Zamiast do owsianki, dodaję do kotletów. Smakują znacznie lepiej niż klasyczne

Jeśli marzy ci się w kuchni mała rewolucja (i to niekoniecznie z udziałem Magdy Gessler), to dzisiaj chcemy ci polecić przepis na niezwykłe kotlety, które z całą pewnością posmakują wszystkim domownikom nie mniej, niż oryginalna, mięsna kompozycja. Główną rolę odgrywają tu... płatki owsiane.

Płatki owsiane i kotlety w jednym. Tak, to możliwe!Płatki owsiane i kotlety w jednym. Tak, to możliwe!
Źródło zdjęć: © Canva | gkrphoto

Jesteśmy wielkimi fanami potraw wegetariańskich, które są skierowane nie tylko do bezwzględnych przeciwników mięsa w diecie. Jednym z przykładów takich dań są kotlety, które za moment ci zaprezentujemy. Ten przysmak to sprawdzona receptura, która powinna zaspokoić apetyt również typowych "mięsożerców". Dokładnie takich, jak my.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kiedy powiedziałem rodzinie, na jakim spodzie robię pizzę, nie mogli w to uwierzyć. Teraz nie chcą jeść żadnej innej

Uważamy, że chociaż Polacy w kwestii kotletów mają już dość ugruntowane poglądy — od wieków prym wiodą tu przecież schabowe — to odmiana owsiano-pieczarkowa i tak im posmakuje. Być może do niektórych przemówi tu nie tylko argument smakowy, ale również zdrowotny. Płatki owsiane, o czym pisaliśmy już wielokrotnie, to w końcu jeden z najzdrowszych produktów spożywczych na świecie. O smak zadbają tu zaś aromatyczne pieczarki, przyprawy, a także ser żółty. Pycha!

Kotlety owsiano-pieczarkowe

Składniki:

  • 10 pieczarek,
  • 1 cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 150 g płatków owsianych,
  • kawałek sera w kostce,
  • 1 jajko,
  • natka pietruszki,
  • 2 łyżki mąki pszennej,
  • sól, pieprz,
  • olej do smażenia.
Płatki owsiane, pieczarki, cebula, ser... I wychodzą pyszne kotlety
Płatki owsiane, pieczarki, cebula, ser... I wychodzą pyszne kotlety © Canva | vkuslandia

Sposób przygotowania:

  1. Czosnek rozdrobnij, cebulę drobno posiekaj. Zeszklij je na patelni. Następnie dodaj pieczarki i podsmażaj do momentu, w którym grzyby się zredukują. Odstaw składniki do ostudzenia.
  2. Płatki owsiane przesyp do miski. Dodaj posiekaną natkę pietruszki, starty ser żółty, mąkę, sól, pieprz (jeśli chcesz, dorzuć też inne przyprawy) oraz jajko. Wymieszaj.
  3. Teraz wzbogać mieszankę podsmażonymi pieczarkami, cebulą i czosnkiem. Raz jeszcze wymieszaj.
  4. Z uzyskanej masy uformuj kotlety. Obtocz je w mące (możesz też użyć bułki tartej), a następnie usmaż z obu stron na rozgrzanym oleju.
  5. Przed podaniem odsącz kotlety z nadmiaru tłuszczu. Podawaj z ulubionymi dodatkami. Smacznego!
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej