barbecue szukałem już od dłuższego czasu. Nie byłem usatysfakcjonowany aż do momentu, w którym odnalazłem recepturę Tomasza Jakubiaka. Powiem to bez ogródek. Ten facet naprawdę potrafi to robić!
31.05.2024 10:52
Długo pieczone, chrupiące, idealnie doprawione, a na dodatek w pysznym, domowym sosie barbecue. O tych żeberkach można tak pisać bez końca i w ogóle się to nie nudzi. Tomasz Jakubiak, kucharz, autor książek i osobowość telewizyjna znana ze swoich autorskich programów na Canal+ i zasiadania w jury "MasterChefa Juniora", postanowił pokazać swoim sympatykom autorski przepis na tę popularną potrawę. Jego receptura to czyste złoto i jest ona zdecydowanie najlepsza, ze wszystkich do tej pory mi znanych.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Pewnie zastanawiasz się, czy przepis na żeberka według Tomasza Jakubiaka jest trudny do wcielenia w życie. Spokojnie, to nic szczególnie skomplikowanego. Poniżej wszystko dokładnie ci opiszę. Ja byłem bardzo zadowolony z efektu i założę się, że i tobie pójdzie jak z płatka. Koniecznie daj mi później znać, czy również w twoim przypadku są to najlepsze jak dotąd pieczone żeberka. Jestem tego bardzo ciekawy!
Długo pieczone żeberka według Tomasza Jakubiaka
Składniki:
- 2 kg żeberek wieprzowych,
- 1 łyżka mielonego kminu rzymskiego,
- 1 łyżka słodkiej papryki,
- 1 łyżka pieprzu,
- 1 łyżka soli.
Sos barbecue:
- 1 kg wędzonego boczku,
- 1 szklanka brązowego cukru,
- 4 cebule,
- 8 ząbków czosnku,
- 1/4 szklanki czerwonego octu winnego,
- 1,5 l łagodnego ketchupu dobrej jakości,
- 500 ml ciemnego piwa,
- 80 ml sosu sojowego,
- 1 łyżeczka sosu worcestershire,
- 1 szklanka wody.
Sposób przygotowania:
- Kmin, paprykę, sól i pieprz mieszam. Następnie nacieram nimi żeberka. Wstawiam do głębokiego naczynia, zabezpieczam folią, a potem umieszczam w lodówce na 3-4 godziny.
- Po tym czasie rozkładam żeberka na blasze i wstawiam do rozgrzanego do 65 stopni piekarnika. Piekę przez 12 godzin. Następnie ostrożnie wyciągam kości.
- Czas na sos. Wrzucam boczek do garnka, zalewam wodą i gotuję do momentu uzyskania aromatycznego bulionu. W drugim garnku podsmażam cukier. Kiedy zmieni się w karmel, dorzucam posiekaną cebulę i ząbki czosnku. Następnie wlewam 1/4 szklanki wędzonego wywaru, (wody, w której gotuje się boczek), ocet, piwo, trochę wody, ketchup, sos sojowy i worcestershire.
- Tak przygotowaną mieszankę gotuję 3 godziny, co jakiś czas mieszając.
- Gęstym sosem nacieram żeberka. Wstawiam na chwilę do rozgrzanego do 230 stopni pieca. Gotowe!