Większość unika, a to błąd. Nie wszystkie "E" szkodzą zdrowiu

Czy każdy dodatek z niesławnej listy "E" jest szkodliwy? Nie. Niektóre z nich to związki naturalne, które nie wpływają negatywnie na ludzkie zdrowie. Problem polega na tym, że tych "E" jest naprawdę niewiele. Z całą pewnością uda ci się je zapamiętać.

Nie wszystkie dodatki do żywności z serii "E" są niezdroweNie wszystkie dodatki do żywności z serii "E" są niezdrowe
Źródło zdjęć: © Canva | Neustockimages
SKOMENTUJ

Producenci żywności przyzwyczaili nas do tego, że jeśli nie będziemy uważni podczas zakupów, możemy spodziewać się przykrych skutków. Słodziki, konserwanty, emulgatory, syntetyczne barwniki pojawiają się nawet w produktach spożywczych, w których byśmy się tego nie spodziewali. Ostatecznie świadomość konsumencka stała się więc niezbędnym przyborem podczas każdej wizyty w supermarkecie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Roladki wieprzowe z pysznym farszem. Idealna na rodzinny obiad

Sposoby przemysłowców na uzyskanie niższych kosztów produkcji stają się coraz bardziej wyrafinowane. Naturalne — i zarazem drogie — składniki często odchodzą już do lamusa, a etykiety na opakowaniach stanowią głównie dodatki z okrytej złą sławą listy "E". Trzeba jednak uczciwie zauważyć, że nie każdy z tych dodatków to efekt chemicznych eksperymentów producentów jedzenia. Niektóre z nich są naturalnego pochodzenia. Warto je zapamiętać.

Najgorsze dodatki do żywności

Zanim przejdziemy do listy dodatków do żywności, które nie szkodzą ludzkiemu zdrowiu, podkreślmy raz jeszcze te "E", których powinniśmy unikać w pierwszej kolejności:

  • Azotany i azotyny sodu (oznaczenia: E 249-E 252),
  • Kwas benzoesowy (E 210),
  • Amarant, czerwień spożywcza (E 123),
  • Butylohydroksyanizol (E 320),
  • Dwutlenek tytanu (E 171),
  • Bifenyl (E 230),
  • Aluminium (E173).

Ta lista to zaledwie ułamek wszystkich "E", których nie powinniśmy spożywać w nadmiarze. Dokładniejsze zestawienie znajdziesz w tym naszym artykule.

W żywności nie brakuje syntetycznych związków chemicznych
W żywności nie brakuje syntetycznych związków chemicznych © Canva | Michael Abramov

Nie wszystkie "E" szkodzą zdrowiu

Chociaż lista naturalnych dodatków do żywności jest w porównaniu ze szkodliwymi "E" bardzo krótka, to warto wiedzieć, że takie składniki istnieją i nie powinniśmy się ich obawiać. To dosłownie kilka przykładów, które bez problemu dasz radę zapamiętać:

  • Agar (E 406),
  • Witamina C (E 300),
  • Czerwień buraczana (E 162),
  • Karotenoidy, kapsantyna i likopen (E 160 a, c oraz d),
  • Chlorofile (E 140),
  • Karmel (E 150),
  • Ryboflawina (E 101),
  • Kurkumina (E 100).

Chociaż powyższe składniki znajdują się na niesławnej liście dodatków "E", to ich spożywanie nie grozi nam poważnymi reperkusjami zdrowotnymi. To warto zapamiętać!

Wybrane dla Ciebie

Ostatnio zrobiłam te pyszne kotleciki. Wyszły tak dobre, że dzieciaki zjadły po cztery sztuki
Ostatnio zrobiłam te pyszne kotleciki. Wyszły tak dobre, że dzieciaki zjadły po cztery sztuki
Dodaję do gofrów. Te z budki nad morzem mogą się schować przy mojej wersji
Dodaję do gofrów. Te z budki nad morzem mogą się schować przy mojej wersji
Kuzynka dodała do mielonych. Pierwszy raz jadłam tak soczyste, delikatne i pełne smaku kotlety
Kuzynka dodała do mielonych. Pierwszy raz jadłam tak soczyste, delikatne i pełne smaku kotlety
Kremowy i delikatny serniczek. To deser, który zachwyci wszystkich gości w Boże Ciało
Kremowy i delikatny serniczek. To deser, który zachwyci wszystkich gości w Boże Ciało
Taki kurczak to super opcja na szybki obiad. Naje się cała rodzina, a pracy niewiele
Taki kurczak to super opcja na szybki obiad. Naje się cała rodzina, a pracy niewiele
Najlepszy przepis na rogaliki z marmoladą. Wychodzą mięciutkie jak gąbeczka
Najlepszy przepis na rogaliki z marmoladą. Wychodzą mięciutkie jak gąbeczka
Młoda kapusta Ewy Wachowicz nie ma sobie równych. Wszystko dzięki dwóm składnikom
Młoda kapusta Ewy Wachowicz nie ma sobie równych. Wszystko dzięki dwóm składnikom
Zauważyłeś to na patelni teflonowej? Lepiej szybko się jej pozbądź
Zauważyłeś to na patelni teflonowej? Lepiej szybko się jej pozbądź
Gdzie wyrzucić opakowanie po jajkach? Bardzo łatwo o błąd
Gdzie wyrzucić opakowanie po jajkach? Bardzo łatwo o błąd
To ciasto pogoni ochotę na słodkie niczym Gargamel smerfy. Wszyscy będą chcieli dokładkę
To ciasto pogoni ochotę na słodkie niczym Gargamel smerfy. Wszyscy będą chcieli dokładkę
Filet z kurczaka piekę tylko w takiej temperaturze. Jest delikatny, miękki i nigdy suchy
Filet z kurczaka piekę tylko w takiej temperaturze. Jest delikatny, miękki i nigdy suchy
Zrób fasolkę w letniej wersji. Ani przez moment nie pomyślisz, że wolałbyś tę po bretońsku
Zrób fasolkę w letniej wersji. Ani przez moment nie pomyślisz, że wolałbyś tę po bretońsku