Tę zupę gotowały na Wielkanoc nasze babcie. Dziś już praktycznie zapomniana, a pyszna i aromatyczna

Zanim na wielkanocnych stołach pojawił się żurek i barszcz biały, w wielu regionach Polski królowała ona – zupa chrzanowa. Prosta, tania i niezwykle aromatyczna, była obowiązkową częścią świątecznego śniadania, szczególnie na wsi.

Zupa chrzanowa to jedno z tradycyjnych dań wielkanocnychZupa chrzanowa to jedno z tradycyjnych dań wielkanocnych
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Teresa Kasprzycka

Dawniej nie wyobrażano sobie Wielkanocy bez tej zupy. W wielu domach, zwłaszcza na wschodzie i południu Polski, zupa chrzanowa była tak samo obowiązkowa jak jajka, biała kiełbasa i mazurek. Gotowana na wywarze z mięsa lub wędzonki, ostra od świeżo startego chrzanu, a jednocześnie delikatnie złagodzona śmietaną – syciła, rozgrzewała i pobudzała apetyt. Dziś jej miejsce często zajmuje żurek czy barszcz biały, ale warto wrócić do tej nieco zapomnianej tradycji. Bo zupa chrzanowa nie tylko smakuje wybornie – niesie ze sobą także historię, zapach rodzinnego domu i smak świąt, które pamięta się latami.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Hot dogi z sałatką i obłędnymi sosami. Po prostu palce lizać!

Zupa chrzanowa – przepis w stylu babci

Zupa chrzanowa to smak dawnych świąt, który zasługuje na powrót na nasze stoły. Rozgrzewająca, pachnąca i wyrazista – może być ciekawą alternatywą dla żurku, albo jego lżejszą wersją.

Składniki:

  • 1 l bulionu warzywnego lub mięsnego (np. z wędzonych żeberek),
  • 3–4 łyżki świeżo tartego chrzanu (lub ze słoika, ale bez octu),
  • 1 cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 liść laurowy,
  • 2 ziarna ziela angielskiego,
  • 2 ziemniaki,
  • 100 ml śmietany 18 proc.,
  • 1 łyżka masła,
  • sól i pieprz do smaku,
  • jajka na twardo,
  • biała kiełbasa do podania (opcjonalnie)

Przygotowanie:

  1. Na maśle podsmażam posiekaną cebulę i czosnek, aż się zeszklą. Zalewam bulionem, dodaję pokrojone w kostkę ziemniaki, liść laurowy i ziele angielskie.
  2. Gotuję do miękkości ziemniaków. Następnie dodaję chrzan i gotuję jeszcze kilka minut na małym ogniu.
  3. Zupę doprawiam solą i pieprzem, zdejmuję z ognia i zabielam śmietaną (hartuję ją wcześniej, by się nie zwarzyła).
  4. Można podawać solo, z jajkiem na twardo lub kawałkiem białej kiełbasy.

Zupa z historią i charakterem

Zupa chrzanowa była szczególnie popularna w regionach południowo-wschodnich – na Podkarpaciu, Lubelszczyźnie czy w Małopolsce. Chrzan, uważany dawniej za symbol siły i zdrowia, odgrywał ważną rolę w świątecznych potrawach – miał "przebudzać" organizm po zimie i oczyszczać krew. Dodawano go do mięs, jaj, wędlin, ale też właśnie do zup.

Nie bez powodu mówi się, że chrzan rozgrzewa nie tylko ciało, ale i duszę. W zupie smakuje wyraziście, ale w połączeniu ze śmietaną i bulionem zyskuje kremową, łagodniejszą formę – idealną na chłodne wiosenne poranki.

Wybrane dla Ciebie

Kurczaka zapiekam z sezonowym warzywem. Pyszny obiad dla całej rodziny
Kurczaka zapiekam z sezonowym warzywem. Pyszny obiad dla całej rodziny
W PRL-u to ciasto było hitem wszystkich prywatek. Bez wątpienia jego nazwa jest zasłużona
W PRL-u to ciasto było hitem wszystkich prywatek. Bez wątpienia jego nazwa jest zasłużona
Niektórzy szykują prowiant na czarną godzinę. Warto dorzucić jeden słoiczek
Niektórzy szykują prowiant na czarną godzinę. Warto dorzucić jeden słoiczek
Żadna panna cotta i tiramisu. Ten włoski deser rozkochuje od pierwszej łyżeczki
Żadna panna cotta i tiramisu. Ten włoski deser rozkochuje od pierwszej łyżeczki
Zbieram w lesie i robię masło. I do kotleta, i do kanapki
Zbieram w lesie i robię masło. I do kotleta, i do kanapki
Zapomniany zamiennik ziemniaka. Zamykam w słoiku jak ogórki i mam gotową bazę do sałatki
Zapomniany zamiennik ziemniaka. Zamykam w słoiku jak ogórki i mam gotową bazę do sałatki
Do kotlecika jak znalazł. Zastąp nim ziemniaki, a centymetry polecą z brzucha
Do kotlecika jak znalazł. Zastąp nim ziemniaki, a centymetry polecą z brzucha
Wsyp odrobinę do oleju, zanim zaczniesz smażyć frytki. Wyjdą rumiane i chrupiące jak nigdy
Wsyp odrobinę do oleju, zanim zaczniesz smażyć frytki. Wyjdą rumiane i chrupiące jak nigdy
Takich cen w pociągu jeszcze nie widziałeś. Można najeść się za grosze
Takich cen w pociągu jeszcze nie widziałeś. Można najeść się za grosze
My podajemy na śniadanie, a Austriacy wrzucają do zupy. Świetny pomysł w duchu zero waste
My podajemy na śniadanie, a Austriacy wrzucają do zupy. Świetny pomysł w duchu zero waste
Japończyk spróbował polskiej sałatki jarzynowej. "To jest niesamowite!"
Japończyk spróbował polskiej sałatki jarzynowej. "To jest niesamowite!"
Gdy nie mam makaronu, sięgam po to warzywo. Najlepiej smakuje z carbonarą i bolognese
Gdy nie mam makaronu, sięgam po to warzywo. Najlepiej smakuje z carbonarą i bolognese