Sernik, ale nie na słodko. Genialny przepis zmienia spojrzenie na kultowe ciasto
Sernik, który nie jest serwowany na słodko, lecz na... słono? To MOŻE wydawać ci się dziwne, ale tylko do momentu, w którym postanowisz zaryzykować i dasz temu przepisowi szansę. Gdy już wyjmiesz ciasto z piekarnika i skosztujesz pierwszy kęs, natychmiast zmienisz zdanie.
04.07.2024 17:26
Wśród wszystkich lubianych i spożywanych przez Polaków na okrągło ciast, nie ma wypieku, który można by uznać za bardziej kultowy od sernika. Mięciutkie, rozpływające się w ustach ciasto z sera pokochały całe pokolenia, bo uczucie to było skrzętnie przekazywane potomkom z dziada pradziada. W przypadku takiej skali tradycji szukanie jakichkolwiek innowacji w przepisie zakrawa na świętokradztwo. Czasami jednak taki postępek jest w pełni usprawiedliwiony. I nawet najbardziej surowy, orzekający w tej sprawie wysoki sąd, po spróbowaniu wytrawnego sernika, ogłosiłby niewinność kucharza ponad wszelką wątpliwość.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
No dobrze, ale o co tak naprawdę chodzi w wytrawnym serniku? Chwil takiej "zgrozy" jest w przepisie kilka. Po pierwsze: warzywa. Receptura zakłada użycie cukinii, pomidorów, czosnku i szpinaku, czyli mieszanki, która do tej pory byłaby ostatnią rzeczą kojarzącą ci się z sernikiem. Po drugie: ser feta. Połączenie twarogu i tego popularnego, słonego sera okazuje się strzałem w dziesiątkę... i to z zamkniętymi oczami.
Zobacz także
Przepis jest prosty i nie potrzebujesz do wcielenia go w życie jakichś specjalnych cukierniczych umiejętności. A więc... powodzenia!
Wytrawny sernik. Rewolucyjny przepis na kultowe ciasto.
Składniki:
- 500 g twarogu sernikowego,
- 150 g sera feta,
- 200 ml śmietanki 30 proc.,
- 3 jajka,
- 200 g liści szpinaku,
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- 3 ząbki czosnku,
- 3 pomidory,
- 1 mała cukinia,
- sól, pieprz.
Sposób przygotowania:
- Liście szpinaku podsmaż na rozgrzanej oliwie z oliwek. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, dopraw solą i pieprzem. Duś kilka chwil do momentu, w którym szpinak odparuje i zredukuje rozmiar.
- W międzyczasie pokrój pomidory i cukinię w kostkę. Na ten moment odstaw te warzywa na bok.
- Twaróg dokładnie wymieszaj z serkiem feta, śmietaną i jajkami. Na koniec dorzuć do tej mieszanki podsmażony szpinak, a także pomidory i cukinię.
- Przygotowaną w ten sposób masę przełóż do formy do pieczenia wyłożonej pergaminem. Piecz 50 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Podawaj na ciepło. Smacznego!