Kuzynka zrobiła słynne pieczarki. Nie mogłam uwierzyć, że tak smakują

Tytuły przepisów mogą często wywołać konsternację. Polskie ciasto zemsta teściowej czy słynny brytyjski toad in the hole (tłum. ropucha w dziurze) dla nieuświadomionych mogą być niezłą zagadką. Są też takie przepisy, które przewrotnie mają w nazwie znane kulinarnie słowo, ale z oryginalnym produktem wspólny jest tylko wygląd. Takie są te słynne ciasteczka pieczarki.

Zrób ciasteczka jak pieczarki - wykorzystaj trik z butelkąZrób ciasteczka jak pieczarki - wykorzystaj trik z butelką
Źródło zdjęć: © Pyszności | Anna Musak
Magdalena Pomorska

Kruche, słodkie, maślano-kakaowe ciasteczka na pierwszy rzut oka idealnie udają prawdziwe pieczarki. Mają charakterystyczną popękaną strukturę i widoczną nóżkę. Leżą kapeluszami do dołu i mają nawet podobny kolor. Bez obaw - nie trzeba ich ani myć, ani obierać. Przygotowanie zajmie kilka chwil, a pieczenie 20 minut.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Maślany czy karmelowy mogą się schować. Na scenę wkracza popcorn z ogórkami kiszonymi

Jak przechowywać ciasteczka pieczarki?

Ze względu na dodatek sody i większej ilości mąki ziemniaczanej, ciasteczka są wyjątkowo kruche. Będą idealne do herbaty, ale jeśli zależy ci na bardziej zwartej strukturze, schowaj je w pojemnik do przechowywania żywności zaserwuj na 1-2 dzień po upieczeniu.

Przepis na ciasteczka pieczarki

Część z przepisów na te ciasteczka zawiera patent z kieliszkiem, ale zgodnie z sugestią kuzynki stwierdzam, że lepiej użyć do tego odciętej górnej części butelki. Łatwiej nią operować, aby stworzyć charakterystyczną nóżkę.

Składniki:

  • 1 jajko,
  • 150 g miękkiego masła,
  • 140 g cukru pudru,
  • 170 g mąki pszennej,
  • 400 g mąki ziemniaczanej,
  • 1 płaska łyżeczka sody,
  • 1 łyżka soku z cytryny,
  • kakao do dekoracji.

Przygotowanie:

  1. Do jednej miski przesiej mąki i sodę oczyszczoną.
  2. W drugiej utrzyj mikserem masło z cukrem pudrem na puszystą masę.
  3. Dodaj żółtko, sok z cytryny i znowu chwilę miksuj. Stopniowo dodawaj obie mąki, wyrabiając ręką ciasto (lub robotem z hakiem).
  4. Piekarnik rozgrzej do 180 stopni Celsjusza. Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Na spodek wysyp kakao.
  5. Formuj równe kulki, lekko każdą spłaszcz i w środek włóż zanurzony w kakao dziubek z butelki - zrobi charakterystyczną nóżkę pieczarki.
  6. Ciasteczka pieczarki ułóż na blasze i piecz ok. 20 minut.
  7. Studź na kratce.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem