Biorę potrzebne składniki, mieszam widelcem i piekę. To najszybsze ciasto czekoladowe

Bez ubijania, zagniatania, chłodzenia i podgrzewania. Najprostsze ciasto czekoladowe przygotujesz, mieszając kilka składników widelcem. To nieco ulepszona wersja viralowego deseru z kubka.

Ciasto czekoladoweCiasto czekoladowe
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Patentów na ciasto czekoladowe są tysiące. Przekładane kremem czy powidłami, pieczone i na zimno, z mąką i bez, na bazie jajek lub wegańskie... To wszystko jest tylko potwierdzeniem tego, jak bardzo popularny jest ten typ deseru. Ja jestem fanką najprostszej wersji ciasta czekoladowego. Koniecznie sprawdź ten przepis.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Sprawdzony przepis od cioci z Poznania nigdy mnie nie zawiódł. To ciasto udaje się za każdym razem

Ciasto czekoladowe. Pomysł na szybki deser

Przygotuj miękkie, lekko wilgotne i ładnie wyrośnięte ciasto czekoladowe według tego przepisu, a więcej nie sięgniesz po żaden inny. Jest idealne na popołudniowe spotkanie ze znajomymi, rodzinną uroczystość czy święta. A większość składników zapewne już masz w kuchennej szafce.

To przepis idealny dla początkujących. Ciasto bowiem wystarczy wymieszać łyżką lub widelcem, przełożyć na blachę i upiec. To nieco bardziej rozbudowana, choć wciąż ekstremalnie prosta, wersja ciasta czekoladowego z mikrofalówki. Niegdyś przepis ten viralowo podbijał sieć. Dzisiaj czas na wersję ulepszoną, którą bez wstydu możesz podać na stół.

Ciasto czekoladowe
Ciasto czekoladowe © Pixabay

Szybkie ciasto czekoladowe. Przepis

Składniki:

SUCHE

  • 2,5 szklanki mąki pszennej,
  • 2 czubate łyżki kakao,
  • 1 niepełna szklanka cukru,
  • 1 opakowanie cukru waniliowego lub 1 łyżeczka esencji waniliowej,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • szczypta soli.

MOKRE

  • 2 jajka,
  • 200 ml mleka,
  • 70 ml oleju,
  • 5 łyżeczek powideł śliwkowych lub innego dżemu.

Przygotowanie:

  1. W jednej misce połącz wszystkie suche składniki.
  2. W kolejnej rozkłóć jajka i dodaj składniki mokre.
  3. Składniki mokre wlej do suchych, a następnie wymieszaj całość dokładnie.
  4. Ciasto przełóż do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.
  5. Ciasto czekoladowe piecz 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C. (opcja góra-dół).
  6. Gotowe ciasto wyjmij z piekarnika i odstaw do ostudzenia.
  7. Przed podaniem oprósz cukrem pudrem.
Wybrane dla Ciebie
Niektórzy dostają ciarki na sam widok. Ja zapiekam je z warzywami i mam prawdziwy rarytas
Niektórzy dostają ciarki na sam widok. Ja zapiekam je z warzywami i mam prawdziwy rarytas
Dodaję do surówki z kapusty kiszonej. Ma przyjemniejszy aromat i lepiej się trawi
Dodaję do surówki z kapusty kiszonej. Ma przyjemniejszy aromat i lepiej się trawi
Taką kaszę jadali bohaterowie Reymonta. Danie było skromne, ale sycące i pełne smaku
Taką kaszę jadali bohaterowie Reymonta. Danie było skromne, ale sycące i pełne smaku
Prawie nikt nie robi mielonych z tego taniego mięsa. Jest pełne smaku i ma mnóstwo żelaza
Prawie nikt nie robi mielonych z tego taniego mięsa. Jest pełne smaku i ma mnóstwo żelaza
Wielu nawet nie patrzy w stronę tych grzybów. Do sałatek i sosu tatarskiego nie ma lepszych
Wielu nawet nie patrzy w stronę tych grzybów. Do sałatek i sosu tatarskiego nie ma lepszych
Na Wszystkich Świętych zrobię kultowe ciasto z banalnego przepisu. Każdego zachwyci, a nie napracuję się bardzo
Na Wszystkich Świętych zrobię kultowe ciasto z banalnego przepisu. Każdego zachwyci, a nie napracuję się bardzo
Dziadkowie zajadali tę tanią część kurczaka. Młodzi wzdrygają się na samą myśl, a jest świetna na stawy
Dziadkowie zajadali tę tanią część kurczaka. Młodzi wzdrygają się na samą myśl, a jest świetna na stawy
Dodaj odrobinę do rosołu pod koniec gotowania. Nabierze głębszego i pełniejszego smaku
Dodaj odrobinę do rosołu pod koniec gotowania. Nabierze głębszego i pełniejszego smaku
Zrobiłam tę sałatkę na Wszystkich Świętych w tamtym roku. Goście prawie wyrywali sobie salaterkę z rąk
Zrobiłam tę sałatkę na Wszystkich Świętych w tamtym roku. Goście prawie wyrywali sobie salaterkę z rąk
To najzdrowszy deser. Po nim poczujesz luz w pasie, a jelita zaczną pracować jak w zegarku
To najzdrowszy deser. Po nim poczujesz luz w pasie, a jelita zaczną pracować jak w zegarku
Czy odgrzewany makaron jest zdrowy? Wiele osób nie wie, jak zmienia się jego skład drugiego dnia
Czy odgrzewany makaron jest zdrowy? Wiele osób nie wie, jak zmienia się jego skład drugiego dnia
Pierwszy raz jadłam u cioci na Podkarpaciu. Od tej pory często pojawiają się też w moim domu
Pierwszy raz jadłam u cioci na Podkarpaciu. Od tej pory często pojawiają się też w moim domu