Ciastka grzybki - domowy przepis na zachwycający deser jak za dawnych lat

Ciastka grzybki to kultowy przepis z naszego dzieciństwa. Chrupiące ciasto z orzechami i kapelusz z czekoladową polewą przeniesie Cię w podróż w czasie.

Obrazek
Ewa

Ciastka z dzieciństwa

Do dziś pamiętamy sprzedawane na kilogramy ciastka w kształcie grzybków w osiedlowym sklepiku. Kupowaliśmy zawsze pół woreczka i chrupaliśmy na podwórku. Proste ciasteczka możesz przygotować z łatwością w swoim domu. Kruche ciasto w połączeniu z mielonymi orzechami i warstwą polewy to pomysł na deser po prostu idealny. Takiego deseru nie odmówi nawet fan tradycyjnego grzybobrania :)

Cały przepis znajdziesz na naszym kanale YouTube

Ciastka grzybki

Składniki:

Składniki na ciasto - nóżki:

  • 200 g mąki
  • 80 g orzechów włoskich, zmielonych
  • 60 g cukru
  • 70 g masła
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Składniki na ciasto - kapelusze:

  • 400 g mąki
  • 75 g cukru pudru
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • 150 g masła
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Składniki na polewę:

  • Czekolada gorzka
  • 1 łyżka masła

Sposób przygotowania:

Orzechy włoskie zmiel na drobną masę. Możesz zrobić to przy pomocy blendera, tłuczka lub dobrze posiekać nożem. Do dużej miski dodaj jajko, cukier oraz miękkie masło i rozetrzyj.

Ciastka grzybki- Pyszności
Ciastka grzybki- Pyszności

Następnie dodaj proszek do pieczenia, zmielone orzechy oraz mąkę. Połącz składniki i zagnieć ciasto. Owiń je folią spożywczą i wstaw do lodówki na 30 minut.

Ciastka grzybki- Pyszności
Ciastka grzybki- Pyszności

Przygotuj drugie ciasto. Do miski wbij jajko oraz dodaj żółtko. Dosyp również cukier, miękkie masło i rozetrzyj składniki.  Następnie dodaj mąkę, proszek do pieczenia. Wyrób ciasto i schładzaj również przez 30 minut.

Ciastka grzybki- Pyszności
Ciastka grzybki- Pyszności

Z ciemnego ciasta uformuj nóżki i wstaw do piekarnika na 15 minut. Urządzenie powinno być rozgrzane do 180 stopni Celsjusza.

Ciastka grzybki- Pyszności
Ciastka grzybki- Pyszności

Z jasnego ciasta uformuj kapelusze- kawałki masy formuj w kulki i spłaszczaj. Piecz tak samo jak nóżki- 15 minut w 180 stopniach Celsjusza.

Ciastka grzybki- Pyszności
Ciastka grzybki- Pyszności

W upieczonych kapeluszach zrób wgłębienie od dołu przy pomocy palca lub łyżki. Końcówkę nóżki zanurz w roztopionej czekoladzie z łyżką masła i przymocuj do wgłębienia w kapeluszu. Odstaw do wystudzenia. Gdy masa zastygnie- zanurz kapelusze w czekoladzie. Zerknij na filmik- tam dokładnie pokazujemy Ci, jak to zrobić.

Ciastka grzybki- Pyszności
Ciastka grzybki- Pyszności

Nasze proste i pyszne ciasteczka grzybki są już gotowe. Gwarantujemy, że błyskawicznie znikną z koszyka. Smacznego!

Ciastka grzybki- Pyszności
Ciastka grzybki- Pyszności
Wybrane dla Ciebie
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Na Wszystkich Świętych zawsze podaję tę przystawkę. W PRL-u była hitem, dziś zapomniana
Na Wszystkich Świętych zawsze podaję tę przystawkę. W PRL-u była hitem, dziś zapomniana
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat