Tę zupę gotowały na Wielkanoc nasze babcie. Dziś już praktycznie zapomniana, a pyszna i aromatyczna

Zanim na wielkanocnych stołach pojawił się żurek i barszcz biały, w wielu regionach Polski królowała ona – zupa chrzanowa. Prosta, tania i niezwykle aromatyczna, była obowiązkową częścią świątecznego śniadania, szczególnie na wsi.

Zupa chrzanowa to jedno z tradycyjnych dań wielkanocnychZupa chrzanowa to jedno z tradycyjnych dań wielkanocnych
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Teresa Kasprzycka

Dawniej nie wyobrażano sobie Wielkanocy bez tej zupy. W wielu domach, zwłaszcza na wschodzie i południu Polski, zupa chrzanowa była tak samo obowiązkowa jak jajka, biała kiełbasa i mazurek. Gotowana na wywarze z mięsa lub wędzonki, ostra od świeżo startego chrzanu, a jednocześnie delikatnie złagodzona śmietaną – syciła, rozgrzewała i pobudzała apetyt. Dziś jej miejsce często zajmuje żurek czy barszcz biały, ale warto wrócić do tej nieco zapomnianej tradycji. Bo zupa chrzanowa nie tylko smakuje wybornie – niesie ze sobą także historię, zapach rodzinnego domu i smak świąt, które pamięta się latami.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Sałatka chrzanowa z ananasem znika jako pierwsza z wielkanocnego stołu. Taka jest dobra!

Zupa chrzanowa – przepis w stylu babci

Zupa chrzanowa to smak dawnych świąt, który zasługuje na powrót na nasze stoły. Rozgrzewająca, pachnąca i wyrazista – może być ciekawą alternatywą dla żurku, albo jego lżejszą wersją.

Składniki:

  • 1 l bulionu warzywnego lub mięsnego (np. z wędzonych żeberek),
  • 3–4 łyżki świeżo tartego chrzanu (lub ze słoika, ale bez octu),
  • 1 cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 liść laurowy,
  • 2 ziarna ziela angielskiego,
  • 2 ziemniaki,
  • 100 ml śmietany 18 proc.,
  • 1 łyżka masła,
  • sól i pieprz do smaku,
  • jajka na twardo,
  • biała kiełbasa do podania (opcjonalnie)

Przygotowanie:

  1. Na maśle podsmażam posiekaną cebulę i czosnek, aż się zeszklą. Zalewam bulionem, dodaję pokrojone w kostkę ziemniaki, liść laurowy i ziele angielskie.
  2. Gotuję do miękkości ziemniaków. Następnie dodaję chrzan i gotuję jeszcze kilka minut na małym ogniu.
  3. Zupę doprawiam solą i pieprzem, zdejmuję z ognia i zabielam śmietaną (hartuję ją wcześniej, by się nie zwarzyła).
  4. Można podawać solo, z jajkiem na twardo lub kawałkiem białej kiełbasy.

Zupa z historią i charakterem

Zupa chrzanowa była szczególnie popularna w regionach południowo-wschodnich – na Podkarpaciu, Lubelszczyźnie czy w Małopolsce. Chrzan, uważany dawniej za symbol siły i zdrowia, odgrywał ważną rolę w świątecznych potrawach – miał "przebudzać" organizm po zimie i oczyszczać krew. Dodawano go do mięs, jaj, wędlin, ale też właśnie do zup.

Nie bez powodu mówi się, że chrzan rozgrzewa nie tylko ciało, ale i duszę. W zupie smakuje wyraziście, ale w połączeniu ze śmietaną i bulionem zyskuje kremową, łagodniejszą formę – idealną na chłodne wiosenne poranki.

Wybrane dla Ciebie

Zrobienie tych jagodzianek zajmuje mi 30 minut. Wszystko dzięki jednemu składnikowi
Zrobienie tych jagodzianek zajmuje mi 30 minut. Wszystko dzięki jednemu składnikowi
To najlepsza temperatura do kiszenia. Ogórki wychodzą wtedy jędrne i chrupiące
To najlepsza temperatura do kiszenia. Ogórki wychodzą wtedy jędrne i chrupiące
Taką fasolę jadłam pierwszy raz w Bułgarii. Posmakowała mi tak bardzo, że musiałam zdobyć przepis
Taką fasolę jadłam pierwszy raz w Bułgarii. Posmakowała mi tak bardzo, że musiałam zdobyć przepis
Cukinia z piekarnika na piątek. Farsz robi się w 3 minuty
Cukinia z piekarnika na piątek. Farsz robi się w 3 minuty
Cena za jagody powala. Aby ciasto nie było ubogie, zmieszałam z innymi owocami i wyszło przepyszne
Cena za jagody powala. Aby ciasto nie było ubogie, zmieszałam z innymi owocami i wyszło przepyszne
Nie masz drylownicy? Oto, jak łatwo usunąć pestki z wiśni i czereśni
Nie masz drylownicy? Oto, jak łatwo usunąć pestki z wiśni i czereśni
Wygląda jak pomidorowa, ale ma znacznie więcej smaku. Nawet niejadki ją uwielbiają
Wygląda jak pomidorowa, ale ma znacznie więcej smaku. Nawet niejadki ją uwielbiają
Jedna z najzdrowszych i najczystszych ryb dostępnych w Polsce. Pyszna, a wciąż mało popularna
Jedna z najzdrowszych i najczystszych ryb dostępnych w Polsce. Pyszna, a wciąż mało popularna
Magda Gessler robi obłędne kotlety rybne. Każdy kęs rozpływa się w ustach
Magda Gessler robi obłędne kotlety rybne. Każdy kęs rozpływa się w ustach
Jak gotować kaszę jaglaną, aby nie była gorzka? Kluczowa jest jedna czynność
Jak gotować kaszę jaglaną, aby nie była gorzka? Kluczowa jest jedna czynność
Te zielone muffinki zrobisz w 2 minuty. Idealne do popołudniowej kawy
Te zielone muffinki zrobisz w 2 minuty. Idealne do popołudniowej kawy
Na deser zrób kostkę hiszpańską. Warstwowe ciasto pochwali nawet teściowa
Na deser zrób kostkę hiszpańską. Warstwowe ciasto pochwali nawet teściowa