To ciasto nie bez powodu nazywa się królem jesieni. Rozpływa się w ustach

Kiedy za oknem liście przebarwiają się na złote i czerwone, a dni stają się coraz krótsze, nic tak nie poprawia nastroju jak domowe wypieki. A jeśli do tego połączymy przyjemność z podniebieniem z troską o zdrowie, to mamy przepis na idealny jesienny deser. Ciasto dyniowo-marchewkowe to prawdziwy hit sezonu, który zachwyci zarówno smakiem, jak i aromatem.

To ciasto nie bez powodu nazywa się królem jesieni.To ciasto nie bez powodu nazywa się królem jesieni.
Źródło zdjęć: © Getty Images | margouillatphotos
Marcin Michałowski
SKOMENTUJ

Jesień to czas, kiedy natura obdarza nas obfitością pysznych składników, a jednym z najpopularniejszych i najzdrowszych owoców tej pory roku jest dynia. Połączenie dyni z marchewką tworzy wyjątkowe ciasto, które zachwyca smakiem i aromatem. To jesienne ciasto jest doskonałym sposobem na wprowadzenie zdrowych elementów do codziennej diety, a jego prosty przepis sprawia, że każdy może je przyrządzić w domowym zaciszu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ciasto leśna szyszka. Przepis, który pokocha cała rodzina

Sekrety idealnego ciasta dyniowo-marchewkowe

Aby przygotować pyszne ciasto dyniowo-marchewkowe, wystarczy kilka prostych składników i odrobina czasu. Kluczem do sukcesu jest odpowiednie połączenie smaków. Słodka dynia i marchewka doskonale komponują się z aromatycznymi przyprawami, takimi jak cynamon, imbir czy gałka muszkatołowa. Dodatek orzechów włoskich nadaje ciastu chrupkości i głębi smaku. A krem z serka mascarpone lub śmietany dopełnia całość, tworząc delikatną i aksamitną konsystencję.

Przepis na ciasto dyniowo-marchewkowe

Składniki potrzebne do przygotowania ciasta:

  • 250 g marchewki,
  • 250 g dyni (przetartej),
  • 140 g cukru lub miodu,
  • 4 jajka,
  • 0,5 szklanki oleju rzepakowego,
  • 250 g mąki pszennej,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1 łyżeczka cynamonu,
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego,
  • 1 szklanka posiekanych orzechów włoskich,
  • szczypta soli.

Składniki na krem:

  • 100 g miękkiego masła,
  • 200 g serka typu Philadelphia,
  • 100 g cukru pudru.

Przygotowanie:

  1. Marchewkę zetrzyj na tarce, a dynię zmiksuj na puree.
  2. Jajka ubij z cukrem na puszystą masę.
  3. Dodaj do jajek olej, mąkę, proszek do pieczenia, cynamon, wanilię, sól, marchewkę, dynię i orzechy. Delikatnie wymieszaj.
  4. Przełóż ciasto do formy wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w temperaturze 180°C przez około 50-60 minut.
  5. Miksuj masło, serek i cukier puder do uzyskania gładkiej masy.
  6. Na ostudzone ciasto nałóż krem i udekoruj orzechami oraz np. płatkami kokosowymi.

To jesienne ciasto dyniowo-marchewkowe z pewnością zagości na twoim stole w nadchodzących miesiącach. Jego delikatny, wilgotny miąższ oraz orzechowa chrupkość sprawią, że będzie to idealny deser na każdą okazję. Niezależnie od tego, czy podasz je na rodzinnej kolacji, czy podczas spotkania z przyjaciółmi, każdy zachwyci się jego smakiem.

Wybrane dla Ciebie

Co się stanie z twoim ciałem, gdy codziennie zjesz ogórka kiszonego? Wielu nie ma świadomości
Co się stanie z twoim ciałem, gdy codziennie zjesz ogórka kiszonego? Wielu nie ma świadomości
Młoda kapusta do słoików. Dorzuć te dodatki, a zjesz szybciej niż doniesiesz do spiżarni
Młoda kapusta do słoików. Dorzuć te dodatki, a zjesz szybciej niż doniesiesz do spiżarni
Ciasto z truskawkami od Magdy Gessler. Przepis banalny, a smak i wygląd jak z najlepszej cukierni
Ciasto z truskawkami od Magdy Gessler. Przepis banalny, a smak i wygląd jak z najlepszej cukierni
Leczo i zwykły gulasz mogą się przy nim schować. Odkąd jadłam w Bułgarii, robię co chwilę
Leczo i zwykły gulasz mogą się przy nim schować. Odkąd jadłam w Bułgarii, robię co chwilę
Lepsza niż malina i truskawka. W Polsce mało znana, a bardzo zdrowa i rośnie nawet na balkonie
Lepsza niż malina i truskawka. W Polsce mało znana, a bardzo zdrowa i rośnie nawet na balkonie
Ten chleb można jeść bez wyrzutów sumienia. Jest pyszny, a nie ma drożdży i glutenu
Ten chleb można jeść bez wyrzutów sumienia. Jest pyszny, a nie ma drożdży i glutenu
Bez mięsa, a znika ze stołu w mgnieniu oka. Nawet węgierskie leczo mi tak nie smakuje
Bez mięsa, a znika ze stołu w mgnieniu oka. Nawet węgierskie leczo mi tak nie smakuje
Kopytka z ziemniaków są już niemodne. Robię je z innego warzywa i każdy chwali
Kopytka z ziemniaków są już niemodne. Robię je z innego warzywa i każdy chwali
Już nie boczek i cebula. Teraz robię jajecznicę z innym składnikiem i jest o niebo lepsza
Już nie boczek i cebula. Teraz robię jajecznicę z innym składnikiem i jest o niebo lepsza
Jak prawidłowo mrozić truskawki? Wiele osób popełnia błąd, przez który są potem niedobre
Jak prawidłowo mrozić truskawki? Wiele osób popełnia błąd, przez który są potem niedobre
Dostałeś szklankę wody do kawy? Powód może niektórych bardzo zaskoczyć
Dostałeś szklankę wody do kawy? Powód może niektórych bardzo zaskoczyć
Mizeria po francusku jest idealna na grilla. Smakuje 1000x lepiej niż klasyczna
Mizeria po francusku jest idealna na grilla. Smakuje 1000x lepiej niż klasyczna