Zamiast do owsianki, dodaję do kotletów. Smakują znacznie lepiej niż klasyczne
Jeśli marzy ci się w kuchni mała rewolucja (i to niekoniecznie z udziałem Magdy Gessler), to dzisiaj chcemy ci polecić przepis na niezwykłe kotlety, które z całą pewnością posmakują wszystkim domownikom nie mniej, niż oryginalna, mięsna kompozycja. Główną rolę odgrywają tu... płatki owsiane.
11.03.2024 11:15
Jesteśmy wielkimi fanami potraw wegetariańskich, które są skierowane nie tylko do bezwzględnych przeciwników mięsa w diecie. Jednym z przykładów takich dań są kotlety, które za moment ci zaprezentujemy. Ten przysmak to sprawdzona receptura, która powinna zaspokoić apetyt również typowych "mięsożerców". Dokładnie takich, jak my.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Uważamy, że chociaż Polacy w kwestii kotletów mają już dość ugruntowane poglądy — od wieków prym wiodą tu przecież schabowe — to odmiana owsiano-pieczarkowa i tak im posmakuje. Być może do niektórych przemówi tu nie tylko argument smakowy, ale również zdrowotny. Płatki owsiane, o czym pisaliśmy już wielokrotnie, to w końcu jeden z najzdrowszych produktów spożywczych na świecie. O smak zadbają tu zaś aromatyczne pieczarki, przyprawy, a także ser żółty. Pycha!
Kotlety owsiano-pieczarkowe
Składniki:
- 10 pieczarek,
- 1 cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- 150 g płatków owsianych,
- kawałek sera w kostce,
- 1 jajko,
- natka pietruszki,
- 2 łyżki mąki pszennej,
- sól, pieprz,
- olej do smażenia.
Sposób przygotowania:
- Czosnek rozdrobnij, cebulę drobno posiekaj. Zeszklij je na patelni. Następnie dodaj pieczarki i podsmażaj do momentu, w którym grzyby się zredukują. Odstaw składniki do ostudzenia.
- Płatki owsiane przesyp do miski. Dodaj posiekaną natkę pietruszki, starty ser żółty, mąkę, sól, pieprz (jeśli chcesz, dorzuć też inne przyprawy) oraz jajko. Wymieszaj.
- Teraz wzbogać mieszankę podsmażonymi pieczarkami, cebulą i czosnkiem. Raz jeszcze wymieszaj.
- Z uzyskanej masy uformuj kotlety. Obtocz je w mące (możesz też użyć bułki tartej), a następnie usmaż z obu stron na rozgrzanym oleju.
- Przed podaniem odsącz kotlety z nadmiaru tłuszczu. Podawaj z ulubionymi dodatkami. Smacznego!