Polacy o nim zapomnieli. Poprawia pamięć i wprawia w dobry nastrój

Kojarzy się przede wszystkim z napojem serwowanym do przedszkolnych śniadań lub słodką rozpustą w zimowe wieczory. To jednak coś więcej niż słodki deser w płynnej postaci - w niepozornej szklance kakao znaleźć można wiele cennych składników odżywczych.

KakaoKakao
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Podstawowy składnik czekolady, dodatek do ciast i deserów, rozgrzewający napój, który przenosi wspomnieniami w czas dzieciństwa - kakao w kuchni niejedno ma imię. Chociaż znane jest od dawna, to w ostatnim czasie odeszło nieco w zapomnienie. Zamiast jednak zachwycać się modną matchą czy popijać pumpkin spice latte, warto przypomnieć sobie smak, którym raczyliśmy się z przyjemnością przed laty.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Pomysł na lunchbox do szkoły. Takie pudełka zawsze wracają puste

Właściwości kakao

Choć często kojarzymy kakao z dzieciństwem i czekoladowymi przysmakami, ten napój jest zdecydowanie czymś więcej. Ciemne kakao pozyskiwane z ziaren kakaowca to skarbnica składników odżywczych, które pozytywnie wpływają na nasze zdrowie. Jest bogate w teobrominę i kofeinę, które naturalnie pobudzają układ nerwowy, poprawiając nastrój i koncentrację. Dzięki temu staje się świetnym zamiennikiem dla kawy.

Większość produkcji kakao występuje w Afryce
Większość produkcji kakao występuje w Afryce © Canva | YeleneYemchuk

Flawonoidy zawarte w kakao korzystnie wpływają na mózg, poprawiając pamięć i zdolność uczenia się. To również dzięki nim regularne spożywanie kakao może pomóc zmniejszyć ryzyko chorób neurodegeneracyjnych, takich jak Alzheimer czy Parkinson.

Pij kakao, będziesz zdrowy

Kakao to nie tylko przyjemny smak, ale także naturalne wsparcie dla całego organizmu. Zawarty w nim magnez pomaga zredukować stres i poprawić samopoczucie, co pozytywnie wpływa na zdrowie całego organizmu. Dodatkowo kakao wspomaga pracę serca, utrzymując prawidłowe ciśnienie krwi.

Kakao to dobry pomysł na chłodny poranek.
Kakao to dobry pomysł na chłodny poranek. © Adobe Stock

Kakao to potężna broń przeciwko starzeniu. Dzięki bogactwu przeciwutleniaczy chroni komórki przed uszkodzeniami, spowalniając procesy starzenia. Regularne spożywanie kakao może zmniejszyć ryzyko chorób serca, nowotworów i innych schorzeń związanych z przewlekłym stanem zapalnym.

Jak pić ciemne kakao?

Unikaj produktów z cukrem, słodzikami i innymi sztucznymi dodatkami. Zniweczą one cały prozdrowotny efekt napoju - co za dużo, to niezdrowo. Czysta forma kakao pozwoli w pełni cieszyć się naturalnym smakiem i właściwościami. Na początku przyzwyczajenie się do smaku może być trudne, gdy wcześniej wybierałeś słodkiego Puchatka. Ciemne kakao możesz dosłodzić ją do smaku np. miodem, ksylitolem czy po prostu cukrem, by smak stał się bardziej przystępny.

Kakao jest jednym z najlepszych zamienników kawy
Kakao jest jednym z najlepszych zamienników kawy © Getty Images | 2022 Getty Images

Rozpuść 1-2 łyżeczki kakao w gorącym mleku roślinnym lub krowim. Możesz dodać szczyptę cynamonu lub kardamonu dla wzbogacenia smaku oraz trochę słodziwa. Kakao możesz wykorzystać również do domowych takich jak muffiny, ciastka czy brownie, dodać do smoothie czy owsianki.

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"