Polacy o nim zapomnieli. Poprawia pamięć i wprawia w dobry nastrój
Kojarzy się przede wszystkim z napojem serwowanym do przedszkolnych śniadań lub słodką rozpustą w zimowe wieczory. To jednak coś więcej niż słodki deser w płynnej postaci - w niepozornej szklance kakao znaleźć można wiele cennych składników odżywczych.
19.11.2024 10:22
Podstawowy składnik czekolady, dodatek do ciast i deserów, rozgrzewający napój, który przenosi wspomnieniami w czas dzieciństwa - kakao w kuchni niejedno ma imię. Chociaż znane jest od dawna, to w ostatnim czasie odeszło nieco w zapomnienie. Zamiast jednak zachwycać się modną matchą czy popijać pumpkin spice latte, warto przypomnieć sobie smak, którym raczyliśmy się z przyjemnością przed laty.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Właściwości kakao
Choć często kojarzymy kakao z dzieciństwem i czekoladowymi przysmakami, ten napój jest zdecydowanie czymś więcej. Ciemne kakao pozyskiwane z ziaren kakaowca to skarbnica składników odżywczych, które pozytywnie wpływają na nasze zdrowie. Jest bogate w teobrominę i kofeinę, które naturalnie pobudzają układ nerwowy, poprawiając nastrój i koncentrację. Dzięki temu staje się świetnym zamiennikiem dla kawy.
Flawonoidy zawarte w kakao korzystnie wpływają na mózg, poprawiając pamięć i zdolność uczenia się. To również dzięki nim regularne spożywanie kakao może pomóc zmniejszyć ryzyko chorób neurodegeneracyjnych, takich jak Alzheimer czy Parkinson.
Pij kakao, będziesz zdrowy
Kakao to nie tylko przyjemny smak, ale także naturalne wsparcie dla całego organizmu. Zawarty w nim magnez pomaga zredukować stres i poprawić samopoczucie, co pozytywnie wpływa na zdrowie całego organizmu. Dodatkowo kakao wspomaga pracę serca, utrzymując prawidłowe ciśnienie krwi.
Kakao to potężna broń przeciwko starzeniu. Dzięki bogactwu przeciwutleniaczy chroni komórki przed uszkodzeniami, spowalniając procesy starzenia. Regularne spożywanie kakao może zmniejszyć ryzyko chorób serca, nowotworów i innych schorzeń związanych z przewlekłym stanem zapalnym.
Jak pić ciemne kakao?
Unikaj produktów z cukrem, słodzikami i innymi sztucznymi dodatkami. Zniweczą one cały prozdrowotny efekt napoju - co za dużo, to niezdrowo. Czysta forma kakao pozwoli w pełni cieszyć się naturalnym smakiem i właściwościami. Na początku przyzwyczajenie się do smaku może być trudne, gdy wcześniej wybierałeś słodkiego Puchatka. Ciemne kakao możesz dosłodzić ją do smaku np. miodem, ksylitolem czy po prostu cukrem, by smak stał się bardziej przystępny.
Rozpuść 1-2 łyżeczki kakao w gorącym mleku roślinnym lub krowim. Możesz dodać szczyptę cynamonu lub kardamonu dla wzbogacenia smaku oraz trochę słodziwa. Kakao możesz wykorzystać również do domowych takich jak muffiny, ciastka czy brownie, dodać do smoothie czy owsianki.