Brownie mumia na stole robi prawdziwą furorę. Dzieci będą zachwycone
Przy odrobinie kreatywności nawet proste ciasta mogą zamienić się w upiornie pyszną przekąskę na halloweenową imprezę. Czekoladowe, intensywne w smaku brownie zyskało słodką pajęczynę, którą zjeść można ze smakiem. Ten prosty patent oczaruje wszystkich gości, nie tylko tych najmniejszych.
22.10.2024 14:53
Halloweenowe przekąski wyróżniają się ciekawymi dekoracjami, które wprowadzają odpowiedni nastrój na stole. W tym przypadku czekoladowe ciasto otulone jest małymi mumiami lub pajęczyną. Wszystko tutaj jest jadalne, o ile kupisz cukrowe oczy. Sama mumia to sprytny patent z wykorzystaniem pianek. To deser nie tylko smaczny, ale również bardzo efektowny. Pokochają je dzieci, a i dorośli będą zachwyceni smakiem i ciekawą formą podania.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Brownie mumia na Halloween
To ciasto to słodkie spełnienie marzeń wszystkich miłośników czekolady, bo to właśnie ona gra tutaj główna skrzypce. Jest tu i mleczna i gorzka tabliczka, więc już po pierwszym kęsie można rozpływać się z przyjemności.
Zobacz także
Składniki:
- 200 g masła,
- 150 g mlecznej czekolady,
- 150 g gorzkiej czekolady,
- 3 jajka,
- 200 g cukru,
- 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego,
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia.
Dekoracja:
- 1 opakowanie pianek marshmallow,
- cukrowe oczka.
Sposób przygotowania:
Krok 1. W rondelku umieść pokrojone na mniejsze kawałki masło i rozpuść. Zdejmij z ognia, dodaj połamaną na kawałki czekoladę i mieszaj, aż się roztopi.
Krok 2. Do miski wbij jajka i wymieszaj je, by żółtka połączyły się z białkami. Dodaj ekstrak waniliowy oraz cukier, a następnie wlej czekoladę z masłem. Pamiętaj, by cały czas mieszać masę. Dodaj przesianą mąkę i proszek do pieczenia.
Krok 3. Powstałą masę przelej do prostokątnej formy wyłożonej papierem do pieczenia i równomiernie rozprowadź. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 160 st. Celsjusza i piecz przez 40 minut.
Krok 4. Pianki przełóż do żaroodpornej miski i podgrzej w mikrofalówce przez 20-30 sekund, możesz to zrobić również w airfryerze. Na czyste ręce nabierz odrobinę masy i rozciągnij kilka razy, formując pajęczynę.
Krok 5. Pajęczynę z pianki ułóż na cieście i dodaj oczy naszej słodkiej mumii. Pyszne brownie na Halloween jest już gotowe. Smacznego!