Biorę potrzebne składniki, mieszam widelcem i piekę. To najszybsze ciasto czekoladowe
Bez ubijania, zagniatania, chłodzenia i podgrzewania. Najprostsze ciasto czekoladowe przygotujesz, mieszając kilka składników widelcem. To nieco ulepszona wersja viralowego deseru z kubka.
24.03.2024 17:52
Patentów na ciasto czekoladowe są tysiące. Przekładane kremem czy powidłami, pieczone i na zimno, z mąką i bez, na bazie jajek lub wegańskie... To wszystko jest tylko potwierdzeniem tego, jak bardzo popularny jest ten typ deseru. Ja jestem fanką najprostszej wersji ciasta czekoladowego. Koniecznie sprawdź ten przepis.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Ciasto czekoladowe. Pomysł na szybki deser
Przygotuj miękkie, lekko wilgotne i ładnie wyrośnięte ciasto czekoladowe według tego przepisu, a więcej nie sięgniesz po żaden inny. Jest idealne na popołudniowe spotkanie ze znajomymi, rodzinną uroczystość czy święta. A większość składników zapewne już masz w kuchennej szafce.
To przepis idealny dla początkujących. Ciasto bowiem wystarczy wymieszać łyżką lub widelcem, przełożyć na blachę i upiec. To nieco bardziej rozbudowana, choć wciąż ekstremalnie prosta, wersja ciasta czekoladowego z mikrofalówki. Niegdyś przepis ten viralowo podbijał sieć. Dzisiaj czas na wersję ulepszoną, którą bez wstydu możesz podać na stół.
Szybkie ciasto czekoladowe. Przepis
Składniki:
SUCHE
- 2,5 szklanki mąki pszennej,
- 2 czubate łyżki kakao,
- 1 niepełna szklanka cukru,
- 1 opakowanie cukru waniliowego lub 1 łyżeczka esencji waniliowej,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- szczypta soli.
MOKRE
- 2 jajka,
- 200 ml mleka,
- 70 ml oleju,
- 5 łyżeczek powideł śliwkowych lub innego dżemu.
Przygotowanie:
- W jednej misce połącz wszystkie suche składniki.
- W kolejnej rozkłóć jajka i dodaj składniki mokre.
- Składniki mokre wlej do suchych, a następnie wymieszaj całość dokładnie.
- Ciasto przełóż do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.
- Ciasto czekoladowe piecz 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C. (opcja góra-dół).
- Gotowe ciasto wyjmij z piekarnika i odstaw do ostudzenia.
- Przed podaniem oprósz cukrem pudrem.