Kuzynka zrobiła słynne pieczarki. Nie mogłam uwierzyć, że tak smakują
Tytuły przepisów mogą często wywołać konsternację. Polskie ciasto zemsta teściowej czy słynny brytyjski toad in the hole (tłum. ropucha w dziurze) dla nieuświadomionych mogą być niezłą zagadką. Są też takie przepisy, które przewrotnie mają w nazwie znane kulinarnie słowo, ale z oryginalnym produktem wspólny jest tylko wygląd. Takie są te słynne ciasteczka pieczarki.
26.11.2024 08:54
Kruche, słodkie, maślano-kakaowe ciasteczka na pierwszy rzut oka idealnie udają prawdziwe pieczarki. Mają charakterystyczną popękaną strukturę i widoczną nóżkę. Leżą kapeluszami do dołu i mają nawet podobny kolor. Bez obaw - nie trzeba ich ani myć, ani obierać. Przygotowanie zajmie kilka chwil, a pieczenie 20 minut.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Jak przechowywać ciasteczka pieczarki?
Ze względu na dodatek sody i większej ilości mąki ziemniaczanej, ciasteczka są wyjątkowo kruche. Będą idealne do herbaty, ale jeśli zależy ci na bardziej zwartej strukturze, schowaj je w pojemnik do przechowywania żywności zaserwuj na 1-2 dzień po upieczeniu.
Przepis na ciasteczka pieczarki
Część z przepisów na te ciasteczka zawiera patent z kieliszkiem, ale zgodnie z sugestią kuzynki stwierdzam, że lepiej użyć do tego odciętej górnej części butelki. Łatwiej nią operować, aby stworzyć charakterystyczną nóżkę.
Składniki:
- 1 jajko,
- 150 g miękkiego masła,
- 140 g cukru pudru,
- 170 g mąki pszennej,
- 400 g mąki ziemniaczanej,
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
- 1 łyżka soku z cytryny,
- kakao do dekoracji.
Przygotowanie:
- Do jednej miski przesiej mąki i sodę oczyszczoną.
- W drugiej utrzyj mikserem masło z cukrem pudrem na puszystą masę.
- Dodaj żółtko, sok z cytryny i znowu chwilę miksuj. Stopniowo dodawaj obie mąki, wyrabiając ręką ciasto (lub robotem z hakiem).
- Piekarnik rozgrzej do 180 stopni Celsjusza. Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Na spodek wysyp kakao.
- Formuj równe kulki, lekko każdą spłaszcz i w środek włóż zanurzony w kakao dziubek z butelki - zrobi charakterystyczną nóżkę pieczarki.
- Ciasteczka pieczarki ułóż na blasze i piecz ok. 20 minut.
- Studź na kratce.