Babeczki Pieguski piekę co niedziela. Lukier robię wg złotej zasady

Zanim przyjdzie czas na świąteczne wypieki, warto oszczędzać siły. Jeśli chcesz przygotować coś pysznego na deser, wybierz prosty przepis na piegowate muffinki. Wychodzą lekkie i puszyste, a do tego uroczo wyglądają nakrapiane ziarnami maku.

Piegowate babeczki to pyszny i lekki dodatek do herbaty zimowejPiegowate babeczki to pyszny i lekki dodatek do herbaty zimowej
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Muffinki cytrynowe z makiem świetnie sprawdzają się jako dodatek do rozgrzewającej herbaty z korzennymi dodatkami. Sok i skórka z cytryny nadają im przyjemnie orzeźwiający wyraz, który podkręcam, dodając klasyczny lukier. Sama nie potrafię się powstrzymać przed sięgnięciem po kolejną babeczkę.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Rollsy z nadzieniem pistacjowym i malinami. Lepsze niż z cukierni

Uważnie umyj cytrynę do swoich wypieków

Skórka z cytryny często jest pokryta woskiem ochronnym, może także zawierać pestycydy, chroniące owoc przed szkodnikami. Jeśli chcesz się pozbyć szkodliwych substancji, warto zastosować prosty domowy sposób.

Zanurz cytrynę w roztworze wody z sodą oczyszczoną – wystarczy 1 łyżeczka sody na litr wody. Wyjmij po 5 minutach i porządnie umyj cytrynę pod bieżącą wodą. Ten zabieg nie tylko usuwa zanieczyszczenia, ale także pozwala w pełni cieszyć się naturalnym aromatem cytryny w piegowatych babeczkach.

Jaki lukier robię do babeczek z makiem?

Lukier robię według sprawdzonego sposobu, który dawno temu pokazała mi moja mama. Sok wyciśnięty z cytryny stopniowo dodaję do cukru pudru. Mieszam do uzyskania gęstej, bardzo powoli przelewającej się, konsystencji. Do polania muffinek przygotowuję lukier ze 100 g cukru i soku z połówki cytryny.

Przepis na piegowate babeczki cytrynowe

Wykonanie muffinek jest bardzo proste i nie wymaga użycia miksera. Wystarczy składniki suche wymieszać z mokrymi. Z poniższych proporcji zrobisz 12 piegowatych babeczek.

Składniki suche:

  • 250 g mąki pszennej,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 150 g cukru,
  • 2 łyżeczki maku,
  • skórka otarta z cytryny.

Składniki mokre:

  • 150 ml oleju,
  • 2 jajka,
  • 150 ml maślanki lub jogurtu,
  • sok z 1 cytryny.

Wykonanie:

  1. Mąkę przesiej do miski, wymieszaj z proszkiem do pieczenia, cukrem i makiem. Do składników suchych dodaj skórkę startą na tarce o drobnych oczkach.
  2. W drugiej misce wymieszaj jajka z olejem, maślanką (lub jogurtem) i sokiem z cytryny.
  3. Do składników płynnych dodaj suche i całość wymieszaj łyżką.
  4. Nałóż ciasto do foremek na muffinki.
  5. Piecz przez 20 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
  6. Przestudzone muffinki polej lukrem cytrynowym. Możesz dodatkowo posypać ziarnami maku.

Wybrane dla Ciebie

Zrobienie tych jagodzianek zajmuje mi 30 minut. Wszystko dzięki jednemu składnikowi
Zrobienie tych jagodzianek zajmuje mi 30 minut. Wszystko dzięki jednemu składnikowi
To najlepsza temperatura do kiszenia. Ogórki wychodzą wtedy jędrne i chrupiące
To najlepsza temperatura do kiszenia. Ogórki wychodzą wtedy jędrne i chrupiące
Taką fasolę jadłam pierwszy raz w Bułgarii. Posmakowała mi tak bardzo, że musiałam zdobyć przepis
Taką fasolę jadłam pierwszy raz w Bułgarii. Posmakowała mi tak bardzo, że musiałam zdobyć przepis
Cukinia z piekarnika na piątek. Farsz robi się w 3 minuty
Cukinia z piekarnika na piątek. Farsz robi się w 3 minuty
Cena za jagody powala. Aby ciasto nie było ubogie, zmieszałam z innymi owocami i wyszło przepyszne
Cena za jagody powala. Aby ciasto nie było ubogie, zmieszałam z innymi owocami i wyszło przepyszne
Nie masz drylownicy? Oto, jak łatwo usunąć pestki z wiśni i czereśni
Nie masz drylownicy? Oto, jak łatwo usunąć pestki z wiśni i czereśni
Wygląda jak pomidorowa, ale ma znacznie więcej smaku. Nawet niejadki ją uwielbiają
Wygląda jak pomidorowa, ale ma znacznie więcej smaku. Nawet niejadki ją uwielbiają
Jedna z najzdrowszych i najczystszych ryb dostępnych w Polsce. Pyszna, a wciąż mało popularna
Jedna z najzdrowszych i najczystszych ryb dostępnych w Polsce. Pyszna, a wciąż mało popularna
Magda Gessler robi obłędne kotlety rybne. Każdy kęs rozpływa się w ustach
Magda Gessler robi obłędne kotlety rybne. Każdy kęs rozpływa się w ustach
Jak gotować kaszę jaglaną, aby nie była gorzka? Kluczowa jest jedna czynność
Jak gotować kaszę jaglaną, aby nie była gorzka? Kluczowa jest jedna czynność
Te zielone muffinki zrobisz w 2 minuty. Idealne do popołudniowej kawy
Te zielone muffinki zrobisz w 2 minuty. Idealne do popołudniowej kawy
Na deser zrób kostkę hiszpańską. Warstwowe ciasto pochwali nawet teściowa
Na deser zrób kostkę hiszpańską. Warstwowe ciasto pochwali nawet teściowa