Biorę potrzebne składniki, mieszam widelcem i piekę. To najszybsze ciasto czekoladowe

Bez ubijania, zagniatania, chłodzenia i podgrzewania. Najprostsze ciasto czekoladowe przygotujesz, mieszając kilka składników widelcem. To nieco ulepszona wersja viralowego deseru z kubka.

Ciasto czekoladoweCiasto czekoladowe
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Patentów na ciasto czekoladowe są tysiące. Przekładane kremem czy powidłami, pieczone i na zimno, z mąką i bez, na bazie jajek lub wegańskie... To wszystko jest tylko potwierdzeniem tego, jak bardzo popularny jest ten typ deseru. Ja jestem fanką najprostszej wersji ciasta czekoladowego. Koniecznie sprawdź ten przepis.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Sprawdzony przepis od cioci z Poznania nigdy mnie nie zawiódł. To ciasto udaje się za każdym razem

Ciasto czekoladowe. Pomysł na szybki deser

Przygotuj miękkie, lekko wilgotne i ładnie wyrośnięte ciasto czekoladowe według tego przepisu, a więcej nie sięgniesz po żaden inny. Jest idealne na popołudniowe spotkanie ze znajomymi, rodzinną uroczystość czy święta. A większość składników zapewne już masz w kuchennej szafce.

To przepis idealny dla początkujących. Ciasto bowiem wystarczy wymieszać łyżką lub widelcem, przełożyć na blachę i upiec. To nieco bardziej rozbudowana, choć wciąż ekstremalnie prosta, wersja ciasta czekoladowego z mikrofalówki. Niegdyś przepis ten viralowo podbijał sieć. Dzisiaj czas na wersję ulepszoną, którą bez wstydu możesz podać na stół.

Ciasto czekoladowe
Ciasto czekoladowe © Pixabay

Szybkie ciasto czekoladowe. Przepis

Składniki:

SUCHE

  • 2,5 szklanki mąki pszennej,
  • 2 czubate łyżki kakao,
  • 1 niepełna szklanka cukru,
  • 1 opakowanie cukru waniliowego lub 1 łyżeczka esencji waniliowej,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • szczypta soli.

MOKRE

  • 2 jajka,
  • 200 ml mleka,
  • 70 ml oleju,
  • 5 łyżeczek powideł śliwkowych lub innego dżemu.

Przygotowanie:

  1. W jednej misce połącz wszystkie suche składniki.
  2. W kolejnej rozkłóć jajka i dodaj składniki mokre.
  3. Składniki mokre wlej do suchych, a następnie wymieszaj całość dokładnie.
  4. Ciasto przełóż do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.
  5. Ciasto czekoladowe piecz 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C. (opcja góra-dół).
  6. Gotowe ciasto wyjmij z piekarnika i odstaw do ostudzenia.
  7. Przed podaniem oprósz cukrem pudrem.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
W jesienne dni robię rozgrzewającą zapiekankę z włoskimi kluseczkami. Znika w mgnieniu oka
W jesienne dni robię rozgrzewającą zapiekankę z włoskimi kluseczkami. Znika w mgnieniu oka
W Czechach piją ją non stop. Jest zdrowsza od zwykłej herbaty i ma moc witamin
W Czechach piją ją non stop. Jest zdrowsza od zwykłej herbaty i ma moc witamin
Zanurzam w cieście i nadziewam na patyk. Parówka w tej wersji zachwyci nawet wybrednych smakoszy
Zanurzam w cieście i nadziewam na patyk. Parówka w tej wersji zachwyci nawet wybrednych smakoszy