Czekoladowy deser z kefiru. Można zajadać bez żadnych wyrzutów sumienia

Mus czekoladowy to jeden z tych deserów, który w pełni zaspokaja ochotę na słodkie. Jeśli masz ochotę na tę grzeszną przyjemność, możesz przygotować ją w kilka chwil. Większość potrzebnych składników masz już w domu.

Mus czekoladowy z nietypowym dodatkiem.Mus czekoladowy z nietypowym dodatkiem.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | katrinkivi

Czy jest coś lepszego niż słodki, kremowy, czekoladowy deser, który rozpływa się w ustach? Mus czekoladowy to jeden z najbardziej dekadenckich deserów. Wbrew pozorom, nie jest tak trudny w przygotowaniu, jak mogłoby się wydawać.

Większość potrzebnych składników masz już w domu. Jeśli masz ochotę na nieco odchudzoną wersję tego deseru, podmień żółtka na… kefir. Mus będzie równie smaczny i kremowy, a przy tym bogaty w białko. To słodka rozpusta, którą przygotujesz w kilka chwil.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Beza Pavlova z mandarynkami. Pozwól sobie na odrobinę luksusu

Dekadencki deser w wersji fit, czyli prosty mus czekoladowy

Mus czekoladowy to dekadencki deser, który w pełni zaspokaja potrzebę na coś słodkiego. Jest słodki, kremowy, lekki niczym chmurka i… niezwykle kaloryczny. Klasyczny mus czekoladowy przygotowuje się na żółtkach, maśle lub śmietance. To prawdziwa bomba kaloryczna, która idzie w boczki.

Jeśli jesteś jedną z osób, które dbają o swoją sylwetkę, możesz przygotować równie smaczny, ale znacznie lżejszy deser, który obfituje w białko. Bazą jest tutaj kefir. To naturalny probiotyk, który wspiera prawidłową pracę układu trawiennego i dba o mikroflorę jelitową. Kefir doskonale współgra z czekoladą i nadaje deserowi pożądanej lekkości. Po zastygnięciu smakuje niczym lekki, czekoladowy sernik.

Deser a’la mus czekoladowy - przepis

Składniki:

  • 300 ml kefiru,
  • 50 ml wody
  • 10 g żelatyny,
  • 2 łyżki cukru lub erytrolu,
  • 2 łyki niesłodzonego kakao.

Przygotowanie:

  1. Kefir przelej do wysokiej miski. Wymieszaj go z cukrem i kakao.
  2. Całość zmiksuj za pomocą blendera. Masa powinna być napowietrzona.
  3. Żelatynę wsyp do kubka i zalej ją zimną wodą. Odstaw ją na 10 minut.
  4. Po 10 minutach podgrzej żelatynę w mikrofalówce i dodaj ją do masy czekoladowej.
  5. Całość ponownie zmiksuj. Gotową masę przelej do salaterek i włóż do lodówki na co najmniej dwie godziny.
  6. Podawaj z ulubionymi dodatkami, np. świeżymi owocami czy bitą śmietaną.

Porady:

  1. Kefir możesz podmienić na maślankę, jednak deser nie będzie tak kremowy.
  2. Erytrol to doskonały zamiennik cukru. Ma 0 kalorii i może być spożywany nawet przez dzieci powyżej 3 roku życia. Jeśli chcesz, żeby deser był możliwie jak najmniej kaloryczny, użyj erytrolu.
  3. Jeśli unikasz produktów pochodzenia zwierzęcego, zamień żelatynę na agar-agar, a kefir na jogurt kokosowy.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
W jesienne dni robię rozgrzewającą zapiekankę z włoskimi kluseczkami. Znika w mgnieniu oka
W jesienne dni robię rozgrzewającą zapiekankę z włoskimi kluseczkami. Znika w mgnieniu oka
W Czechach piją ją non stop. Jest zdrowsza od zwykłej herbaty i ma moc witamin
W Czechach piją ją non stop. Jest zdrowsza od zwykłej herbaty i ma moc witamin
Zanurzam w cieście i nadziewam na patyk. Parówka w tej wersji zachwyci nawet wybrednych smakoszy
Zanurzam w cieście i nadziewam na patyk. Parówka w tej wersji zachwyci nawet wybrednych smakoszy