Brownie mumia na stole robi prawdziwą furorę. Dzieci będą zachwycone

Przy odrobinie kreatywności nawet proste ciasta mogą zamienić się w upiornie pyszną przekąskę na halloweenową imprezę. Czekoladowe, intensywne w smaku brownie zyskało słodką pajęczynę, którą zjeść można ze smakiem. Ten prosty patent oczaruje wszystkich gości, nie tylko tych najmniejszych.

Brownie mumiaBrownie mumia
Źródło zdjęć: © Pyszności
Ewa MalinowskaDaria Rudny-Dul

Halloweenowe przekąski wyróżniają się ciekawymi dekoracjami, które wprowadzają odpowiedni nastrój na stole. W tym przypadku czekoladowe ciasto otulone jest małymi mumiami lub pajęczyną. Wszystko tutaj jest jadalne, o ile kupisz cukrowe oczy. Sama mumia to sprytny patent z wykorzystaniem pianek. To deser nie tylko smaczny, ale również bardzo efektowny. Pokochają je dzieci, a i dorośli będą zachwyceni smakiem i ciekawą formą podania.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Brownie mumia. Przerażająco pyszne ciasto na Halloween

Brownie mumia na Halloween

To ciasto to słodkie spełnienie marzeń wszystkich miłośników czekolady, bo to właśnie ona gra tutaj główna skrzypce. Jest tu i mleczna i gorzka tabliczka, więc już po pierwszym kęsie można rozpływać się z przyjemności.

Składniki: 

  • 200 g masła,
  • 150 g mlecznej czekolady,
  • 150 g gorzkiej czekolady, 
  • 3 jajka,
  • 200 g cukru,
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego,
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia.

Dekoracja: 

  • 1 opakowanie pianek marshmallow, 
  • cukrowe oczka.

Sposób przygotowania:

Krok 1. W rondelku umieść pokrojone na mniejsze kawałki masło i rozpuść. Zdejmij z ognia, dodaj połamaną na kawałki czekoladę i mieszaj, aż się roztopi.

Czekolada z masłem
Czekolada z masłem © Pyszności

Krok 2. Do miski wbij jajka i wymieszaj je, by żółtka połączyły się z białkami. Dodaj ekstrak waniliowy oraz cukier, a następnie wlej czekoladę z masłem. Pamiętaj, by cały czas mieszać masę. Dodaj przesianą mąkę i proszek do pieczenia.

Masa powinna być jednolita
Masa powinna być jednolita © Pyszności

Krok 3. Powstałą masę przelej do prostokątnej formy wyłożonej papierem do pieczenia i równomiernie rozprowadź. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 160 st. Celsjusza i piecz przez 40 minut.

Brownie gotowe do pieczenia
Brownie gotowe do pieczenia © Pyszności

Krok 4. Pianki przełóż do żaroodpornej miski i podgrzej w mikrofalówce przez 20-30 sekund, możesz to zrobić również w airfryerze. Na czyste ręce nabierz odrobinę masy i rozciągnij kilka razy, formując pajęczynę.

Roztopione pianki
Roztopione pianki © Pyszności

Krok 5. Pajęczynę z pianki ułóż na cieście i dodaj oczy naszej słodkiej mumii. Pyszne brownie na Halloween jest już gotowe. Smacznego!

Brownie mumia
Brownie mumia © Pyszności
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej