Gdy stawiam je na stół, wszyscy przecierają oczy ze zdumienia. Po chwili słychać tylko chrupanie

Naturalnym skojarzeniem z chipsami są oczywiście ziemniaki, ale po spróbowaniu tej potrawy wiele może się zmienić. Podstawą chrupiącej przekąski jest bowiem makaron, podkręcony odpowiednią dawką przypraw.

Makaronowe chipsyMakaronowe chipsy
Źródło zdjęć: © Pyszności
Ewa Malinowska

Sportowe emocje, wieczorne seanse filmowe i spotkania z przyjaciółmi łączy jedno - odgłos chrupania. W ruch idą chrupki, chipsy i orzeszki, a w moim domu również makaron. Bynajmniej oznacza to, że serwuję wielką michę surowego, wysypanego prosto z paczki makaronu. W prosty sposób zamieniam go w pyszne chipsy, po które sięga zawsze las rąk.

Makaronowe chipsy - pomysł na prostą przekąskę

Makaron niekoniecznie kojarzy się z przekąską, ale ten przepis szybko to zmieni. Makaronowe chipsy na początku wywołują zdumienia, które po spróbowaniu szybko zamienia się w zachwyt. Do zrobienia tej przekąski można wykorzystać makaron, który został po obiedzie lub ugotować porcję specjalnie pod te danie.

Jest prosto i bardzo smacznie, bo odpowiednie przyprawy nadają tor całej przekąsce. Całość podaję w towarzystwie sosu do pizzy, ale sprawdzi się też sos czosnkowym czy BBQ.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Gdy stawiam je na stół, wszyscy przecierają oczy ze zdumienia. Po chwili słychać tylko chrupanie

Składniki:

  • 200 g makaronu fale,
  • 1 łyżka oliwy z oliwek,
  • 1 łyżeczka oregano,
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego,
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki,
  • 1/3 szklanki tartego parmezanu,
  • 50 g sosu do pizzy,
  • natka pietruszki.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Makaron gotuję w osolonej wodzie, zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Najczęściej sięgam po ten w kształcie fal, ale sprawdzą się też mniejsze świderki. Po ugotowaniu odcedzam.

Makaron należy ugotować
Makaron należy ugotować © Pyszności

Krok 2. Ugotowany makaron przekładam do miski. Dodaję suszone oregano, granulowany czosnek, słodką paprykę, starty parmezan oraz oliwę z oliwek i dokładnie mieszam całość, aby składniki równomiernie otuliły makaron.

Makaron z przyprawami
Makaron z przyprawami © Pyszności

Krok 3. Makaron przekładam na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiam do piekarnika rozgrzanego do 185 st. Celsjusza. Piekę przez ok. 15 minut, aż makaronowe chips będą chrupiące. Przekładam je na duży talerz i serwuję w towarzystwie sosu. Smacznego!

Makaronowe chipsy
Makaronowe chipsy © Pyszności
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej