Zanurzam cytryny i moczę 15 minut. Tak usuwam pestycydy i szkodliwe woski

Cytryny, zwłaszcza te pochodzące z upraw konwencjonalnych, mogą być siedliskiem pestycydów, dodatkowo traktowane są woskiem. Mimo tego, że skórka cytryn jest gruba, istnieje ryzyko zanieczyszczenia miąższu chemikaliami. Zobacz więc, jak szybko i skuteczne pozbyć się niechcianych substancji z cytrusów.

Cytrusy wymagają dokładnego myciaCytrusy wymagają dokładnego mycia
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Cytrusy zaliczane są do grupy owoców o grubej skórce, co oznacza, że substancje chemiczne nie są w stanie przeniknąć przez nią do miąższu. Mimo to zawsze powinniśmy dokładnie oczyścić skórkę, nawet jeśli planujemy zjeść tylko wnętrze owocu. Jak więc skutecznie usunąć chemię z owoców cytrusowych, aby móc cieszyć się smakiem nie tylko miąższu, ale również skórki, bez obaw o nasze zdrowie?

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ryżowo-czekoladowe kulki. Słodka przekąska, którą zrobisz na ostatnią chwilę

Co znajduje się na skórce cytryn?

Większość cytrusów, które możemy kupić w sklepach, pochodzi z upraw konwencjonalnych. Istnieje więc duże prawdopodobieństwo, że były one opryskiwane pestycydami i herbicydami. Po zebraniu owoce muszą być odpowiednio przygotowane do długiej podróży. W tym celu stosuje się różne substancje konserwujące, takie jak imazalil czy tiabendazol, a także środki grzybobójcze, na przykład orto-fenylofenolan sodu.

Dodatkowo owoce są często polerowane i pokrywane warstwą wosku, aby poprawić ich wygląd. W rezultacie skórka cytryny, pomarańczy czy mandarynki może zawierać wiele różnych substancji chemicznych. Warto wiedzie, że skórka skutecznie chroni miąższ owocu, ale wciąż miąższ może zostać zanieczyszczony chemikaliami ze skórki, jeśli nie umyjemy cytrusów przed ich obraniem.

Niektóre ze szkodliwych substancji, które znajdują się na skórce cytryny, są rozpuszczalne w wodzie. Ich usunięcie polega głównie na umyciu owoców ciepłą wodą z użyciem szczoteczki i płynu do naczyń. Jeśli planujemy zjeść tylko miąższ, taka procedura jest wystarczająca. Jeśli jednak chcemy wykorzystać skórkę owocu do celów spożywczych, musimy pozbyć się z niej substancji, które nie rozpuszczają się w wodzie.

Jak umyć cytryny?
Jak umyć cytryny? © Pixabay

Jak pozbyć się pestycydów i wosku z cytryn?

Na szczęście istnieje prosty sposób na to. Cytryny i inne cytrusy powinny być najpierw wypłukane w wodzie o kwasowym odczynie, czyli z dodatkiem octu jabłkowego lub kwasku cytrynowego. Pozwoli to na usunięcie bakterii. Następnie owoce powinny zostać zanurzone w roztworze zasadowym, czyli w wodzie z dodatkiem sody oczyszczonej. Na litr wody dodajemy 2 łyżeczki sody oczyszczonej i moczymy owoce przez nawet 15 minut. Ten prosty trik pozwoli na usunięcie resztek pestycydów i konserwantów ze skórki. Oczywiście następnie należy owoce wypłukać pod bieżącą wodą.

Co istotne, cytrusy oznaczone jako ekologiczne nie wymagają płukania w roztworze zasadowym, warto jednak porządnie oczyścić je z bakterii i innych zabrudzeń powstałych podczas przechowywania i transportu.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości