Tę zupę gotowały na Wielkanoc nasze babcie. Dziś już praktycznie zapomniana, a pyszna i aromatyczna

Zanim na wielkanocnych stołach pojawił się żurek i barszcz biały, w wielu regionach Polski królowała ona – zupa chrzanowa. Prosta, tania i niezwykle aromatyczna, była obowiązkową częścią świątecznego śniadania, szczególnie na wsi.

Zupa chrzanowa to jedno z tradycyjnych dań wielkanocnychZupa chrzanowa to jedno z tradycyjnych dań wielkanocnych
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Teresa Kasprzycka

Dawniej nie wyobrażano sobie Wielkanocy bez tej zupy. W wielu domach, zwłaszcza na wschodzie i południu Polski, zupa chrzanowa była tak samo obowiązkowa jak jajka, biała kiełbasa i mazurek. Gotowana na wywarze z mięsa lub wędzonki, ostra od świeżo startego chrzanu, a jednocześnie delikatnie złagodzona śmietaną – syciła, rozgrzewała i pobudzała apetyt. Dziś jej miejsce często zajmuje żurek czy barszcz biały, ale warto wrócić do tej nieco zapomnianej tradycji. Bo zupa chrzanowa nie tylko smakuje wybornie – niesie ze sobą także historię, zapach rodzinnego domu i smak świąt, które pamięta się latami.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Sałatka chrzanowa z ananasem znika jako pierwsza z wielkanocnego stołu. Taka jest dobra!

Zupa chrzanowa – przepis w stylu babci

Zupa chrzanowa to smak dawnych świąt, który zasługuje na powrót na nasze stoły. Rozgrzewająca, pachnąca i wyrazista – może być ciekawą alternatywą dla żurku, albo jego lżejszą wersją.

Składniki:

  • 1 l bulionu warzywnego lub mięsnego (np. z wędzonych żeberek),
  • 3–4 łyżki świeżo tartego chrzanu (lub ze słoika, ale bez octu),
  • 1 cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 liść laurowy,
  • 2 ziarna ziela angielskiego,
  • 2 ziemniaki,
  • 100 ml śmietany 18 proc.,
  • 1 łyżka masła,
  • sól i pieprz do smaku,
  • jajka na twardo,
  • biała kiełbasa do podania (opcjonalnie)

Przygotowanie:

  1. Na maśle podsmażam posiekaną cebulę i czosnek, aż się zeszklą. Zalewam bulionem, dodaję pokrojone w kostkę ziemniaki, liść laurowy i ziele angielskie.
  2. Gotuję do miękkości ziemniaków. Następnie dodaję chrzan i gotuję jeszcze kilka minut na małym ogniu.
  3. Zupę doprawiam solą i pieprzem, zdejmuję z ognia i zabielam śmietaną (hartuję ją wcześniej, by się nie zwarzyła).
  4. Można podawać solo, z jajkiem na twardo lub kawałkiem białej kiełbasy.

Zupa z historią i charakterem

Zupa chrzanowa była szczególnie popularna w regionach południowo-wschodnich – na Podkarpaciu, Lubelszczyźnie czy w Małopolsce. Chrzan, uważany dawniej za symbol siły i zdrowia, odgrywał ważną rolę w świątecznych potrawach – miał "przebudzać" organizm po zimie i oczyszczać krew. Dodawano go do mięs, jaj, wędlin, ale też właśnie do zup.

Nie bez powodu mówi się, że chrzan rozgrzewa nie tylko ciało, ale i duszę. W zupie smakuje wyraziście, ale w połączeniu ze śmietaną i bulionem zyskuje kremową, łagodniejszą formę – idealną na chłodne wiosenne poranki.

Wybrane dla Ciebie
Ten napój kiedyś był przysmakiem wszystkich dzieci. Doskonale działa na pamięć i koncentrację
Ten napój kiedyś był przysmakiem wszystkich dzieci. Doskonale działa na pamięć i koncentrację
Kup zamiast łososia, bo ma mniej kalorii, a więcej wartości. Jest idealny dla dzieci
Kup zamiast łososia, bo ma mniej kalorii, a więcej wartości. Jest idealny dla dzieci
Babcia dorzucała garść do zupy. Dziś wielu na ten widok traci apetyt
Babcia dorzucała garść do zupy. Dziś wielu na ten widok traci apetyt
To ciasto zrobię na andrzejki. 1 listopada  ciotki posprzeczały się o ostatni kawałek, bo jest tak pyszne
To ciasto zrobię na andrzejki. 1 listopada ciotki posprzeczały się o ostatni kawałek, bo jest tak pyszne
Na andrzejki robię aromatyczny lubelski przysmak. Goście ostatnim razem byli zachwyceni
Na andrzejki robię aromatyczny lubelski przysmak. Goście ostatnim razem byli zachwyceni
Tak należy przechowywać kawę. Będzie świeża i aromatyczna znacznie dłużej
Tak należy przechowywać kawę. Będzie świeża i aromatyczna znacznie dłużej
Czeski gulasz robi prawdziwą furorę. Najlepiej smakuje z knedlikami
Czeski gulasz robi prawdziwą furorę. Najlepiej smakuje z knedlikami
Uważaj, czym mieszasz zakwas buraczany. Inaczej może szybko spleśnieć
Uważaj, czym mieszasz zakwas buraczany. Inaczej może szybko spleśnieć
Na andrzejki na pewno zrobię tę sałatkę. Jarzynowa i wszystkie inne mogą się przy niej schować
Na andrzejki na pewno zrobię tę sałatkę. Jarzynowa i wszystkie inne mogą się przy niej schować
Nie kupuję w barach szybkiej obsługi, lecz robię je sama. Są smaczniejsze i zdrowsze
Nie kupuję w barach szybkiej obsługi, lecz robię je sama. Są smaczniejsze i zdrowsze
Jak zrobić ciasteczka z wróżbą? Z tego przepisu wychodzą za każdym razem
Jak zrobić ciasteczka z wróżbą? Z tego przepisu wychodzą za każdym razem
Najlepszy przepis na ciasto czekoladowe. Idealne na andrzejki i domówki
Najlepszy przepis na ciasto czekoladowe. Idealne na andrzejki i domówki