Gdy stawiam je na stół, wszyscy przecierają oczy ze zdumienia. Po chwili słychać tylko chrupanie
Naturalnym skojarzeniem z chipsami są oczywiście ziemniaki, ale po spróbowaniu tej potrawy wiele może się zmienić. Podstawą chrupiącej przekąski jest bowiem makaron, podkręcony odpowiednią dawką przypraw.
04.07.2024 | aktual.: 04.07.2024 08:18
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Sportowe emocje, wieczorne seanse filmowe i spotkania z przyjaciółmi łączy jedno - odgłos chrupania. W ruch idą chrupki, chipsy i orzeszki, a w moim domu również makaron. Bynajmniej oznacza to, że serwuję wielką michę surowego, wysypanego prosto z paczki makaronu. W prosty sposób zamieniam go w pyszne chipsy, po które sięga zawsze las rąk.
Makaronowe chipsy - pomysł na prostą przekąskę
Makaron niekoniecznie kojarzy się z przekąską, ale ten przepis szybko to zmieni. Makaronowe chipsy na początku wywołują zdumienia, które po spróbowaniu szybko zamienia się w zachwyt. Do zrobienia tej przekąski można wykorzystać makaron, który został po obiedzie lub ugotować porcję specjalnie pod te danie.
Jest prosto i bardzo smacznie, bo odpowiednie przyprawy nadają tor całej przekąsce. Całość podaję w towarzystwie sosu do pizzy, ale sprawdzi się też sos czosnkowym czy BBQ.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Składniki:
- 200 g makaronu fale,
- 1 łyżka oliwy z oliwek,
- 1 łyżeczka oregano,
- 1 łyżeczka czosnku granulowanego,
- 1 łyżeczka słodkiej papryki,
- 1/3 szklanki tartego parmezanu,
- 50 g sosu do pizzy,
- natka pietruszki.
Sposób przygotowania:
Krok 1. Makaron gotuję w osolonej wodzie, zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Najczęściej sięgam po ten w kształcie fal, ale sprawdzą się też mniejsze świderki. Po ugotowaniu odcedzam.
Krok 2. Ugotowany makaron przekładam do miski. Dodaję suszone oregano, granulowany czosnek, słodką paprykę, starty parmezan oraz oliwę z oliwek i dokładnie mieszam całość, aby składniki równomiernie otuliły makaron.
Krok 3. Makaron przekładam na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiam do piekarnika rozgrzanego do 185 st. Celsjusza. Piekę przez ok. 15 minut, aż makaronowe chips będą chrupiące. Przekładam je na duży talerz i serwuję w towarzystwie sosu. Smacznego!