Czekoladowy deser z kefiru. Można zajadać bez żadnych wyrzutów sumienia

Mus czekoladowy to jeden z tych deserów, który w pełni zaspokaja ochotę na słodkie. Jeśli masz ochotę na tę grzeszną przyjemność, możesz przygotować ją w kilka chwil. Większość potrzebnych składników masz już w domu.

Mus czekoladowy z nietypowym dodatkiem.Mus czekoladowy z nietypowym dodatkiem.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | katrinkivi

Czy jest coś lepszego niż słodki, kremowy, czekoladowy deser, który rozpływa się w ustach? Mus czekoladowy to jeden z najbardziej dekadenckich deserów. Wbrew pozorom, nie jest tak trudny w przygotowaniu, jak mogłoby się wydawać.

Większość potrzebnych składników masz już w domu. Jeśli masz ochotę na nieco odchudzoną wersję tego deseru, podmień żółtka na… kefir. Mus będzie równie smaczny i kremowy, a przy tym bogaty w białko. To słodka rozpusta, którą przygotujesz w kilka chwil.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Beza Pavlova z mandarynkami. Pozwól sobie na odrobinę luksusu

Dekadencki deser w wersji fit, czyli prosty mus czekoladowy

Mus czekoladowy to dekadencki deser, który w pełni zaspokaja potrzebę na coś słodkiego. Jest słodki, kremowy, lekki niczym chmurka i… niezwykle kaloryczny. Klasyczny mus czekoladowy przygotowuje się na żółtkach, maśle lub śmietance. To prawdziwa bomba kaloryczna, która idzie w boczki.

Jeśli jesteś jedną z osób, które dbają o swoją sylwetkę, możesz przygotować równie smaczny, ale znacznie lżejszy deser, który obfituje w białko. Bazą jest tutaj kefir. To naturalny probiotyk, który wspiera prawidłową pracę układu trawiennego i dba o mikroflorę jelitową. Kefir doskonale współgra z czekoladą i nadaje deserowi pożądanej lekkości. Po zastygnięciu smakuje niczym lekki, czekoladowy sernik.

Deser a’la mus czekoladowy - przepis

Składniki:

  • 300 ml kefiru,
  • 50 ml wody
  • 10 g żelatyny,
  • 2 łyżki cukru lub erytrolu,
  • 2 łyki niesłodzonego kakao.

Przygotowanie:

  1. Kefir przelej do wysokiej miski. Wymieszaj go z cukrem i kakao.
  2. Całość zmiksuj za pomocą blendera. Masa powinna być napowietrzona.
  3. Żelatynę wsyp do kubka i zalej ją zimną wodą. Odstaw ją na 10 minut.
  4. Po 10 minutach podgrzej żelatynę w mikrofalówce i dodaj ją do masy czekoladowej.
  5. Całość ponownie zmiksuj. Gotową masę przelej do salaterek i włóż do lodówki na co najmniej dwie godziny.
  6. Podawaj z ulubionymi dodatkami, np. świeżymi owocami czy bitą śmietaną.

Porady:

  1. Kefir możesz podmienić na maślankę, jednak deser nie będzie tak kremowy.
  2. Erytrol to doskonały zamiennik cukru. Ma 0 kalorii i może być spożywany nawet przez dzieci powyżej 3 roku życia. Jeśli chcesz, żeby deser był możliwie jak najmniej kaloryczny, użyj erytrolu.
  3. Jeśli unikasz produktów pochodzenia zwierzęcego, zamień żelatynę na agar-agar, a kefir na jogurt kokosowy.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Niektórzy dostają ciarki na sam widok. Ja zapiekam je z warzywami i mam prawdziwy rarytas
Niektórzy dostają ciarki na sam widok. Ja zapiekam je z warzywami i mam prawdziwy rarytas
Dodaję do surówki z kapusty kiszonej. Ma przyjemniejszy aromat i lepiej się trawi
Dodaję do surówki z kapusty kiszonej. Ma przyjemniejszy aromat i lepiej się trawi
Taką kaszę jadali bohaterowie Reymonta. Danie było skromne, ale sycące i pełne smaku
Taką kaszę jadali bohaterowie Reymonta. Danie było skromne, ale sycące i pełne smaku
Prawie nikt nie robi mielonych z tego taniego mięsa. Jest pełne smaku i ma mnóstwo żelaza
Prawie nikt nie robi mielonych z tego taniego mięsa. Jest pełne smaku i ma mnóstwo żelaza
Wielu nawet nie patrzy w stronę tych grzybów. Do sałatek i sosu tatarskiego nie ma lepszych
Wielu nawet nie patrzy w stronę tych grzybów. Do sałatek i sosu tatarskiego nie ma lepszych
Na Wszystkich Świętych zrobię kultowe ciasto z banalnego przepisu. Każdego zachwyci, a nie napracuję się bardzo
Na Wszystkich Świętych zrobię kultowe ciasto z banalnego przepisu. Każdego zachwyci, a nie napracuję się bardzo
Dziadkowie zajadali tę tanią część kurczaka. Młodzi wzdrygają się na samą myśl, a jest świetna na stawy
Dziadkowie zajadali tę tanią część kurczaka. Młodzi wzdrygają się na samą myśl, a jest świetna na stawy
Dodaj odrobinę do rosołu pod koniec gotowania. Nabierze głębszego i pełniejszego smaku
Dodaj odrobinę do rosołu pod koniec gotowania. Nabierze głębszego i pełniejszego smaku
Zrobiłam tę sałatkę na Wszystkich Świętych w tamtym roku. Goście prawie wyrywali sobie salaterkę z rąk
Zrobiłam tę sałatkę na Wszystkich Świętych w tamtym roku. Goście prawie wyrywali sobie salaterkę z rąk
To najzdrowszy deser. Po nim poczujesz luz w pasie, a jelita zaczną pracować jak w zegarku
To najzdrowszy deser. Po nim poczujesz luz w pasie, a jelita zaczną pracować jak w zegarku
Czy odgrzewany makaron jest zdrowy? Wiele osób nie wie, jak zmienia się jego skład drugiego dnia
Czy odgrzewany makaron jest zdrowy? Wiele osób nie wie, jak zmienia się jego skład drugiego dnia
Pierwszy raz jadłam u cioci na Podkarpaciu. Od tej pory często pojawiają się też w moim domu
Pierwszy raz jadłam u cioci na Podkarpaciu. Od tej pory często pojawiają się też w moim domu