Ciasto Ofelia z budyniem i wiśniami z kompotu. Skutecznie poprawia humor jesienią

To ciasto ma w sobie wszystko to, co najlepsze. Jest tutaj puszysty biszkopt, budyniowy krem z wiśniami z kompotu i wiórki kokosowe. Idealnie sprawdzi się na rodzinnych uroczystościach, zachwycając już od pierwszego kęsa.

Ciasto OfeliaCiasto Ofelia
Źródło zdjęć: © Pyszności
Ewa MalinowskaDaria Rudny-Dul

Najlepszy podwieczorek to dobry kawałek domowego ciasta. Ofelia sprawdza się w tej roli znakomicie. Gdy tylko ze słoika zniknie kompot, a zostaną w środku wiśnie, pora zabrać się za pieczenie. To ciasto błyskawicznie znika z talerzyków, a i próśb o zdradzenie przepisu nigdy nie brakuje.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ciasto Ofelia - przepis na warstwowe pyszności do kawy

Ciasto Ofelia - idealne na rodzinne okazje

Ciasto Ofelia to prawdziwa perełka, szczególnie popularna podczas świąt i innych specjalnych okazji. To warstwowe ciasto, które zachwyca połączeniem delikatnego biszkoptu, aromatycznego kisielu, puszystego budyniu i słodkich wiśni.

Niezależnie od tego, czy nazwa nawiązuje do postaci Szekspira, kwiatów, czy też jest po prostu ładnym imieniem, jedno jest pewne: ciasto Ofelia to prawdziwa uczta dla podniebienia.

Składniki:

Biszkopt: 

  • 6 jajek,
  • 1 szklanka cukru, 
  • 1 szklanka mąki pszennej tortowej, 
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia.

Warstwa wiśniowa: 

  • 1 szklanka wydrylowanych wiśni, 
  • 1 l soku wiśniowego, 
  • 2 budynie śmietankowe, 
  • 3/4 łyżki mąki ziemniaczanej. 

Masa budyniowa: 

  • 2 opakowania budyniu śmietankowego, 
  • 750 ml mleka,
  • 5 łyżek cukru pudru, 
  • 200 g miękkiego masła.

Dodatkowo: 

  • wiórki kokosowe do posypania.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Budyń wsyp do miski i wymieszaj z 250 ml mleka. Pozostałe mleko zagotuj, dodaj proszki budyniowe. Gotuj, mieszając masę, aż powstanie budyń. Odstaw do wystudzenia. Aby nie powstał kożuch, możesz przykryć powierzchnię budyniu folią spożywczą.

Budyń
Budyń © Pyszności

Krok 2. Przygotuj biszkopt. Oddziel białka od żółtek i ubij na pianę, dodając stopniowo cukier. Gdy masa będzie sztywna i biała, dodawaj po kolei żółtka, przesianą mąkę, proszek do pieczenia i zmiksuj.

Masa na biszkopt
Masa na biszkopt © Pyszności

Krok 3. Dno blaszki o wymiarach ok. 28x18 cm wyłóż papierem do pieczenia. Wlej masę biszkoptową i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 175 stopni Celsjusza. Piecz przez 35 minut. Odstaw do wystudzenia, ale nie wyciągaj z blaszki.

Biszkopt
Biszkopt © Pyszności

Krok 4. W międzyczasie przygotuj warstwę wiśniową. Do budyniu dodaj mąkę ziemniaczaną, wlej część soku wiśniowego i wymieszaj. Pozostały sok zagotuj, dodaj budynie i gotuj, aż zgęstnieje.

Wiśniowy budyń
Wiśniowy budyń © Pyszności

Krok 5. Na biszkopcie ułóż wydrylowane wiśnie i zalej całość wiśniową masą. Wstaw do lodówki, aż masa zgęstnieje i przestygnie. Po tym czasie ułóż na niej herbatniki.

Ciasto Ofelia
Ciasto Ofelia © Pyszności

Krok 6. Miękkie masło ubij, dodając na koniec stopniowo wystudzony budyń. Rozprowadź na herbatnikach i posyp wiórkami kokosowymi. Wstaw ciasto do lodówki na min. 30 minut.

Dodaj wiórki kokosowe
Dodaj wiórki kokosowe © Pyszności

Krok 7. Po tym czasie ciasto jest już gotowe. Pokrój je na kawałki i delektuj się smakiem. Smacznego!

Ciasto Ofelia
Ciasto Ofelia © Pyszności
Wybrane dla Ciebie
Gdy zabraknie pieczywa, robię szybki chleb na sodzie. Warto znać ten przepis
Gdy zabraknie pieczywa, robię szybki chleb na sodzie. Warto znać ten przepis
Azjata spróbował wigilijnego barszczu z uszkami. Jego reakcja mówi sama za siebie
Azjata spróbował wigilijnego barszczu z uszkami. Jego reakcja mówi sama za siebie
Kupiłeś wędlinę na święta i zauważyłeś metaliczny połysk. Czy można ją jeść bez obaw?
Kupiłeś wędlinę na święta i zauważyłeś metaliczny połysk. Czy można ją jeść bez obaw?
Taką zupę gotują dla dzieci w żłobku. Idealna po świętach dla relaksu żołądka
Taką zupę gotują dla dzieci w żłobku. Idealna po świętach dla relaksu żołądka
Żuj plasterek jak gumę. To świetny patent na zgagę po świątecznym łakomstwie
Żuj plasterek jak gumę. To świetny patent na zgagę po świątecznym łakomstwie
Lepsze białe czy brązowe jajka? Wiele osób nie ma o tym pojęcia
Lepsze białe czy brązowe jajka? Wiele osób nie ma o tym pojęcia
Do obiadu robię ziemniaki pieczone w przyprawach. Cała rodzina je uwielbia
Do obiadu robię ziemniaki pieczone w przyprawach. Cała rodzina je uwielbia
Syp codziennie do porannej kawy. Twój mózg wskoczy na wyższe obroty
Syp codziennie do porannej kawy. Twój mózg wskoczy na wyższe obroty
Usmażone kawałki karpia zalej tą mieszanką i zakręć słoiki. Wzbudzą większy zachwyt niż na święta
Usmażone kawałki karpia zalej tą mieszanką i zakręć słoiki. Wzbudzą większy zachwyt niż na święta
Te owoce po kompocie z suszu to nie odpad. Zobacz, co z nich zrobić
Te owoce po kompocie z suszu to nie odpad. Zobacz, co z nich zrobić
Wigilijna sałatka podana na nowo. Tymi trikami jeszcze możesz ją uratować
Wigilijna sałatka podana na nowo. Tymi trikami jeszcze możesz ją uratować
Lubisz czosnek i dodajesz do wielu dań? Oto jak naprawdę wpływa na organizm
Lubisz czosnek i dodajesz do wielu dań? Oto jak naprawdę wpływa na organizm
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯