W ilu stopniach piec żeberka wieprzowe? Wielu nie ma świadomości i wychodzą twarde
Żeberka odpowiednio przygotowane smakują wybornie. Najlepiej je po prostu upiec w piekarniku. Jednak bardzo istotna jest tu temperatura, by nie były twarde, ale się nie wysuszyły i zachowały soczystość.
Wiele osób obawia się przygotowywania żeberek, bo często wychodzą twarde. Tak się może zdarzyć, bo potrzebują one sporo czasu i odpowiedniej temperatury, by mięso było miękkie i kruche. Trzeba też pamiętać, że zanim znajdą się one w piekarniku, należy je zamarynować. Żeberka powinny leżakować przez minimum 30 minut w marynacie, a nie zaszkodzi nawet przez całą noc. Jednak wtedy trzeba wstawić je do lodówki.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Żeberka w sosie kawowym podbiją podniebienia gości. Są po prostu genialne!
Najlepsza temperatura pieczenia żeberek
Mięciutkie mięso, które samo odchodzi od skóry. Zależy nam, żeby żeberka po upieczeniu były właśnie takie. Tu trzeba uzbroić się w cierpliwość i dobrze zaplanować przygotowanie takiego dania. Pieczenie żeberek to dość długi proces, bo sporo czasu potrzeba by zmiękły. Wielu ekspertów kulinarnych uważa, że najlepiej przebiega to w niskiej, ale stabilnej temperaturze, czyli 150-160 stopni Celsjusza. Powolne zmiękczanie najlepiej sprawdza się w przypadku żeberek. Czas pieczenia wynosi wtedy około 3 godzin. Dopiero pod koniec warto nastawić wyższą temperaturę, około 200 stopni, by ładnie się zarumieniły i były chrupiące.
Szybszy sposób na żeberka
Nie masz czasu na tak długie pieczenie? Żeberka można też upiec w wyższej temperaturze, czyli 180 - 200 stopni Celsjusza. Wtedy wcześniej warto je obsmażyć na patelni, by zatrzymać soki mięsa w środku. Podczas pieczenia w wysokiej temperaturze żeberka są bardziej narażone na przesuszenie, dlatego dobrze podlewać je marynatą lub bulionem. Tutaj obowiązuje zasada godzina pieczenia na kilogram mięsa.