Ciasto Ofelia z budyniem i wiśniami z kompotu. Skutecznie poprawia humor jesienią

To ciasto ma w sobie wszystko to, co najlepsze. Jest tutaj puszysty biszkopt, budyniowy krem z wiśniami z kompotu i wiórki kokosowe. Idealnie sprawdzi się na rodzinnych uroczystościach, zachwycając już od pierwszego kęsa.

Ciasto OfeliaCiasto Ofelia
Źródło zdjęć: © Pyszności
Ewa MalinowskaDaria Rudny-Dul

Najlepszy podwieczorek to dobry kawałek domowego ciasta. Ofelia sprawdza się w tej roli znakomicie. Gdy tylko ze słoika zniknie kompot, a zostaną w środku wiśnie, pora zabrać się za pieczenie. To ciasto błyskawicznie znika z talerzyków, a i próśb o zdradzenie przepisu nigdy nie brakuje.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ciasto Ofelia - przepis na warstwowe pyszności do kawy

Ciasto Ofelia - idealne na rodzinne okazje

Ciasto Ofelia to prawdziwa perełka, szczególnie popularna podczas świąt i innych specjalnych okazji. To warstwowe ciasto, które zachwyca połączeniem delikatnego biszkoptu, aromatycznego kisielu, puszystego budyniu i słodkich wiśni.

Niezależnie od tego, czy nazwa nawiązuje do postaci Szekspira, kwiatów, czy też jest po prostu ładnym imieniem, jedno jest pewne: ciasto Ofelia to prawdziwa uczta dla podniebienia.

Składniki:

Biszkopt: 

  • 6 jajek,
  • 1 szklanka cukru, 
  • 1 szklanka mąki pszennej tortowej, 
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia.

Warstwa wiśniowa: 

  • 1 szklanka wydrylowanych wiśni, 
  • 1 l soku wiśniowego, 
  • 2 budynie śmietankowe, 
  • 3/4 łyżki mąki ziemniaczanej. 

Masa budyniowa: 

  • 2 opakowania budyniu śmietankowego, 
  • 750 ml mleka,
  • 5 łyżek cukru pudru, 
  • 200 g miękkiego masła.

Dodatkowo: 

  • wiórki kokosowe do posypania.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Budyń wsyp do miski i wymieszaj z 250 ml mleka. Pozostałe mleko zagotuj, dodaj proszki budyniowe. Gotuj, mieszając masę, aż powstanie budyń. Odstaw do wystudzenia. Aby nie powstał kożuch, możesz przykryć powierzchnię budyniu folią spożywczą.

Budyń
Budyń © Pyszności

Krok 2. Przygotuj biszkopt. Oddziel białka od żółtek i ubij na pianę, dodając stopniowo cukier. Gdy masa będzie sztywna i biała, dodawaj po kolei żółtka, przesianą mąkę, proszek do pieczenia i zmiksuj.

Masa na biszkopt
Masa na biszkopt © Pyszności

Krok 3. Dno blaszki o wymiarach ok. 28x18 cm wyłóż papierem do pieczenia. Wlej masę biszkoptową i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 175 stopni Celsjusza. Piecz przez 35 minut. Odstaw do wystudzenia, ale nie wyciągaj z blaszki.

Biszkopt
Biszkopt © Pyszności

Krok 4. W międzyczasie przygotuj warstwę wiśniową. Do budyniu dodaj mąkę ziemniaczaną, wlej część soku wiśniowego i wymieszaj. Pozostały sok zagotuj, dodaj budynie i gotuj, aż zgęstnieje.

Wiśniowy budyń
Wiśniowy budyń © Pyszności

Krok 5. Na biszkopcie ułóż wydrylowane wiśnie i zalej całość wiśniową masą. Wstaw do lodówki, aż masa zgęstnieje i przestygnie. Po tym czasie ułóż na niej herbatniki.

Ciasto Ofelia
Ciasto Ofelia © Pyszności

Krok 6. Miękkie masło ubij, dodając na koniec stopniowo wystudzony budyń. Rozprowadź na herbatnikach i posyp wiórkami kokosowymi. Wstaw ciasto do lodówki na min. 30 minut.

Dodaj wiórki kokosowe
Dodaj wiórki kokosowe © Pyszności

Krok 7. Po tym czasie ciasto jest już gotowe. Pokrój je na kawałki i delektuj się smakiem. Smacznego!

Ciasto Ofelia
Ciasto Ofelia © Pyszności
Wybrane dla Ciebie
W Polsce nikt nie je tego mięsa. Zdrowsze niż wołowina i dobre dla sercowców
W Polsce nikt nie je tego mięsa. Zdrowsze niż wołowina i dobre dla sercowców
To najgorsze miejsce do przechowywania mąki. Przez to szybciej się psuje
To najgorsze miejsce do przechowywania mąki. Przez to szybciej się psuje
Dziadek jadł codziennie na kanapce. Dziś wielu wykrzywia na sam widok
Dziadek jadł codziennie na kanapce. Dziś wielu wykrzywia na sam widok
Ugryzłeś świeżego ananasa, a usta zaczęły boleć i szczypać? Oto co może być powodem
Ugryzłeś świeżego ananasa, a usta zaczęły boleć i szczypać? Oto co może być powodem
Zamiast bigosu, zrób papet. W Szwajcarii to duma regionu
Zamiast bigosu, zrób papet. W Szwajcarii to duma regionu
Dodaję do bigosu, gdy nie mam suszonych śliwek. Goście i tak chwalą wniebogłosy
Dodaję do bigosu, gdy nie mam suszonych śliwek. Goście i tak chwalą wniebogłosy
Algierska zupa rozgrzeje jak szalona. Bez makaronu i ryżu, a syci na długo
Algierska zupa rozgrzeje jak szalona. Bez makaronu i ryżu, a syci na długo
Najlepszy przepis na maślane rogaliki. Wychodzą mięciutkie jak gąbeczka
Najlepszy przepis na maślane rogaliki. Wychodzą mięciutkie jak gąbeczka
Biorę arkusz i zawijam na części. Przekąska lepsza niż nudne kanapki
Biorę arkusz i zawijam na części. Przekąska lepsza niż nudne kanapki
Babcia często robiła krężałki. Znikały szybciej niż tradycyjna kapusta kiszona
Babcia często robiła krężałki. Znikały szybciej niż tradycyjna kapusta kiszona
Do rosołu dorzucam trochę trawy. Azjaci zaklaskaliby z uznaniem
Do rosołu dorzucam trochę trawy. Azjaci zaklaskaliby z uznaniem
Większość nie wie, co oznacza taki wygląd kiszonej kapusty. Porcja zdrowia ląduje w koszu
Większość nie wie, co oznacza taki wygląd kiszonej kapusty. Porcja zdrowia ląduje w koszu