PrzepisHalloweenBrownie mumia na stole robi prawdziwą furorę. Dzieci będą zachwycone

Brownie mumia na stole robi prawdziwą furorę. Dzieci będą zachwycone

Przy odrobinie kreatywności nawet proste ciasta mogą zamienić się w upiornie pyszną przekąskę na halloweenową imprezę. Czekoladowe, intensywne w smaku brownie zyskało słodką pajęczynę, którą zjeść można ze smakiem. Ten prosty patent oczaruje wszystkich gości, nie tylko tych najmniejszych.

Brownie mumia
Brownie mumia
Źródło zdjęć: © Pyszności

Halloweenowe przekąski wyróżniają się ciekawymi dekoracjami, które wprowadzają odpowiedni nastrój na stole. W tym przypadku czekoladowe ciasto otulone jest małymi mumiami lub pajęczyną. Wszystko tutaj jest jadalne, o ile kupisz cukrowe oczy. Sama mumia to sprytny patent z wykorzystaniem pianek. To deser nie tylko smaczny, ale również bardzo efektowny. Pokochają je dzieci, a i dorośli będą zachwyceni smakiem i ciekawą formą podania.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Brownie mumia na Halloween

To ciasto to słodkie spełnienie marzeń wszystkich miłośników czekolady, bo to właśnie ona gra tutaj główna skrzypce. Jest tu i mleczna i gorzka tabliczka, więc już po pierwszym kęsie można rozpływać się z przyjemności.

Składniki: 

  • 200 g masła,
  • 150 g mlecznej czekolady,
  • 150 g gorzkiej czekolady, 
  • 3 jajka,
  • 200 g cukru,
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego,
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia.

Dekoracja: 

  • 1 opakowanie pianek marshmallow, 
  • cukrowe oczka.

Sposób przygotowania:

Krok 1. W rondelku umieść pokrojone na mniejsze kawałki masło i rozpuść. Zdejmij z ognia, dodaj połamaną na kawałki czekoladę i mieszaj, aż się roztopi.

Czekolada z masłem
Czekolada z masłem© Pyszności

Krok 2. Do miski wbij jajka i wymieszaj je, by żółtka połączyły się z białkami. Dodaj ekstrak waniliowy oraz cukier, a następnie wlej czekoladę z masłem. Pamiętaj, by cały czas mieszać masę. Dodaj przesianą mąkę i proszek do pieczenia.

Masa powinna być jednolita
Masa powinna być jednolita© Pyszności

Krok 3. Powstałą masę przelej do prostokątnej formy wyłożonej papierem do pieczenia i równomiernie rozprowadź. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 160 st. Celsjusza i piecz przez 40 minut.

Brownie gotowe do pieczenia
Brownie gotowe do pieczenia© Pyszności

Krok 4. Pianki przełóż do żaroodpornej miski i podgrzej w mikrofalówce przez 20-30 sekund, możesz to zrobić również w airfryerze. Na czyste ręce nabierz odrobinę masy i rozciągnij kilka razy, formując pajęczynę.

Roztopione pianki
Roztopione pianki© Pyszności

Krok 5. Pajęczynę z pianki ułóż na cieście i dodaj oczy naszej słodkiej mumii. Pyszne brownie na Halloween jest już gotowe. Smacznego!

Brownie mumia
Brownie mumia© Pyszności
Wybrane dla Ciebie