PrzepisPrzekąskiGdy stawiam je na stół, wszyscy przecierają oczy ze zdumienia. Po chwili słychać tylko chrupanie

Gdy stawiam je na stół, wszyscy przecierają oczy ze zdumienia. Po chwili słychać tylko chrupanie

Makaronowe chipsy
Makaronowe chipsy
Źródło zdjęć: © Pyszności

04.07.2024 07:22, aktual.: 04.07.2024 08:18

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Naturalnym skojarzeniem z chipsami są oczywiście ziemniaki, ale po spróbowaniu tej potrawy wiele może się zmienić. Podstawą chrupiącej przekąski jest bowiem makaron, podkręcony odpowiednią dawką przypraw.

Sportowe emocje, wieczorne seanse filmowe i spotkania z przyjaciółmi łączy jedno - odgłos chrupania. W ruch idą chrupki, chipsy i orzeszki, a w moim domu również makaron. Bynajmniej oznacza to, że serwuję wielką michę surowego, wysypanego prosto z paczki makaronu. W prosty sposób zamieniam go w pyszne chipsy, po które sięga zawsze las rąk.

Makaronowe chipsy - pomysł na prostą przekąskę

Makaron niekoniecznie kojarzy się z przekąską, ale ten przepis szybko to zmieni. Makaronowe chipsy na początku wywołują zdumienia, które po spróbowaniu szybko zamienia się w zachwyt. Do zrobienia tej przekąski można wykorzystać makaron, który został po obiedzie lub ugotować porcję specjalnie pod te danie.

Jest prosto i bardzo smacznie, bo odpowiednie przyprawy nadają tor całej przekąsce. Całość podaję w towarzystwie sosu do pizzy, ale sprawdzi się też sos czosnkowym czy BBQ.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Składniki:

  • 200 g makaronu fale,
  • 1 łyżka oliwy z oliwek,
  • 1 łyżeczka oregano,
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego,
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki,
  • 1/3 szklanki tartego parmezanu,
  • 50 g sosu do pizzy,
  • natka pietruszki.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Makaron gotuję w osolonej wodzie, zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Najczęściej sięgam po ten w kształcie fal, ale sprawdzą się też mniejsze świderki. Po ugotowaniu odcedzam.

Makaron należy ugotować
Makaron należy ugotować© Pyszności

Krok 2. Ugotowany makaron przekładam do miski. Dodaję suszone oregano, granulowany czosnek, słodką paprykę, starty parmezan oraz oliwę z oliwek i dokładnie mieszam całość, aby składniki równomiernie otuliły makaron.

Makaron z przyprawami
Makaron z przyprawami© Pyszności

Krok 3. Makaron przekładam na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiam do piekarnika rozgrzanego do 185 st. Celsjusza. Piekę przez ok. 15 minut, aż makaronowe chips będą chrupiące. Przekładam je na duży talerz i serwuję w towarzystwie sosu. Smacznego!

Makaronowe chipsy
Makaronowe chipsy© Pyszności
Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także