Większość unika, a to błąd. Nie wszystkie "E" szkodzą zdrowiu

Czy każdy dodatek z niesławnej listy "E" jest szkodliwy? Nie. Niektóre z nich to związki naturalne, które nie wpływają negatywnie na ludzkie zdrowie. Problem polega na tym, że tych "E" jest naprawdę niewiele. Z całą pewnością uda ci się je zapamiętać.

Nie wszystkie dodatki do żywności z serii "E" są niezdroweNie wszystkie dodatki do żywności z serii "E" są niezdrowe
Źródło zdjęć: © Canva | Neustockimages

Producenci żywności przyzwyczaili nas do tego, że jeśli nie będziemy uważni podczas zakupów, możemy spodziewać się przykrych skutków. Słodziki, konserwanty, emulgatory, syntetyczne barwniki pojawiają się nawet w produktach spożywczych, w których byśmy się tego nie spodziewali. Ostatecznie świadomość konsumencka stała się więc niezbędnym przyborem podczas każdej wizyty w supermarkecie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Domowy pasztet z morelowym sosem w formie babki wielkanocnej

Sposoby przemysłowców na uzyskanie niższych kosztów produkcji stają się coraz bardziej wyrafinowane. Naturalne — i zarazem drogie — składniki często odchodzą już do lamusa, a etykiety na opakowaniach stanowią głównie dodatki z okrytej złą sławą listy "E". Trzeba jednak uczciwie zauważyć, że nie każdy z tych dodatków to efekt chemicznych eksperymentów producentów jedzenia. Niektóre z nich są naturalnego pochodzenia. Warto je zapamiętać.

Najgorsze dodatki do żywności

Zanim przejdziemy do listy dodatków do żywności, które nie szkodzą ludzkiemu zdrowiu, podkreślmy raz jeszcze te "E", których powinniśmy unikać w pierwszej kolejności:

  • Azotany i azotyny sodu (oznaczenia: E 249-E 252),
  • Kwas benzoesowy (E 210),
  • Amarant, czerwień spożywcza (E 123),
  • Butylohydroksyanizol (E 320),
  • Dwutlenek tytanu (E 171),
  • Bifenyl (E 230),
  • Aluminium (E173).

Ta lista to zaledwie ułamek wszystkich "E", których nie powinniśmy spożywać w nadmiarze. Dokładniejsze zestawienie znajdziesz w tym naszym artykule.

W żywności nie brakuje syntetycznych związków chemicznych
W żywności nie brakuje syntetycznych związków chemicznych © Canva | Michael Abramov

Nie wszystkie "E" szkodzą zdrowiu

Chociaż lista naturalnych dodatków do żywności jest w porównaniu ze szkodliwymi "E" bardzo krótka, to warto wiedzieć, że takie składniki istnieją i nie powinniśmy się ich obawiać. To dosłownie kilka przykładów, które bez problemu dasz radę zapamiętać:

  • Agar (E 406),
  • Witamina C (E 300),
  • Czerwień buraczana (E 162),
  • Karotenoidy, kapsantyna i likopen (E 160 a, c oraz d),
  • Chlorofile (E 140),
  • Karmel (E 150),
  • Ryboflawina (E 101),
  • Kurkumina (E 100).

Chociaż powyższe składniki znajdują się na niesławnej liście dodatków "E", to ich spożywanie nie grozi nam poważnymi reperkusjami zdrowotnymi. To warto zapamiętać!

Wybrane dla Ciebie
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Polacy nie wiedzą, jak go podawać. Pomoże w zaparciach i obniży cukier
Polacy nie wiedzą, jak go podawać. Pomoże w zaparciach i obniży cukier
Nietypowy przysmak na jarmarku. Takich rarytasów nikt się nie spodziewa
Nietypowy przysmak na jarmarku. Takich rarytasów nikt się nie spodziewa
Biorę serek wiejski, jajko i ziemniaki. Po chwili mam górę pysznych placków
Biorę serek wiejski, jajko i ziemniaki. Po chwili mam górę pysznych placków
Dodaję 1 łyżkę do rozbitych jaj. Jajecznica wychodzi aksamitna i bardzo delikatna
Dodaję 1 łyżkę do rozbitych jaj. Jajecznica wychodzi aksamitna i bardzo delikatna
Ewa Wachowicz powiedziała nam, jak robi uszka. Jej sposób nie wszystkim się spodoba
Ewa Wachowicz powiedziała nam, jak robi uszka. Jej sposób nie wszystkim się spodoba
Jaka kawa jest najzdrowsza? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Jaka kawa jest najzdrowsza? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀