Czekoladowy deser z kefiru. Można zajadać bez żadnych wyrzutów sumienia

Mus czekoladowy to jeden z tych deserów, który w pełni zaspokaja ochotę na słodkie. Jeśli masz ochotę na tę grzeszną przyjemność, możesz przygotować ją w kilka chwil. Większość potrzebnych składników masz już w domu.

Mus czekoladowy z nietypowym dodatkiem.Mus czekoladowy z nietypowym dodatkiem.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | katrinkivi

Czy jest coś lepszego niż słodki, kremowy, czekoladowy deser, który rozpływa się w ustach? Mus czekoladowy to jeden z najbardziej dekadenckich deserów. Wbrew pozorom, nie jest tak trudny w przygotowaniu, jak mogłoby się wydawać.

Większość potrzebnych składników masz już w domu. Jeśli masz ochotę na nieco odchudzoną wersję tego deseru, podmień żółtka na… kefir. Mus będzie równie smaczny i kremowy, a przy tym bogaty w białko. To słodka rozpusta, którą przygotujesz w kilka chwil.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Beza Pavlova z mandarynkami. Pozwól sobie na odrobinę luksusu

Dekadencki deser w wersji fit, czyli prosty mus czekoladowy

Mus czekoladowy to dekadencki deser, który w pełni zaspokaja potrzebę na coś słodkiego. Jest słodki, kremowy, lekki niczym chmurka i… niezwykle kaloryczny. Klasyczny mus czekoladowy przygotowuje się na żółtkach, maśle lub śmietance. To prawdziwa bomba kaloryczna, która idzie w boczki.

Jeśli jesteś jedną z osób, które dbają o swoją sylwetkę, możesz przygotować równie smaczny, ale znacznie lżejszy deser, który obfituje w białko. Bazą jest tutaj kefir. To naturalny probiotyk, który wspiera prawidłową pracę układu trawiennego i dba o mikroflorę jelitową. Kefir doskonale współgra z czekoladą i nadaje deserowi pożądanej lekkości. Po zastygnięciu smakuje niczym lekki, czekoladowy sernik.

Deser a’la mus czekoladowy - przepis

Składniki:

  • 300 ml kefiru,
  • 50 ml wody
  • 10 g żelatyny,
  • 2 łyżki cukru lub erytrolu,
  • 2 łyki niesłodzonego kakao.

Przygotowanie:

  1. Kefir przelej do wysokiej miski. Wymieszaj go z cukrem i kakao.
  2. Całość zmiksuj za pomocą blendera. Masa powinna być napowietrzona.
  3. Żelatynę wsyp do kubka i zalej ją zimną wodą. Odstaw ją na 10 minut.
  4. Po 10 minutach podgrzej żelatynę w mikrofalówce i dodaj ją do masy czekoladowej.
  5. Całość ponownie zmiksuj. Gotową masę przelej do salaterek i włóż do lodówki na co najmniej dwie godziny.
  6. Podawaj z ulubionymi dodatkami, np. świeżymi owocami czy bitą śmietaną.

Porady:

  1. Kefir możesz podmienić na maślankę, jednak deser nie będzie tak kremowy.
  2. Erytrol to doskonały zamiennik cukru. Ma 0 kalorii i może być spożywany nawet przez dzieci powyżej 3 roku życia. Jeśli chcesz, żeby deser był możliwie jak najmniej kaloryczny, użyj erytrolu.
  3. Jeśli unikasz produktów pochodzenia zwierzęcego, zamień żelatynę na agar-agar, a kefir na jogurt kokosowy.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Dodaj 3 łyżki do ciasta. Naleśniki do krokietów nie będą się rozrywać
Dodaj 3 łyżki do ciasta. Naleśniki do krokietów nie będą się rozrywać
Podaję w miseczce na wigilii. Każdy chętnie sięga pomiędzy pierogami a śledzikiem
Podaję w miseczce na wigilii. Każdy chętnie sięga pomiędzy pierogami a śledzikiem
W Ukrainie częsty dodatek do barszczu. Odrywane bułeczki sprawdzą się zamiast pasztecików
W Ukrainie częsty dodatek do barszczu. Odrywane bułeczki sprawdzą się zamiast pasztecików
Z wyglądu przypomina pień drzewa. We Francji to świąteczny pewniak
Z wyglądu przypomina pień drzewa. We Francji to świąteczny pewniak
Jak rozdrobnić goździki bez młynka? Już nie będziesz ich pomijać w świątecznych przepisach
Jak rozdrobnić goździki bez młynka? Już nie będziesz ich pomijać w świątecznych przepisach
Po rosole została porcja mięsa? Zrób z nich chrupiące kulki
Po rosole została porcja mięsa? Zrób z nich chrupiące kulki
Włoska babka na wystawkach w marketach. Co sprawia, że jest taka miękka i wilgotna?
Włoska babka na wystawkach w marketach. Co sprawia, że jest taka miękka i wilgotna?
Pierniczki piekę tylko w takiej temperaturze. Wychodzą mięciutkie i się nie przypalają
Pierniczki piekę tylko w takiej temperaturze. Wychodzą mięciutkie i się nie przypalają
Teściowa serwuje śledzie na ciepło. Mają większe wzięcie niż karp i ryba po grecku
Teściowa serwuje śledzie na ciepło. Mają większe wzięcie niż karp i ryba po grecku
Tylko 5 składników, a lepsza niż jarzynowa. Ulubiona sałatka dziadka
Tylko 5 składników, a lepsza niż jarzynowa. Ulubiona sałatka dziadka
W PRL-u nikt nie wybrzydzał i zajadał na śniadanie. Dziś dla wielu jest nie do przełknięcia
W PRL-u nikt nie wybrzydzał i zajadał na śniadanie. Dziś dla wielu jest nie do przełknięcia
Tak należy przechowywać miód. Wiele osób wciąż popełnia błąd i się psuje
Tak należy przechowywać miód. Wiele osób wciąż popełnia błąd i się psuje
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥