Znacznie poprawiają nastrój i pobudzają, jak kawa. Mało kto wie, jak je poprawnie jeść

Ten produkt dosłownie kurzy się na sklepowych półkach. Można wręcz śmiało założyć, że pośród wszystkich ultrazdrowych i ogólnodostępnych artykułów, znajduje się on na samym dole poziomu popularności. A szkoda, bo płynące z niego wartości zdrowotne są naprawdę niebywałe. Ziarna kakaowca powinny znaleźć się w sferze spożywczych zainteresowań wszystkich tych, którym nie jest obojętne pojęcie "superfoods". 

ObrazekZiarna kakaowca - Pyszności; foto: Canva

Ziarna kakaowca rzadko znajdują się na pierwszej stronie list zakupów Polaków. W przeciwieństwie do kawy, z której korzystamy w każdej odmianie (ziaren całych, zmielonych, kawy rozpuszczalnej), kakao kojarzy nam się właściwie tylko i wyłącznie z proszkiem. Wzrastający poziom świadomości żywieniowej naszych rodaków jest jednak przebłyskiem nadziei. Być może i ten artykuł stanie się początkiem twojej zmiany podejścia do ziaren kakaowca, bo naprawdę warto co nieco się o nich dowiedzieć.

Obrazek
Ziarna kakaowca mają niesamowite właściwości - Pyszności; foto: Canva

Ziarna kakaowca — właściwości

Te niewielkie i być może niespecjalnie atrakcyjnie wyglądające ziarna powinny nam się kojarzyć przede wszystkim z jednym słowem: antyoksydanty. W spisie produktów o największej zawartości przeciwutleniaczy zajmują one pierwszą pozycję. Warto porównać je z borówkami, które również kojarzą się z tymi związkami chemicznymi. W borówkach znajdują się 32 substancje antyutleniające. W surowych ziarnach kakao — około 620. To liczba trzykrotnie wyższa niż w przypadku zielonej herbaty.

Tym sposobem spożywanie ziaren kakao to jeden z najlepszych sposób na zahamowanie procesu starzenia się, zachowania zdrowia i dobrego samopoczucia. Na tym jednak atuty kakao się nie kończą. Ziarna są też bogatym źródłem magnezu, kolejnego składnika, który odpowiada za poprawę i utrzymanie dobrego nastroju.

Ziarna kakaowca na surowo

Obrazek
Ziarna kakaowca można spożywać na surowo - Pyszności; foto: Canva

Spożywanie surowych ziaren kakaowca może powodować oczywistą obawę, ale do pewnego momentu jest to całkowicie bezpieczne i nic tym nie ryzykujemy. Pokruszone staną się ciekawym i zdrowym dodatkiem do owsianek, jogurtów, kawy czy marynat. Należy jednak pamiętać o ograniczeniach; według specjalistów bezpieczną dzienną dawką surowych ziaren kakaowca dla osób dorosłych jest 30 - 60 gramów. Uporczywe przekraczanie tej ilości może spowodować skumulowanie zawartej w kakao teobrominy, zatrucie, a nawet uszkodzenie nerek.

Wybrane dla Ciebie
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀