Domowy sos do pizzy jak z włoskiej pizzerii. Sekretem jest niepozorny dodatek
Zdarza ci się robić pizzę w domu? Jeśli tak, mamy dla ciebie prawdziwą gratkę. Przeczytaj artykuł i dowiedz się, jak zrobić sos do pizzy jak z pizzerii. Zawiera on pewną wskazówkę, która może nie być taka oczywista.
22.11.2022 17:35
Dobrze pamiętamy czasy, gdy wyjście na pizzę nie kojarzyło się z kosztownym obiadem niczym z szykownej restauracji. Lata minęły, a restauratorzy w obliczu wielu nieudogodnień (pandemia, inflacja, kryzys energetyczny) nie mieli innego wyjścia jak znacząco podnieść ceny. Również pizzy.
Dziś pizza kosztuje już tyle, że nie mieści się w ramach taniego fastfoodu. I wszystko w tym w porządku, o ile jej jakość jest profesjonalna. Żeby taką osiągnąć, trzeba zadbać o wiele składowych pizzy, a jedną z nich jest niewątpliwie sos.
Mamy dla was dobre informacje. Doszły nas bowiem słuchy, jak przyrządzany jest sos do pizzy - zupełnie taki jak w pizzerii. Okazuje się, że jednym z tajnych technik pizzerii jest dosładzanie pomidorów... cukrem pudrem. Po co stosują taki zabieg? Z prostej przyczyny. Pomidory, do których mamy dostęp w Polsce, nie są wystarczająco aromatyczne i słodkie. Szczęściu (również takiemu na podniebieniu) trzeba w końcu pomóc.
Sos do pizzy jak z pizzerii
Składniki:
- 1,5 szklanki przecieru pomidorowego
- 1 płaska łyżeczka ziół prowansalskich
- majeranek
- bazylia
- oregano
- czosnek granulowany
- papryka ostra
- pieprz
- 1 łyżeczka cukru pudru
Sposób przygotowania:
Na patelnie wlej przecier pomidorowy. Co jakiś czas mieszając, podgrzej go na małym ogniu, w celu odparowania wody. Ten efekt nastąpi, kiedy zauważysz, że przecier widocznie zgęstniał.
Następnie dodaj łyżeczkę ziół prowansalskich i po szczypcie majeranku, oregano, czosnku granulowanego, ostrej papryki i pieprzu. Wszystko bardzo dokładnie wymieszaj. Następnie dodaj też cukier puder.
Doprowadź sos do wrzenia. Jeśli wyszedł zbyt gęsty, możesz go rozrzedzić odrobiną wody lub soku pomidorowego.
Sos do pizzy już gotowy. Możesz go przełożyć do miseczki i... smarować!
Sprawdź też ten nowy przepis z naszego kanału na YouTube na pyszne ciasto marchewkowe.