Z coli robię obłędne ciasto. Każdy, kto spróbuje, domaga się przepisu

Na ten deser skusi się każdy. Wyraźnie wyczuwa się w nim czekoladę, a dużo smaku dodaje mu obłędnie pyszny lukier, który wtapia się w ciasto. Do tego dzięki dodatkowi znanego napoju jest przyjemnie pulchne. Znajomi pytają, co to za przepis, a pochodzi on prosto z Ameryki.

Ciasto coca-colaCiasto coca-cola
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | rawpixel.com / Teddy

Ciasto czekoladowe w stylu amerykańskim, czyli brownie, zdobyło niezwykłą popularność na całym świecie. Z jego upieczeniem radzi sobie każdy. Ma mocno czekoladowy aromat i jest przyjemnie wilgotne. Będzie jeszcze bardziej pulchne i wilgotne, gdy doda się do niego coca-coli.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Pampuchy z gulaszem cielęcym. Przepis na wspaniały obiad

Wykorzystaj znany napój

Wykorzystanie wody gazowanej w ciastach to żadna nowość, ale czy wiesz, że można użyć coca-coli do stworzenia wyjątkowego ciasta czekoladowego? Ten popularny napój doskonale wzbogaca smak tego deseru.

Według oryginalnego przepisu ze Stanów Zjednoczonych, zaraz po wyjęciu ciasta z piekarnika trzeba nałożyć lukier, nie można dopuścić, by ciasto ostygło. Dzięki temu deser zyska bogaty smak i wyjątkową konsystencję.

Będzie pulchne

Czekoladowe ciasta typu amerykańskiego mają charakterystyczną, dość ciężką i wilgotną konsystencję. Niektórzy mówią, że przypominają... zakalec. Aby ciasto było bardziej pulchne, warto dodać do niego coca-colę.

Ciasto coca-cola

Składniki na ciasto:

  • 2 szklanki mąki,
  • 2 szklanki cukru,
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej.
  • pół łyżeczki soli,
  • 1 szklanka coca-coli
  • pół szklanki masła,
  • 1/4 szklanki kakao,
  • pół szklanki maślanki lub kefiru,
  • 2 jajka,
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego.

Składniki na lukier:

  • pół szklanki rozpuszczonego masła,
  • pół szklanki coca-coli,
  • 1/4 szklanki kakao,
  • 4 szklanki cukru pudru.

Sposób przygotowania:

  1. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.
  2. Zmieszaj suche składniki po przesianiu.
  3. Połącz coca-colę, masło i kakao w rondelku, a następnie doprowadź do wrzenia.
  4. Zmieszaj wszystkie składniki w dużej misce.
  5. W osobnej misce wymieszaj jajka, następnie dodaj maślankę i cukier waniliowy.
  6. Dodaj jajka do mieszanki suchej.
  7. Przygotowaną masę wlej do formy wysmarowanej masłem.
  8. Piecz przez 40-45 minut, a po wyjęciu z piekarnika poczekaj, aż nieco ostygnie.
  9. W międzyczasie przygotuj lukier, gotując coca-colę na małym ogniu do momentu, aż jej objętość zmniejszy się do połowy.
  10. Dodaj masło i kakao, a następnie wlej do miski z cukrem pudrem i dokładnie zmiksuj.
  11. Nałóż lukier na ciasto, gdy jest jeszcze lekko ciepłe.
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej