Marynuję i układam na blaszce z warzywami. To idealny obiad na tłusty czwartek

Niektórzy w tym dniu stawiają na słodkie, inni na dobry i konkretny obiad. Jeśli jesteś w tej drugiej grupie, jeszcze zdążysz zamarynować żeberka i zapiec je z warzywami. Wszystko zmieścisz w jednej brytfance, więc odejdzie przygotowywanie dodatków. Masz ochotę na świeży akcent? Podaj obok sałatę w lekkim sosie winegret.

Żeberka pieczone z warzywami wychodzą soczyste i krucheŻeberka pieczone z warzywami wychodzą soczyste i kruche
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Żeberka to jedno z tych dań, które charakteryzują się prostotą i przystępną ceną, a jednocześnie oferują głęboki aromat i bogaty smak. Kluczem do sukcesu jest właściwa marynata i umiejętne pieczenie lub duszenie mięsa. Niskie koszty zachęcają do eksperymentów z różnymi dodatkami i przyprawami. Aby cieszyć się najlepszym rezultatem, warto poświęcić nieco czasu na dokładne przygotowanie mięsa.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Shoarma z foremki - jeszcze smaczniejsza niż kebab

Żeberka w miodowej glazurze

Jeśli już teraz tęsknisz za idealnie przypieczonymi żeberkami z grilla, możesz podobne przygotować w piekarniku. Wyjdą soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz, gdy wcześniej obtoczysz je w marynacie z dodatkiem miodu lub cukru trzcinowego. Przed pieczeniem dobrze jest obsmażyć żeberka na patelni, co pozwala zamknąć soki w mięsie. Warto także zadbać o to, aby mięso po wyciągnięciu z pieca odpoczęło przez chwilę – taki trik pozwoli na równomierne rozprowadzenie soków, co jest kluczem do uzyskania pełni smaku.

Pieczone żeberka z warzywami

Żeberka są odpowiednio wypieczone, gdy mięso z łatwością odchodzi od kości. Sprawdź, zanim wyjmiesz z piekarnika.

Składniki:

  • 700 g żeberek wieprzowych,
  • 3 marchewki,
  • 5 ziemniaków,
  • 100 g pomidorków koktajlowych,
  • 2 cebule,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 100 ml oleju roślinnego,
  • 1 łyżka musztardy,
  • 1 łyżka ketchupu,
  • 1 łyżeczka mielonej papryki,
  • pół łyżeczki soli,
  • szczypta świeżo zmielonego pieprzu,
  • kilka gałązek świeżego lub suszonego tymianku.

Wykonanie:

  1. Umyj żeberka, osusz na ręczniku papierowym i pokrój na mniejsze porcje.
  2. W misce wymieszaj olej z musztardą, ketchupem i przyprawami. W marynacie obtocz mięso, przykryj folią spożywczą i wstaw do lodówki na kilka godzin.
  3. Warzywa obierz z łupin i skórek. Umyj ziemniaki i marchewki, a następnie pokrój w talarki. Cebulę pokrój w pióra, czosnek w plasterki, pomidorki przekrój na połówki.
  4. Warzywa ułóż w naczyniu żaroodpornym, pomiędzy nimi połóż porcje zamarynowanego mięsa.
  5. Przykryj folią aluminiową i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni Celsjusza na 60 minut. 10 minut przed końcem pieczenia zdejmij folię aluminiową, aby żeberka i warzywa się zarumieniły.
Wybrane dla Ciebie
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Polacy nie wiedzą, jak go podawać. Pomoże w zaparciach i obniży cukier
Polacy nie wiedzą, jak go podawać. Pomoże w zaparciach i obniży cukier
Nietypowy przysmak na jarmarku. Takich rarytasów nikt się nie spodziewa
Nietypowy przysmak na jarmarku. Takich rarytasów nikt się nie spodziewa
Biorę serek wiejski, jajko i ziemniaki. Po chwili mam górę pysznych placków
Biorę serek wiejski, jajko i ziemniaki. Po chwili mam górę pysznych placków
Dodaję 1 łyżkę do rozbitych jaj. Jajecznica wychodzi aksamitna i bardzo delikatna
Dodaję 1 łyżkę do rozbitych jaj. Jajecznica wychodzi aksamitna i bardzo delikatna
Ewa Wachowicz powiedziała nam, jak robi uszka. Jej sposób nie wszystkim się spodoba
Ewa Wachowicz powiedziała nam, jak robi uszka. Jej sposób nie wszystkim się spodoba
Jaka kawa jest najzdrowsza? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Jaka kawa jest najzdrowsza? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥