Najlepsze ciasto na Wszystkich Świętych. Wilgotne i banalne do zrobienia

Szukasz łatwego przepisu na szybkie ciasto? Mam dobrą propozycję. Ten wypiek bazuje na czekoladzie, która w pochmurny dzień może poprawić humor. Niestety, prognozy pogody na 1 listopada nie są najlepsze. Warto więc postawić na słodki, czekoladowy deser.

Blondie to świetna propozycja dla miłośników czekolady. Blondie to świetna propozycja dla miłośników czekolady
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Dorota Gepert

Ciasto czekoladowe? Pierwsza myśl to brownie. Ten wypiek zdobył niezwykłą popularność na całym świecie. Z jego upieczeniem radzi sobie każdy. Ma mocno czekoladowy aromat i jest przyjemnie wilgotne. I właśnie na fali tego sukcesu powstało ciasto blondie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ubij miód i dodaj do napoju. Lepsze niż kawa z sieciówki

Amerykańska koncepcja

Blondie nie cieszy się jeszcze taką sławą, jak brownie. Jednak te ciasta są do siebie niezwykle podobne. Tylko tutaj zamiast ciemnej czekolady stosuje się białą. Nie ma co ukrywać, deser zasmakuje szczególnie tym, którzy lubią mocno słodkie wypieki z delikatną czekoladową nutą. Takie wypieki mają powodzenie w Stanach Zjednoczonych i tam właśnie powstała koncepcja blondie, podobnie jak brownie.

Czekolada, ale...

Głównym sekretem blondie jest biała czekolada. Jej użycie nadaje mu niepowtarzalnego smaku i aromatu. W przepisach często pojawiają się także dodatki, takie jak orzechy czy owoce. W niektórych recepturach można spotkać się też z aromatem waniliowym, który dodatkowo podkreśla smak białej czekolady. Popularną praktyką jest również dodawanie masła orzechowego. I taki przepis dziś ci proponuję.

Blondie będzie lżejsze

Czekoladowe ciasta typu amerykańskiego mają charakterystyczną, dość ciężką i wilgotną konsystencję. Niektórzy mówią, że przypominają... zakalec. Aby ciasto nie było zbyt wilgotne i miało odpowiednią strukturę, trzeba się trzymać przepisu i dokładnie odważać składniki. Co jeszcze różni blondie od brownie? Do tego pierwszego dodaje się proszek do pieczenia. Dzięki temu ciasto nabiera lekkości.

Przepis na blondie

Składniki:

  • 100 g masła,
  • 200 g białej czekolady,
  • 4 jajka,
  • 145 g drobnego cukru,
  • 5 g cukru waniliowego,
  • 130 g mąki pszennej,
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia,
  • szczypta cynamonu,
  • szczypta soli,
  • 50 g ulubionych orzechów (opcjonalnie),
  • 120 g masła orzechowego.

Sposób przygotowania:

  1. Rozpuść masło i dodaj do niego połamaną na małe kawałki lub posiekaną czekoladę. Zostaw do całkowitego rozpuszczenia. Dokładnie wymieszaj.
  2. Jajka wraz z cukrem i cukrem waniliowym lekko roztrzep rózgą.
  3. Do jajek wlej przestudzone masło z czekoladą i wymieszaj masę.
  4. Dodaj do niej przesianą mąkę z proszkiem, cynamonem oraz sól i ponownie wymieszaj.
  5. Do masy dodaj posiekane orzechy.
  6. Ciasto wlej do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
  7. Na powierzchni ciasta zrób kleksy z masła orzechowego, a następnie nożem lub patyczkiem "namaluj" wzory.
  8. Ciasto piecz w 170 stopniach Celsjusza przez 25 do 30 minut.
  9. Blondie krój dopiero po wystudzeniu.
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem