Chcesz docenić swoją partnerkę? Przygotuj jej ten prosty deser

Dzień Kobiet już dziś! To doskonała okazja, żeby docenić i...rozpieścić bliską kobietę. Jak dotrzeć do kobiecego serca? Tak jak to męskiego — przez żołądek. Poznaj przepis na prosty i pyszny deser, który przygotuje nawet kompletny laik.

Mus kawowy w słoiku. Mus kawowy w słoiku.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | DIA

Mówi się, że mężczyzna jest głową, a kobieta jest szyją, która nią kieruje. Coś w tym jest. Panie wykonują ogrom niewidzialnej pracy, która wymaga mnóstwa wysiłku i zaangażowana.

Dzień Kobiet to doskonała okazja, aby docenić ukochaną kobietę. Kwiaty czy czekolada z pewnością wywołają uśmiech na twarzy, jednak nic nie zaskakuje tak bardzo, jak własnoręcznie przygotowany deser. Poznaj przepis na prosty mus kawowy, który przygotujesz w niecałe 10 minut!

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Bananowe ciasto bez pieczenia w wersji fit. Zrobisz je w mgnieniu oka

Prosty deser na Dzień Kobiet

Międzynarodowy Dzień Kobiet wypada 8 marca. Tego dnia, 114 lat temu sufrażystki wyszły na ulicę. Kobiety nie miały prawa do głosowania, własnego majątku, pobierania wynagrodzenia za pracę, a nawet do składania podpisów pod dokumentami. Sufrażystki domagały się takich samych praw jak mężczyźni i szczęśliwie, udało im się to wywalczyć.

Dzień Kobiet to wyjątkowe święto. OZN uznało je oficjalnie dopiero w 1975 roku, zachęcając każdego do "doceniania wszystkich kobiet bez względu na podziały narodowościowe, etniczne, językowe, kulturowe, gospodarcze czy polityczne".

Choć czasy się zmieniły, wiele kobiet wciąż wykonuje tzw. niewidzialną pracę. To proste, codzienne obowiązki, które z niewiadomych przyczyn leżą w większości na barkach kobiet. Jeśli chcesz docenić swoją partnerkę, córkę, matkę czy przyjaciółkę, przygotuj jej ten prosty deser. Masz "dwie lewe ręce" do gotowania? Wierz nam na słowo, przygotujesz go w niecałe 5 minut. Większość potrzebnych składników masz już w domu.

Prosty mus kawowy na Dzień Kobiet — przepis

Składniki:

  • 125 g mascarpone,
  • 60 g czekolady mlecznej,
  • łyżka kawy rozpuszczalnej,
  • 2 łyżki cukru,
  • opcjonalnie: starta czekolada, orzechy, truskawki, maliny.

Przygotowanie:

  1. Zagotuj wodę, a kiedy ta zacznie wrzeć, włóż do garnka szklaną miskę i wrzuć do niej czekoladę. Kiedy całkowicie się rozpuści, połącz ją w drugiej misce z serkiem mascarpone.
  2. Dodaj cukier i kawę rozpuszczalną, a następnie wymieszaj całość na gładką masę.
  3. Gotowy mus przełóż go pucharków i wstaw je do lodówki na przynajmniej godzinę. Przed podaniem udekoruj go startą czekoladą, orzechami lub świeżymi owocami.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
W jesienne dni robię rozgrzewającą zapiekankę z włoskimi kluseczkami. Znika w mgnieniu oka
W jesienne dni robię rozgrzewającą zapiekankę z włoskimi kluseczkami. Znika w mgnieniu oka
W Czechach piją ją non stop. Jest zdrowsza od zwykłej herbaty i ma moc witamin
W Czechach piją ją non stop. Jest zdrowsza od zwykłej herbaty i ma moc witamin
Zanurzam w cieście i nadziewam na patyk. Parówka w tej wersji zachwyci nawet wybrednych smakoszy
Zanurzam w cieście i nadziewam na patyk. Parówka w tej wersji zachwyci nawet wybrednych smakoszy