Ta puszysta jak chmurka pianka to najlepszy deser. Zapomnisz o zwykłym serniku

Ten deser śni nam się po nocach. Oto ciasto jogurtowa pianka
Ten deser śni nam się po nocach. Oto ciasto jogurtowa pianka
Źródło zdjęć: © fot. Instagram | kuchniaagaty.pl

12.03.2024 11:47, aktual.: 16.03.2024 15:04

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

"Jogurtowa pianka" - już sama nazwa tego przepysznego ciasta zachęciła nas do jego wypróbowania. Ponieważ nie należymy do osób, które długo walczą z takimi pokusami, niemal natychmiast wzięliśmy się do roboty. Efekt? Ta puszystość dosłownie śni się po nocach. Zwykły sernik się nie umywa!

Jesteśmy aktualnie w wypiekowym transie. Sporządziliśmy już listę tegorocznych ciast na Wielkanoc (i nie omieszkaliśmy umieścić tam sernika baskijskiego i serowca siostry Anastazji), zrobiliśmy zakupy i przebieramy nogami w zniecierpliwieniu, aż będzie już można spraszać świątecznych gości. I wtedy, kiedy wszystko już było gotowe i zaplanowane, przed oczami pojawiło nam się ono — ciasto jogurtowa pianka, które narobiło nam niezłego zamieszania.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Szybko doszliśmy do wniosku, że lista tegorocznych ciast na Wielkanoc będzie musiała zostać edytowana. Aktualnie nie wyobrażamy sobie nie poczęstować naszych gości jogurtową pianką. Ten genialny deser, pochodzący z instagramowego profilu kuchniaagaty.pl, to jeden z najlepszych smakołyków, jakie kiedykolwiek przyrządziliśmy. Co więcej, przepis jest naprawdę banalnie prosty i poradzi sobie z nim każdy amator. No po prostu nie możemy go nie polecić!

Deser jogurtowa pianka

Składniki:

  • 5 jajek,
  • 350 g jogurtu greckiego,
  • 40 g mąki ziemniaczanej,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 70 g cukru,
  • 1 łyżeczka pasty waniliowej
  • szczypta soli

Sposób przygotowania:

  1. Jajka delikatnie rozbij, oddziel żółtka od białek. Te drugie zacznij ucierać z cukrem. Kiedy nabiorą już konsystencji puszystej masy, dodaj do nich jogurt, pastę waniliową, szczyptę soli oraz przesianą mąkę i proszek do pieczenia.
  2. Białka ubij na sztywną pianę. Stopniowo dodaj je do przygotowanej masy jogurtowo-waniliowej. Wymieszaj.
  3. Teraz przelej masę do wyłożonej papierem do pieczenia formy. Wstaw do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika. Piecz około 45 minut. Na koniec obsyp deser odrobiną cukru pudru. Prawda, że to ciasto wygląda wręcz oszałamiająco? Smacznego!
Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także