Zanurzam kawałki kurczaka w azjatyckiej marynacie. Wychodzi lepszy niż z chińskiego baru

Wiele osób, przygotowując kurczaka po azjatycku, nawet nie marynuje mięsa. Jeśli masz mało czasu, możesz od razu wrzucić pierś z kurczaka na patelnię, dodać warzywa i azjatyckie akcenty. Jednak danie wyjdzie o wiele bardziej aromatyczne, a kurczak soczysty i pełen smaku, gdy zanurzysz go wcześniej w prostej marynacie z czosnkiem, imbirem i odrobiną papryczki chili.

Do kurczaka w sosie azjatyckim dodaj ryż i ulubione warzywaDo kurczaka w sosie azjatyckim dodaj ryż i ulubione warzywa
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Dania kuchni azjatyckiej najlepiej wychodzą przygotowane w woku – dużej patelni z zaokrąglonym dnem, która z łatwością mieści wszystkie składniki i równomiernie rozprowadza temperaturę. Jeśli nie masz woka, użyj zwykłej, głębokiej patelni.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Sałatka z chrupiącym ryżem po azjatycku. Zniknie do ostatniego ziarenka

Wybierz ulubione dodatki

Zarówno do marynaty, jak i do sosu możesz dodać wiele różnych składników, które wzbogacą smak kurczaka. Zamiast soku z limonki, użyj octu ryżowego lub jabłkowego, dodaj odrobinę oleju sezamowego i szczyptę kurkumy. Miód możesz zastąpić cukrem trzcinowym lub syropem klonowym.

W kwestii warzyw również możesz pozwolić sobie na pewną dowolność. Z kurczakiem po azjatycku doskonale komponuje się marchewka, którą wystarczy pokroić w słupki, a także grzybki mun lub shiitake. Masz ochotę na japoński akcent? Dodaj wodorosty wakame. A jeśli bliższe są ci smaki Tajlandii, wlej do sosu 2-3 łyżki mleka kokosowego. Danie możesz posypać szczypiorkiem z dymki, świeżymi listkami kolendry, ziarnami sezamu lub orzeszkami ziemnymi.

Przepis na kurczaka po azjatycku

Danie jest bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu. Jedyne o czym musisz pamiętać, to wcześniejsze zamarynowanie mięsa – zadbaj o to, aby było w lodówce przez ok. 1 godzinę. Pozostałe czynności zajmą ci już tylko 15 minut.

Składniki:

  • 400 g piersi z kurczaka,
  • 4 łyżki sosu sojowego,
  • 1 łyżeczka startego imbiru,
  • 1 limonka,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 papryczka chili,
  • 1 cebula dymka,
  • 2 papryki, na przykład czerwona i zielona,
  • 2 łyżki miodu,
  • 2 łyżki zimnej wody,
  • 1 łyżka skrobi ziemniaczanej,
  • olej do smażenia,
  • opcjonalnie: nasiona sezamu do posypania.

Wykonanie:

  1. Filety z kurczaka pokrój w kostkę. Dodaj 2 łyżki sosu sojowy, starty imbir, skórkę startą z limonki, przeciśnięty przez praskę czosnek i pokrojoną w cienkie plasterki papryczkę chili. Całość wymieszaj, przykryj folią spożywczą i wstaw na minimum 60 minut do lodówki.
  2. Po tym czasie wyjmij kurczaka i pozostaw w misce na blacie, aby ogrzał się do temperatury pokojowej.
  3. Na patelni z 2 łyżkami oleju podsmaż pokrojoną w pióra cebulę dymkę (szczypiorek zostaw do posypania), dodaj pokrojone w słupki papryki. Podsmaż do momentu, aż zmiękną i zdejmij z patelni.
  4. Na tę samą patelnię przełóż zamarynowanego kurczaka. Gdy będzie rumiany, dodaj podsmażone warzywa.
  5. W osobnym naczyniu wymieszaj 2 łyżki sosu sojowego, 2 łyżki miodu, 2 łyżki zimnej wody, sok z limonki i 1 łyżkę skrobi ziemniaczanej. Dodaj do kurczaka z warzywami na patelni. Wymieszaj i podgrzewaj, aż sos zgęstnieje.
  6. Danie podawaj z ryżem lub makaronem, posyp szczypiorkiem z dymki i nasionami sezamu.

Wybrane dla Ciebie

Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości