PoradyPolacy nawet nie patrzą w ich stronę. Te grzyby z powodzeniem zastąpią pieczarki

Polacy nawet nie patrzą w ich stronę. Te grzyby z powodzeniem zastąpią pieczarki

W niektórych marketach na półce obok pieczarek czy boczniaków znajdują się także świeże grzyby o obco brzmiących nazwach, na przykład shimeji lub enoki. Osoby, które nie specjalizują się w kuchniach azjatyckich, automatycznie nabierają podejrzeń co do takich produktów. Tymczasem grzyby shimeji, jak również suszone shiitake, doskonale sprawdzą się w naszych tradycyjnych potrawach.

W jakich potrawach grzyby azjatyckie mogą zastąpić pieczarki?
W jakich potrawach grzyby azjatyckie mogą zastąpić pieczarki?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

W Polsce grzyby azjatyckie, takie jak shiitake, shimeji, mun czy enoki, najczęściej kojarzone są z potrawami w stylu ramen lub tajlandziej zupy Tom kha gai. Wiele osób ma obawy przed kupowaniem ich ze względu na brak wiedzy na temat smaku, właściwości czy sposobu przygotowania. Tylko odważni decydują się na dodanie shiitake do jajecznicy. Jednak zachęcam do spróbowania, bo wychodzi co najmniej tak smaczna, jak popularna w sezonie jajecznica z kurkami.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Polędwiczki wieprzowe w sosie pieczarkowym - pyszny obiad dla rodziny

Grzyby shiitake – doskonałe do makaronu i jajecznicy

Shiitake są drugimi po pieczarkach najczęściej uprawianymi grzybami na świecie. Ich polska nazwa to twardnik japoński. Największą popularnością cieszą się na terenach Azji Wschodniej – nie tylko w Japonii, ale także w Chinach, Korei i na Półwyspie Indochińskim. Do smażenia lub gotowania używa się świeżych lub suszonych grzybów. W Azji popularne są także w wersji marynowanej. Zalecana jest krótka obróbka cieplna, ponieważ zbyt długo gotowane mogą zrobić się twarde. Suszone grzyby należy moczyć w zimnej wodzie przez ok. 2 godziny.

Suszone grzyby shiitake należy moczyć przez ok. 2 godziny
Suszone grzyby shiitake należy moczyć przez ok. 2 godziny© Adobe Stock

Grzyby shiitake mają jędrne i mięsiste kapelusze, które po namoczeniu warto pokroić na mniejsze kawałki. W smaku są nieco bardziej intensywne od pieczarek. Niektórzy wyczuwają w nich orzechowo-ziemisty posmak. Pokrojone shiitake możesz podsmażyć z cebulką i dodać do jajecznicy. Świetnie sprawdzają się również w sosach grzybowych ze śmietaną.

Grzyby shimeji znajdziesz obok pieczarek

Ten rodzaj grzybów również jest kojarzony z kuchnią japońską, chociaż shimeji doskonale sprawdzają się także w popularnych u nas gulaszach, sosach do kopytek, farszach do krokietów lub daniach z makaronem. Uprawiane są w kępkach i w takiej postaci są sprzedawane w sklepach. Aby przygotować grzyby shimeji, odetnij dolną twardą podstawę, umyj nóżkę z kapeluszem, po czym wrzuć do zupy lub na patelnię. Shimeji mają lekko gorzkawy smak, który zanika pod wpływem gotowania w osolonej wodzie.

Grzyby shimeji mają białe lub brązowe kapelusze
Grzyby shimeji mają białe lub brązowe kapelusze© Adobe Stock

Jeśli planujesz potrawę z pieczarkami, a w sklepie są dostępne tylko grzyby shimeji, z powodzeniem możesz zastosować je jako zamiennik. Podobnie jak pieczarki po usmażeniu lub ugotowaniu mają delikatny, neutralny smak i doskonale chłoną aromaty innych składników i przypraw.

Enoki i grzyby mun – doskonałe do zup i sałatek

W polskich sklepach popularne są również grzyby enoki – zarówno świeże, jak i marynowane, zamknięte w słoiku lub puszce. To takie małe białe grzybki, które często pojawiają się w daniach podawanych w japońskich restauracjach. Zawsze występują w nabe-mono, czyli potrawach jednogarnkowych, które powstają w różnych wariantach, na przykład z dodatkiem cienko pokrojonej wołowiny, warzyw, makaronu i tofu. Są również szeroko stosowane w innych kuchniach azjatyckich, na przykład chińskiej i koreańskiej.

Grzyby enoki w zupie miso
Grzyby enoki w zupie miso© Adobe Stock

Z kolei w daniach kuchni tajlandzkiej bardziej popularne są grzyby mun, charakteryzujące się czarnym kolorem kapeluszy i elastyczną konsystencją. Co ciekawe, rosną one na pniach drzew również w Polsce, jednak nie są one powszechnie zbierane i rozpoznawane jako jadalne. Ich polska nazwa to uszak bzowy.

W sklepach najczęściej dostępne są suszone grzyby mun. Wystarczy zalać je wodą, pozostawić na 30 minut, po czym można już dodać je do zupy, warzyw lub makaronu. Namoczone kapelusze są dosyć duże, więc warto pokroić je na mniejsze części.

Źródło artykułu:Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie