Najlepsze ciasto na Wszystkich Świętych. Wilgotne i banalne do zrobienia
Szukasz łatwego przepisu na szybkie ciasto? Mam dobrą propozycję. Ten wypiek bazuje na czekoladzie, która w pochmurny dzień może poprawić humor. Niestety, prognozy pogody na 1 listopada nie są najlepsze. Warto więc postawić na słodki, czekoladowy deser.
30.10.2024 15:52
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Ciasto czekoladowe? Pierwsza myśl to brownie. Ten wypiek zdobył niezwykłą popularność na całym świecie. Z jego upieczeniem radzi sobie każdy. Ma mocno czekoladowy aromat i jest przyjemnie wilgotne. I właśnie na fali tego sukcesu powstało ciasto blondie.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Amerykańska koncepcja
Blondie nie cieszy się jeszcze taką sławą, jak brownie. Jednak te ciasta są do siebie niezwykle podobne. Tylko tutaj zamiast ciemnej czekolady stosuje się białą. Nie ma co ukrywać, deser zasmakuje szczególnie tym, którzy lubią mocno słodkie wypieki z delikatną czekoladową nutą. Takie wypieki mają powodzenie w Stanach Zjednoczonych i tam właśnie powstała koncepcja blondie, podobnie jak brownie.
Czekolada, ale...
Głównym sekretem blondie jest biała czekolada. Jej użycie nadaje mu niepowtarzalnego smaku i aromatu. W przepisach często pojawiają się także dodatki, takie jak orzechy czy owoce. W niektórych recepturach można spotkać się też z aromatem waniliowym, który dodatkowo podkreśla smak białej czekolady. Popularną praktyką jest również dodawanie masła orzechowego. I taki przepis dziś ci proponuję.
Blondie będzie lżejsze
Czekoladowe ciasta typu amerykańskiego mają charakterystyczną, dość ciężką i wilgotną konsystencję. Niektórzy mówią, że przypominają... zakalec. Aby ciasto nie było zbyt wilgotne i miało odpowiednią strukturę, trzeba się trzymać przepisu i dokładnie odważać składniki. Co jeszcze różni blondie od brownie? Do tego pierwszego dodaje się proszek do pieczenia. Dzięki temu ciasto nabiera lekkości.
Przepis na blondie
Składniki:
- 100 g masła,
- 200 g białej czekolady,
- 4 jajka,
- 145 g drobnego cukru,
- 5 g cukru waniliowego,
- 130 g mąki pszennej,
- pół łyżeczki proszku do pieczenia,
- szczypta cynamonu,
- szczypta soli,
- 50 g ulubionych orzechów (opcjonalnie),
- 120 g masła orzechowego.
Sposób przygotowania:
- Rozpuść masło i dodaj do niego połamaną na małe kawałki lub posiekaną czekoladę. Zostaw do całkowitego rozpuszczenia. Dokładnie wymieszaj.
- Jajka wraz z cukrem i cukrem waniliowym lekko roztrzep rózgą.
- Do jajek wlej przestudzone masło z czekoladą i wymieszaj masę.
- Dodaj do niej przesianą mąkę z proszkiem, cynamonem oraz sól i ponownie wymieszaj.
- Do masy dodaj posiekane orzechy.
- Ciasto wlej do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
- Na powierzchni ciasta zrób kleksy z masła orzechowego, a następnie nożem lub patyczkiem "namaluj" wzory.
- Ciasto piecz w 170 stopniach Celsjusza przez 25 do 30 minut.
- Blondie krój dopiero po wystudzeniu.