Sernik, ale nie na słodko. Genialny przepis zmienia spojrzenie na kultowe ciasto

Sernik, który nie jest serwowany na słodko, lecz na... słono? To MOŻE wydawać ci się dziwne, ale tylko do momentu, w którym postanowisz zaryzykować i dasz temu przepisowi szansę. Gdy już wyjmiesz ciasto z piekarnika i skosztujesz pierwszy kęs, natychmiast zmienisz zdanie.

Wytrawny sernik? To jest naprawdę pyszne!Wytrawny sernik? To jest naprawdę pyszne!
Źródło zdjęć: © Getty Images | Alexander Pyatenko

Wśród wszystkich lubianych i spożywanych przez Polaków na okrągło ciast, nie ma wypieku, który można by uznać za bardziej kultowy od sernika. Mięciutkie, rozpływające się w ustach ciasto z sera pokochały całe pokolenia, bo uczucie to było skrzętnie przekazywane potomkom z dziada pradziada. W przypadku takiej skali tradycji szukanie jakichkolwiek innowacji w przepisie zakrawa na świętokradztwo. Czasami jednak taki postępek jest w pełni usprawiedliwiony. I nawet najbardziej surowy, orzekający w tej sprawie wysoki sąd, po spróbowaniu wytrawnego sernika, ogłosiłby niewinność kucharza ponad wszelką wątpliwość.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Puszyste jagodzianki, które możesz zrobić w domu. Smakują lepiej niż w drogich cukierniach

No dobrze, ale o co tak naprawdę chodzi w wytrawnym serniku? Chwil takiej "zgrozy" jest w przepisie kilka. Po pierwsze: warzywa. Receptura zakłada użycie cukinii, pomidorów, czosnku i szpinaku, czyli mieszanki, która do tej pory byłaby ostatnią rzeczą kojarzącą ci się z sernikiem. Po drugie: ser feta. Połączenie twarogu i tego popularnego, słonego sera okazuje się strzałem w dziesiątkę... i to z zamkniętymi oczami.

Przepis jest prosty i nie potrzebujesz do wcielenia go w życie jakichś specjalnych cukierniczych umiejętności. A więc... powodzenia!

Wytrawny sernik. Rewolucyjny przepis na kultowe ciasto.

Składniki:

  • 500 g twarogu sernikowego,
  • 150 g sera feta,
  • 200 ml śmietanki 30 proc.,
  • 3 jajka,
  • 200 g liści szpinaku,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 3 pomidory,
  • 1 mała cukinia,
  • sól, pieprz.

Sposób przygotowania:

Wytrawny sernik zawdzięcza swój smak m.in. serowi feta
Wytrawny sernik zawdzięcza swój smak m.in. serowi feta © Canva | MSPhotographic
  1. Liście szpinaku podsmaż na rozgrzanej oliwie z oliwek. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, dopraw solą i pieprzem. Duś kilka chwil do momentu, w którym szpinak odparuje i zredukuje rozmiar.
  2. W międzyczasie pokrój pomidory i cukinię w kostkę. Na ten moment odstaw te warzywa na bok.
  3. Twaróg dokładnie wymieszaj z serkiem feta, śmietaną i jajkami. Na koniec dorzuć do tej mieszanki podsmażony szpinak, a także pomidory i cukinię.
  4. Przygotowaną w ten sposób masę przełóż do formy do pieczenia wyłożonej pergaminem. Piecz 50 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Podawaj na ciepło. Smacznego!
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Najgorszy i najczęstszy błąd przy suszonych grzybach. To dlatego farsz wychodzi gorzki
Najgorszy i najczęstszy błąd przy suszonych grzybach. To dlatego farsz wychodzi gorzki
Nigdy nie podawaj jej na wigilię. Ból brzucha i mdłości gwarantowane, a wielu wciąż nie ma pojęcia
Nigdy nie podawaj jej na wigilię. Ból brzucha i mdłości gwarantowane, a wielu wciąż nie ma pojęcia
Włosi jedzą tak makaron, Meghan Markle robi z nich pyszności z piekarnika
Włosi jedzą tak makaron, Meghan Markle robi z nich pyszności z piekarnika
Tych klientów nie obsługujemy. Oto kawiarnie, które nie są dla wszystkich
Tych klientów nie obsługujemy. Oto kawiarnie, które nie są dla wszystkich
Polacy kupują coraz częściej. Niektórzy jednak popełniają błędy podczas pieczenia i wybuchają
Polacy kupują coraz częściej. Niektórzy jednak popełniają błędy podczas pieczenia i wybuchają
Najprostszy przepis na piernik. Wyjdzie wilgotny i można go jeść już po godzinie
Najprostszy przepis na piernik. Wyjdzie wilgotny i można go jeść już po godzinie
Dla niektórych koszmar z dzieciństwa. Ja siekam i dodaję do kotletów mielonych
Dla niektórych koszmar z dzieciństwa. Ja siekam i dodaję do kotletów mielonych
Ewa Wachowicz stosuje metodę pół na pół. To dlatego jej pierogi z kapustą są takie pyszne
Ewa Wachowicz stosuje metodę pół na pół. To dlatego jej pierogi z kapustą są takie pyszne
Miksuje z serkiem i smaruje na kanapce. Pasta od Rozkosznego wzmacnia kości i serce
Miksuje z serkiem i smaruje na kanapce. Pasta od Rozkosznego wzmacnia kości i serce
Wygląda jak kawior, a to warzywo. Zrobisz z niego zupę, sałatkę, a nawet kotlety
Wygląda jak kawior, a to warzywo. Zrobisz z niego zupę, sałatkę, a nawet kotlety
Przepis na chlebek adwentowy. To wypiek, który umila czas oczekiwania na Boże Narodzenie
Przepis na chlebek adwentowy. To wypiek, który umila czas oczekiwania na Boże Narodzenie
Czy fasolę trzeba moczyć przed gotowaniem? Niektórzy mogą być zaskoczeni odpowiedzią
Czy fasolę trzeba moczyć przed gotowaniem? Niektórzy mogą być zaskoczeni odpowiedzią
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟