Ciastka grzybki - domowy przepis na zachwycający deser jak za dawnych lat
13.10.2022 16:46, aktual.: 15.10.2022 16:20
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Ciastka grzybki to kultowy przepis z naszego dzieciństwa. Chrupiące ciasto z orzechami i kapelusz z czekoladową polewą przeniesie Cię w podróż w czasie.
Ciastka z dzieciństwa
Do dziś pamiętamy sprzedawane na kilogramy ciastka w kształcie grzybków w osiedlowym sklepiku. Kupowaliśmy zawsze pół woreczka i chrupaliśmy na podwórku. Proste ciasteczka możesz przygotować z łatwością w swoim domu. Kruche ciasto w połączeniu z mielonymi orzechami i warstwą polewy to pomysł na deser po prostu idealny. Takiego deseru nie odmówi nawet fan tradycyjnego grzybobrania :)
Cały przepis znajdziesz na naszym kanale YouTube
Ciastka grzybki
Składniki:
Składniki na ciasto - nóżki:
- 200 g mąki
- 80 g orzechów włoskich, zmielonych
- 60 g cukru
- 70 g masła
- 1 jajko
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Składniki na ciasto - kapelusze:
- 400 g mąki
- 75 g cukru pudru
- 1 jajko
- 1 żółtko
- 150 g masła
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Składniki na polewę:
- Czekolada gorzka
- 1 łyżka masła
Sposób przygotowania:
Orzechy włoskie zmiel na drobną masę. Możesz zrobić to przy pomocy blendera, tłuczka lub dobrze posiekać nożem. Do dużej miski dodaj jajko, cukier oraz miękkie masło i rozetrzyj.
Następnie dodaj proszek do pieczenia, zmielone orzechy oraz mąkę. Połącz składniki i zagnieć ciasto. Owiń je folią spożywczą i wstaw do lodówki na 30 minut.
Przygotuj drugie ciasto. Do miski wbij jajko oraz dodaj żółtko. Dosyp również cukier, miękkie masło i rozetrzyj składniki. Następnie dodaj mąkę, proszek do pieczenia. Wyrób ciasto i schładzaj również przez 30 minut.
Z ciemnego ciasta uformuj nóżki i wstaw do piekarnika na 15 minut. Urządzenie powinno być rozgrzane do 180 stopni Celsjusza.
Z jasnego ciasta uformuj kapelusze- kawałki masy formuj w kulki i spłaszczaj. Piecz tak samo jak nóżki- 15 minut w 180 stopniach Celsjusza.
W upieczonych kapeluszach zrób wgłębienie od dołu przy pomocy palca lub łyżki. Końcówkę nóżki zanurz w roztopionej czekoladzie z łyżką masła i przymocuj do wgłębienia w kapeluszu. Odstaw do wystudzenia. Gdy masa zastygnie- zanurz kapelusze w czekoladzie. Zerknij na filmik- tam dokładnie pokazujemy Ci, jak to zrobić.
Nasze proste i pyszne ciasteczka grzybki są już gotowe. Gwarantujemy, że błyskawicznie znikną z koszyka. Smacznego!