Babeczki Pieguski piekę co niedziela. Lukier robię wg złotej zasady

Zanim przyjdzie czas na świąteczne wypieki, warto oszczędzać siły. Jeśli chcesz przygotować coś pysznego na deser, wybierz prosty przepis na piegowate muffinki. Wychodzą lekkie i puszyste, a do tego uroczo wyglądają nakrapiane ziarnami maku.

Piegowate babeczki to pyszny i lekki dodatek do herbaty zimowejPiegowate babeczki to pyszny i lekki dodatek do herbaty zimowej
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Muffinki cytrynowe z makiem świetnie sprawdzają się jako dodatek do rozgrzewającej herbaty z korzennymi dodatkami. Sok i skórka z cytryny nadają im przyjemnie orzeźwiający wyraz, który podkręcam, dodając klasyczny lukier. Sama nie potrafię się powstrzymać przed sięgnięciem po kolejną babeczkę.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Rollsy z nadzieniem pistacjowym i malinami. Lepsze niż z cukierni

Uważnie umyj cytrynę do swoich wypieków

Skórka z cytryny często jest pokryta woskiem ochronnym, może także zawierać pestycydy, chroniące owoc przed szkodnikami. Jeśli chcesz się pozbyć szkodliwych substancji, warto zastosować prosty domowy sposób.

Zanurz cytrynę w roztworze wody z sodą oczyszczoną – wystarczy 1 łyżeczka sody na litr wody. Wyjmij po 5 minutach i porządnie umyj cytrynę pod bieżącą wodą. Ten zabieg nie tylko usuwa zanieczyszczenia, ale także pozwala w pełni cieszyć się naturalnym aromatem cytryny w piegowatych babeczkach.

Jaki lukier robię do babeczek z makiem?

Lukier robię według sprawdzonego sposobu, który dawno temu pokazała mi moja mama. Sok wyciśnięty z cytryny stopniowo dodaję do cukru pudru. Mieszam do uzyskania gęstej, bardzo powoli przelewającej się, konsystencji. Do polania muffinek przygotowuję lukier ze 100 g cukru i soku z połówki cytryny.

Przepis na piegowate babeczki cytrynowe

Wykonanie muffinek jest bardzo proste i nie wymaga użycia miksera. Wystarczy składniki suche wymieszać z mokrymi. Z poniższych proporcji zrobisz 12 piegowatych babeczek.

Składniki suche:

  • 250 g mąki pszennej,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 150 g cukru,
  • 2 łyżeczki maku,
  • skórka otarta z cytryny.

Składniki mokre:

  • 150 ml oleju,
  • 2 jajka,
  • 150 ml maślanki lub jogurtu,
  • sok z 1 cytryny.

Wykonanie:

  1. Mąkę przesiej do miski, wymieszaj z proszkiem do pieczenia, cukrem i makiem. Do składników suchych dodaj skórkę startą na tarce o drobnych oczkach.
  2. W drugiej misce wymieszaj jajka z olejem, maślanką (lub jogurtem) i sokiem z cytryny.
  3. Do składników płynnych dodaj suche i całość wymieszaj łyżką.
  4. Nałóż ciasto do foremek na muffinki.
  5. Piecz przez 20 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
  6. Przestudzone muffinki polej lukrem cytrynowym. Możesz dodatkowo posypać ziarnami maku.

Wybrane dla Ciebie

Do obiadu podaję brazylijską surówkę. Nawet mizeria może się schować
Do obiadu podaję brazylijską surówkę. Nawet mizeria może się schować
Robię krem z góralskiego sera. Żaden gość nie może powstrzymać się od zachwytu
Robię krem z góralskiego sera. Żaden gość nie może powstrzymać się od zachwytu
W PRL były hitem podwórka. Lepsze niż amerykańskie pianki
W PRL były hitem podwórka. Lepsze niż amerykańskie pianki
To największy błąd przy smażeniu schabowych. Panierka odpada jak stara farba
To największy błąd przy smażeniu schabowych. Panierka odpada jak stara farba
Ten amerykański przysmak zapamiętam na długo. Kanapka z homarem kosztowała krocie
Ten amerykański przysmak zapamiętam na długo. Kanapka z homarem kosztowała krocie
Wlewam do kalafiorowej. Wychodzi smaczniejsza niż ta od babci
Wlewam do kalafiorowej. Wychodzi smaczniejsza niż ta od babci
Ciocia ze wsi tak gotuje rosół. Ma więcej kolagenu i wspiera stawy
Ciocia ze wsi tak gotuje rosół. Ma więcej kolagenu i wspiera stawy
Jest pyszna, maślana i bez glutenu. Doskonała do zapiekania śliwek z cynamonem
Jest pyszna, maślana i bez glutenu. Doskonała do zapiekania śliwek z cynamonem
Jesienią zapiekam z nimi ziemniaki do obiadu. Są rewelacyjne do pieczeni w sosie
Jesienią zapiekam z nimi ziemniaki do obiadu. Są rewelacyjne do pieczeni w sosie
Najgorszy i częsty błąd przy grzybach. Będą nadawać się tylko do kosza
Najgorszy i częsty błąd przy grzybach. Będą nadawać się tylko do kosza
Te cynamonki można jeść bez wyrzutów sumienia. Są pyszne, a cukier nie szybuje po nich w górę
Te cynamonki można jeść bez wyrzutów sumienia. Są pyszne, a cukier nie szybuje po nich w górę
Pierwszy raz jadłam we Włoszech. Mięso jest delikatne, miękkie i nie potrzeba do niego noża
Pierwszy raz jadłam we Włoszech. Mięso jest delikatne, miękkie i nie potrzeba do niego noża