Zanurzam kawałki kurczaka w azjatyckiej marynacie. Wychodzi lepszy niż z chińskiego baru

Wiele osób, przygotowując kurczaka po azjatycku, nawet nie marynuje mięsa. Jeśli masz mało czasu, możesz od razu wrzucić pierś z kurczaka na patelnię, dodać warzywa i azjatyckie akcenty. Jednak danie wyjdzie o wiele bardziej aromatyczne, a kurczak soczysty i pełen smaku, gdy zanurzysz go wcześniej w prostej marynacie z czosnkiem, imbirem i odrobiną papryczki chili.

Do kurczaka w sosie azjatyckim dodaj ryż i ulubione warzywaDo kurczaka w sosie azjatyckim dodaj ryż i ulubione warzywa
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn
SKOMENTUJ

Dania kuchni azjatyckiej najlepiej wychodzą przygotowane w woku – dużej patelni z zaokrąglonym dnem, która z łatwością mieści wszystkie składniki i równomiernie rozprowadza temperaturę. Jeśli nie masz woka, użyj zwykłej, głębokiej patelni.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Sałatka z chrupiącym ryżem po azjatycku. Zniknie do ostatniego ziarenka

Wybierz ulubione dodatki

Zarówno do marynaty, jak i do sosu możesz dodać wiele różnych składników, które wzbogacą smak kurczaka. Zamiast soku z limonki, użyj octu ryżowego lub jabłkowego, dodaj odrobinę oleju sezamowego i szczyptę kurkumy. Miód możesz zastąpić cukrem trzcinowym lub syropem klonowym.

W kwestii warzyw również możesz pozwolić sobie na pewną dowolność. Z kurczakiem po azjatycku doskonale komponuje się marchewka, którą wystarczy pokroić w słupki, a także grzybki mun lub shiitake. Masz ochotę na japoński akcent? Dodaj wodorosty wakame. A jeśli bliższe są ci smaki Tajlandii, wlej do sosu 2-3 łyżki mleka kokosowego. Danie możesz posypać szczypiorkiem z dymki, świeżymi listkami kolendry, ziarnami sezamu lub orzeszkami ziemnymi.

Przepis na kurczaka po azjatycku

Danie jest bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu. Jedyne o czym musisz pamiętać, to wcześniejsze zamarynowanie mięsa – zadbaj o to, aby było w lodówce przez ok. 1 godzinę. Pozostałe czynności zajmą ci już tylko 15 minut.

Składniki:

  • 400 g piersi z kurczaka,
  • 4 łyżki sosu sojowego,
  • 1 łyżeczka startego imbiru,
  • 1 limonka,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 papryczka chili,
  • 1 cebula dymka,
  • 2 papryki, na przykład czerwona i zielona,
  • 2 łyżki miodu,
  • 2 łyżki zimnej wody,
  • 1 łyżka skrobi ziemniaczanej,
  • olej do smażenia,
  • opcjonalnie: nasiona sezamu do posypania.

Wykonanie:

  1. Filety z kurczaka pokrój w kostkę. Dodaj 2 łyżki sosu sojowy, starty imbir, skórkę startą z limonki, przeciśnięty przez praskę czosnek i pokrojoną w cienkie plasterki papryczkę chili. Całość wymieszaj, przykryj folią spożywczą i wstaw na minimum 60 minut do lodówki.
  2. Po tym czasie wyjmij kurczaka i pozostaw w misce na blacie, aby ogrzał się do temperatury pokojowej.
  3. Na patelni z 2 łyżkami oleju podsmaż pokrojoną w pióra cebulę dymkę (szczypiorek zostaw do posypania), dodaj pokrojone w słupki papryki. Podsmaż do momentu, aż zmiękną i zdejmij z patelni.
  4. Na tę samą patelnię przełóż zamarynowanego kurczaka. Gdy będzie rumiany, dodaj podsmażone warzywa.
  5. W osobnym naczyniu wymieszaj 2 łyżki sosu sojowego, 2 łyżki miodu, 2 łyżki zimnej wody, sok z limonki i 1 łyżkę skrobi ziemniaczanej. Dodaj do kurczaka z warzywami na patelni. Wymieszaj i podgrzewaj, aż sos zgęstnieje.
  6. Danie podawaj z ryżem lub makaronem, posyp szczypiorkiem z dymki i nasionami sezamu.

Wybrane dla Ciebie

Szpinak blenduję z owocem. Kilka dodatków i zupa jak dla króla gotowa
Szpinak blenduję z owocem. Kilka dodatków i zupa jak dla króla gotowa
Nasi sąsiedzi zajadają się tą zupą. Poprawi trawienie i ukoi jelita
Nasi sąsiedzi zajadają się tą zupą. Poprawi trawienie i ukoi jelita
Był w "MasterChefie". Gdy spróbował danie Makłowicza z Biedronki, od razu chwycił za telefon
Był w "MasterChefie". Gdy spróbował danie Makłowicza z Biedronki, od razu chwycił za telefon
Na nazwę można dostać dreszczy. Jednak gdy spróbujesz, na pewno wrócisz do tego przepisu
Na nazwę można dostać dreszczy. Jednak gdy spróbujesz, na pewno wrócisz do tego przepisu
Polacy uwielbiają te grzyby. W tym roku pojawiły się wyjątkowo wcześnie, a my wiemy gdzie
Polacy uwielbiają te grzyby. W tym roku pojawiły się wyjątkowo wcześnie, a my wiemy gdzie
Gospodynie w PRL-u wiedziały co dobre. Takie pierogi już mało kto robi
Gospodynie w PRL-u wiedziały co dobre. Takie pierogi już mało kto robi
Nie ma lepszych drożdżówki z truskawkami. Kremowy serek i owoce to połączenie idealne
Nie ma lepszych drożdżówki z truskawkami. Kremowy serek i owoce to połączenie idealne
Tak już w sklepie rozpoznasz dobrą wędlinę. Ekspertka zdradza sposób
Tak już w sklepie rozpoznasz dobrą wędlinę. Ekspertka zdradza sposób
Dodaj odrobinę do słoika. Ogórki ukiszą się dużo szybciej i będą smaczniejsze
Dodaj odrobinę do słoika. Ogórki ukiszą się dużo szybciej i będą smaczniejsze
Dodaję do truskawek i robię szybki dżem. Działa na jelita jak najlepszy balsam
Dodaję do truskawek i robię szybki dżem. Działa na jelita jak najlepszy balsam
Ciocia z Kielc robi parzybrodę. Na dokładkę chętnych nie brakuje
Ciocia z Kielc robi parzybrodę. Na dokładkę chętnych nie brakuje
Przeganiamy z parapetów. Dawniej były prawdziwym rarytasem
Przeganiamy z parapetów. Dawniej były prawdziwym rarytasem