W ilu stopniach piec żeberka wieprzowe? Wielu nie ma świadomości i wychodzą twarde

Żeberka odpowiednio przygotowane smakują wybornie. Najlepiej je po prostu upiec w piekarniku. Jednak bardzo istotna jest tu temperatura, by nie były twarde, ale się nie wysuszyły i zachowały soczystość.

Ile piec żeberka wieprzowe?Ile piec żeberka wieprzowe?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Dorota Gepert

Wiele osób obawia się przygotowywania żeberek, bo często wychodzą twarde. Tak się może zdarzyć, bo potrzebują one sporo czasu i odpowiedniej temperatury, by mięso było miękkie i kruche. Trzeba też pamiętać, że zanim znajdą się one w piekarniku, należy je zamarynować. Żeberka powinny leżakować przez minimum 30 minut w marynacie, a nie zaszkodzi nawet przez całą noc. Jednak wtedy trzeba wstawić je do lodówki.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Żeberka w sosie kawowym podbiją podniebienia gości. Są po prostu genialne!

Najlepsza temperatura pieczenia żeberek

Mięciutkie mięso, które samo odchodzi od skóry. Zależy nam, żeby żeberka po upieczeniu były właśnie takie. Tu trzeba uzbroić się w cierpliwość i dobrze zaplanować przygotowanie takiego dania. Pieczenie żeberek to dość długi proces, bo sporo czasu potrzeba by zmiękły. Wielu ekspertów kulinarnych uważa, że najlepiej przebiega to w niskiej, ale stabilnej temperaturze, czyli 150-160 stopni Celsjusza. Powolne zmiękczanie najlepiej sprawdza się w przypadku żeberek. Czas pieczenia wynosi wtedy około 3 godzin. Dopiero pod koniec warto nastawić wyższą temperaturę, około 200 stopni, by ładnie się zarumieniły i były chrupiące.

Szybszy sposób na żeberka

Nie masz czasu na tak długie pieczenie? Żeberka można też upiec w wyższej temperaturze, czyli 180 - 200 stopni Celsjusza. Wtedy wcześniej warto je obsmażyć na patelni, by zatrzymać soki mięsa w środku. Podczas pieczenia w wysokiej temperaturze żeberka są bardziej narażone na przesuszenie, dlatego dobrze podlewać je marynatą lub bulionem. Tutaj obowiązuje zasada godzina pieczenia na kilogram mięsa.

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej