NewsyZnacznie poprawiają nastrój i pobudzają, jak kawa. Mało kto wie, jak je poprawnie jeść

Znacznie poprawiają nastrój i pobudzają, jak kawa. Mało kto wie, jak je poprawnie jeść

Ziarna kakaowca - Pyszności; foto: Canva
Ziarna kakaowca - Pyszności; foto: Canva

19.05.2023 20:38, aktual.: 20.05.2023 00:31

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Ten produkt dosłownie kurzy się na sklepowych półkach. Można wręcz śmiało założyć, że pośród wszystkich ultrazdrowych i ogólnodostępnych artykułów, znajduje się on na samym dole poziomu popularności. A szkoda, bo płynące z niego wartości zdrowotne są naprawdę niebywałe. Ziarna kakaowca powinny znaleźć się w sferze spożywczych zainteresowań wszystkich tych, którym nie jest obojętne pojęcie "superfoods". 

Ziarna kakaowca rzadko znajdują się na pierwszej stronie list zakupów Polaków. W przeciwieństwie do kawy, z której korzystamy w każdej odmianie (ziaren całych, zmielonych, kawy rozpuszczalnej), kakao kojarzy nam się właściwie tylko i wyłącznie z proszkiem. Wzrastający poziom świadomości żywieniowej naszych rodaków jest jednak przebłyskiem nadziei. Być może i ten artykuł stanie się początkiem twojej zmiany podejścia do ziaren kakaowca, bo naprawdę warto co nieco się o nich dowiedzieć.

Ziarna kakaowca mają niesamowite właściwości - Pyszności; foto: Canva
Ziarna kakaowca mają niesamowite właściwości - Pyszności; foto: Canva

Ziarna kakaowca — właściwości

Te niewielkie i być może niespecjalnie atrakcyjnie wyglądające ziarna powinny nam się kojarzyć przede wszystkim z jednym słowem: antyoksydanty. W spisie produktów o największej zawartości przeciwutleniaczy zajmują one pierwszą pozycję. Warto porównać je z borówkami, które również kojarzą się z tymi związkami chemicznymi. W borówkach znajdują się 32 substancje antyutleniające. W surowych ziarnach kakao — około 620. To liczba trzykrotnie wyższa niż w przypadku zielonej herbaty.

Tym sposobem spożywanie ziaren kakao to jeden z najlepszych sposób na zahamowanie procesu starzenia się, zachowania zdrowia i dobrego samopoczucia. Na tym jednak atuty kakao się nie kończą. Ziarna są też bogatym źródłem magnezu, kolejnego składnika, który odpowiada za poprawę i utrzymanie dobrego nastroju.

Ziarna kakaowca na surowo

Ziarna kakaowca można spożywać na surowo - Pyszności; foto: Canva
Ziarna kakaowca można spożywać na surowo - Pyszności; foto: Canva

Spożywanie surowych ziaren kakaowca może powodować oczywistą obawę, ale do pewnego momentu jest to całkowicie bezpieczne i nic tym nie ryzykujemy. Pokruszone staną się ciekawym i zdrowym dodatkiem do owsianek, jogurtów, kawy czy marynat. Należy jednak pamiętać o ograniczeniach; według specjalistów bezpieczną dzienną dawką surowych ziaren kakaowca dla osób dorosłych jest 30 - 60 gramów. Uporczywe przekraczanie tej ilości może spowodować skumulowanie zawartej w kakao teobrominy, zatrucie, a nawet uszkodzenie nerek.

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także