Większość unika, a to błąd. Nie wszystkie "E" szkodzą zdrowiu

Czy każdy dodatek z niesławnej listy "E" jest szkodliwy? Nie. Niektóre z nich to związki naturalne, które nie wpływają negatywnie na ludzkie zdrowie. Problem polega na tym, że tych "E" jest naprawdę niewiele. Z całą pewnością uda ci się je zapamiętać.

Nie wszystkie dodatki do żywności z serii "E" są niezdroweNie wszystkie dodatki do żywności z serii "E" są niezdrowe
Źródło zdjęć: © Canva | Neustockimages

Producenci żywności przyzwyczaili nas do tego, że jeśli nie będziemy uważni podczas zakupów, możemy spodziewać się przykrych skutków. Słodziki, konserwanty, emulgatory, syntetyczne barwniki pojawiają się nawet w produktach spożywczych, w których byśmy się tego nie spodziewali. Ostatecznie świadomość konsumencka stała się więc niezbędnym przyborem podczas każdej wizyty w supermarkecie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Domowy pasztet z morelowym sosem w formie babki wielkanocnej

Sposoby przemysłowców na uzyskanie niższych kosztów produkcji stają się coraz bardziej wyrafinowane. Naturalne — i zarazem drogie — składniki często odchodzą już do lamusa, a etykiety na opakowaniach stanowią głównie dodatki z okrytej złą sławą listy "E". Trzeba jednak uczciwie zauważyć, że nie każdy z tych dodatków to efekt chemicznych eksperymentów producentów jedzenia. Niektóre z nich są naturalnego pochodzenia. Warto je zapamiętać.

Najgorsze dodatki do żywności

Zanim przejdziemy do listy dodatków do żywności, które nie szkodzą ludzkiemu zdrowiu, podkreślmy raz jeszcze te "E", których powinniśmy unikać w pierwszej kolejności:

  • Azotany i azotyny sodu (oznaczenia: E 249-E 252),
  • Kwas benzoesowy (E 210),
  • Amarant, czerwień spożywcza (E 123),
  • Butylohydroksyanizol (E 320),
  • Dwutlenek tytanu (E 171),
  • Bifenyl (E 230),
  • Aluminium (E173).

Ta lista to zaledwie ułamek wszystkich "E", których nie powinniśmy spożywać w nadmiarze. Dokładniejsze zestawienie znajdziesz w tym naszym artykule.

W żywności nie brakuje syntetycznych związków chemicznych
W żywności nie brakuje syntetycznych związków chemicznych © Canva | Michael Abramov

Nie wszystkie "E" szkodzą zdrowiu

Chociaż lista naturalnych dodatków do żywności jest w porównaniu ze szkodliwymi "E" bardzo krótka, to warto wiedzieć, że takie składniki istnieją i nie powinniśmy się ich obawiać. To dosłownie kilka przykładów, które bez problemu dasz radę zapamiętać:

  • Agar (E 406),
  • Witamina C (E 300),
  • Czerwień buraczana (E 162),
  • Karotenoidy, kapsantyna i likopen (E 160 a, c oraz d),
  • Chlorofile (E 140),
  • Karmel (E 150),
  • Ryboflawina (E 101),
  • Kurkumina (E 100).

Chociaż powyższe składniki znajdują się na niesławnej liście dodatków "E", to ich spożywanie nie grozi nam poważnymi reperkusjami zdrowotnymi. To warto zapamiętać!

Wybrane dla Ciebie
Dodawaj 2 łyżeczki do owsianki. Opóźnią procesy starzenia się i pomogą podnieść poziom żelaza
Dodawaj 2 łyżeczki do owsianki. Opóźnią procesy starzenia się i pomogą podnieść poziom żelaza
Unikaj tych chlebów, jeśli chcesz na dłużej zachować zdrowie
Unikaj tych chlebów, jeśli chcesz na dłużej zachować zdrowie
Tak upieczonymi żeberkami zaskoczysz nawet wybrednego gościa. Po prostu palce lizać
Tak upieczonymi żeberkami zaskoczysz nawet wybrednego gościa. Po prostu palce lizać
Nie mogłam się zdecydować i zrobiłam 2 w 1. Rodzina oszalała na punkcie tego ciasta
Nie mogłam się zdecydować i zrobiłam 2 w 1. Rodzina oszalała na punkcie tego ciasta
Wygląda jak naleśnik, ale nie ma w nim ani grama mąki. Serwuję na śniadanie
Wygląda jak naleśnik, ale nie ma w nim ani grama mąki. Serwuję na śniadanie
Blenduję z kawą i piję przed śniadaniem. Daje kopa energii i rozkręca leniwe jelita
Blenduję z kawą i piję przed śniadaniem. Daje kopa energii i rozkręca leniwe jelita
Na Wszystkich Świętych robię schab po węgiersku. Odgrzewany smakuje 100 razy lepiej
Na Wszystkich Świętych robię schab po węgiersku. Odgrzewany smakuje 100 razy lepiej
Żadne placki czy zapiekanka. W moim domu hitem są ziemniaczki po chińsku
Żadne placki czy zapiekanka. W moim domu hitem są ziemniaczki po chińsku
Mieszam kilka składników i wrzucam na gorący olej. Na widok tych pączków aż cieknie ślinka
Mieszam kilka składników i wrzucam na gorący olej. Na widok tych pączków aż cieknie ślinka
Pomaga strawić obfity posiłek. Zrobisz z sezonowych owoców
Pomaga strawić obfity posiłek. Zrobisz z sezonowych owoców
W Skandynawii aż piszczą na widok tych cukierków. Innych skręca na samą myśl
W Skandynawii aż piszczą na widok tych cukierków. Innych skręca na samą myśl
Dodaj do zupy dyniowej. Wesprze odporność i pomoże zbić cholesterol
Dodaj do zupy dyniowej. Wesprze odporność i pomoże zbić cholesterol