Babeczki Pieguski piekę co niedziela. Lukier robię wg złotej zasady
Zanim przyjdzie czas na świąteczne wypieki, warto oszczędzać siły. Jeśli chcesz przygotować coś pysznego na deser, wybierz prosty przepis na piegowate muffinki. Wychodzą lekkie i puszyste, a do tego uroczo wyglądają nakrapiane ziarnami maku.
24.11.2024 12:41
Muffinki cytrynowe z makiem świetnie sprawdzają się jako dodatek do rozgrzewającej herbaty z korzennymi dodatkami. Sok i skórka z cytryny nadają im przyjemnie orzeźwiający wyraz, który podkręcam, dodając klasyczny lukier. Sama nie potrafię się powstrzymać przed sięgnięciem po kolejną babeczkę.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Uważnie umyj cytrynę do swoich wypieków
Skórka z cytryny często jest pokryta woskiem ochronnym, może także zawierać pestycydy, chroniące owoc przed szkodnikami. Jeśli chcesz się pozbyć szkodliwych substancji, warto zastosować prosty domowy sposób.
Zanurz cytrynę w roztworze wody z sodą oczyszczoną – wystarczy 1 łyżeczka sody na litr wody. Wyjmij po 5 minutach i porządnie umyj cytrynę pod bieżącą wodą. Ten zabieg nie tylko usuwa zanieczyszczenia, ale także pozwala w pełni cieszyć się naturalnym aromatem cytryny w piegowatych babeczkach.
Jaki lukier robię do babeczek z makiem?
Lukier robię według sprawdzonego sposobu, który dawno temu pokazała mi moja mama. Sok wyciśnięty z cytryny stopniowo dodaję do cukru pudru. Mieszam do uzyskania gęstej, bardzo powoli przelewającej się, konsystencji. Do polania muffinek przygotowuję lukier ze 100 g cukru i soku z połówki cytryny.
Przepis na piegowate babeczki cytrynowe
Wykonanie muffinek jest bardzo proste i nie wymaga użycia miksera. Wystarczy składniki suche wymieszać z mokrymi. Z poniższych proporcji zrobisz 12 piegowatych babeczek.
Składniki suche:
- 250 g mąki pszennej,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 150 g cukru,
- 2 łyżeczki maku,
- skórka otarta z cytryny.
Składniki mokre:
- 150 ml oleju,
- 2 jajka,
- 150 ml maślanki lub jogurtu,
- sok z 1 cytryny.
Wykonanie:
- Mąkę przesiej do miski, wymieszaj z proszkiem do pieczenia, cukrem i makiem. Do składników suchych dodaj skórkę startą na tarce o drobnych oczkach.
- W drugiej misce wymieszaj jajka z olejem, maślanką (lub jogurtem) i sokiem z cytryny.
- Do składników płynnych dodaj suche i całość wymieszaj łyżką.
- Nałóż ciasto do foremek na muffinki.
- Piecz przez 20 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
- Przestudzone muffinki polej lukrem cytrynowym. Możesz dodatkowo posypać ziarnami maku.