Marynuję i układam na blaszce z warzywami. To idealny obiad na tłusty czwartek

Niektórzy w tym dniu stawiają na słodkie, inni na dobry i konkretny obiad. Jeśli jesteś w tej drugiej grupie, jeszcze zdążysz zamarynować żeberka i zapiec je z warzywami. Wszystko zmieścisz w jednej brytfance, więc odejdzie przygotowywanie dodatków. Masz ochotę na świeży akcent? Podaj obok sałatę w lekkim sosie winegret.

Żeberka pieczone z warzywami wychodzą soczyste i krucheŻeberka pieczone z warzywami wychodzą soczyste i kruche
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Żeberka to jedno z tych dań, które charakteryzują się prostotą i przystępną ceną, a jednocześnie oferują głęboki aromat i bogaty smak. Kluczem do sukcesu jest właściwa marynata i umiejętne pieczenie lub duszenie mięsa. Niskie koszty zachęcają do eksperymentów z różnymi dodatkami i przyprawami. Aby cieszyć się najlepszym rezultatem, warto poświęcić nieco czasu na dokładne przygotowanie mięsa.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Shoarma z foremki - jeszcze smaczniejsza niż kebab

Żeberka w miodowej glazurze

Jeśli już teraz tęsknisz za idealnie przypieczonymi żeberkami z grilla, możesz podobne przygotować w piekarniku. Wyjdą soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz, gdy wcześniej obtoczysz je w marynacie z dodatkiem miodu lub cukru trzcinowego. Przed pieczeniem dobrze jest obsmażyć żeberka na patelni, co pozwala zamknąć soki w mięsie. Warto także zadbać o to, aby mięso po wyciągnięciu z pieca odpoczęło przez chwilę – taki trik pozwoli na równomierne rozprowadzenie soków, co jest kluczem do uzyskania pełni smaku.

Pieczone żeberka z warzywami

Żeberka są odpowiednio wypieczone, gdy mięso z łatwością odchodzi od kości. Sprawdź, zanim wyjmiesz z piekarnika.

Składniki:

  • 700 g żeberek wieprzowych,
  • 3 marchewki,
  • 5 ziemniaków,
  • 100 g pomidorków koktajlowych,
  • 2 cebule,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 100 ml oleju roślinnego,
  • 1 łyżka musztardy,
  • 1 łyżka ketchupu,
  • 1 łyżeczka mielonej papryki,
  • pół łyżeczki soli,
  • szczypta świeżo zmielonego pieprzu,
  • kilka gałązek świeżego lub suszonego tymianku.

Wykonanie:

  1. Umyj żeberka, osusz na ręczniku papierowym i pokrój na mniejsze porcje.
  2. W misce wymieszaj olej z musztardą, ketchupem i przyprawami. W marynacie obtocz mięso, przykryj folią spożywczą i wstaw do lodówki na kilka godzin.
  3. Warzywa obierz z łupin i skórek. Umyj ziemniaki i marchewki, a następnie pokrój w talarki. Cebulę pokrój w pióra, czosnek w plasterki, pomidorki przekrój na połówki.
  4. Warzywa ułóż w naczyniu żaroodpornym, pomiędzy nimi połóż porcje zamarynowanego mięsa.
  5. Przykryj folią aluminiową i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni Celsjusza na 60 minut. 10 minut przed końcem pieczenia zdejmij folię aluminiową, aby żeberka i warzywa się zarumieniły.
Wybrane dla Ciebie
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯