PrzepisWyglądają jak schabowe, ale są smaczniejsze i zdrowsze. Nawet mięsożercy są nimi zachwyceni

Wyglądają jak schabowe, ale są smaczniejsze i zdrowsze. Nawet mięsożercy są nimi zachwyceni

Boczniaki można usmażyć w panierce, jak kotlety - Pyszności; Fot. Adobe Stock
Boczniaki można usmażyć w panierce, jak kotlety - Pyszności; Fot. Adobe Stock
27.07.2023 13:51

Mają delikatny, orzechowy smak i mięsistą strukturę. Są doskonałą alternatywą dla mięsa. Boczniaki są idealnym zamiennikiem schabu, doskonale udając kotlety w chrupiącej panierce. To danie to absolutny klasyk. Jeśli jeszcze nie próbowaliście boczniaków a'la schabowe, koniecznie zapiszcie sobie ten przepis. 

Kotlety z boczniaków przygotowuje się tak samo, jak schabowe. Grzyby należy delikatnie rozbić tłuczkiem, doprawić i potraktować panierką, a następnie usmażyć na gorącym tłuszczu. Tak przygotowane mają chrupiącą skórkę i mięsiste wnętrze oraz wyrazisty smak. To wspaniały pomysł na obiad dla całej rodziny. Nawet mięsożercy docenią kotlety z boczniaków.

Czy boczniaki są zdrowe?

Boczniaki są niskokaloryczne i jednocześnie bogate w składniki odżywcze. Zawierają białko, błonnik, witaminy (takie jak witamina B3, B5, B1 i D) oraz minerały (takie jak potas, fosfor, miedź i selen). Imponującą zaletą tych grzybów jest ich silny wpływ na komórki nowotworowe. Boczniki posiadają przeciwutleniacze, a także właściwości przeciwzapalne. Przez to wykazują działanie pomocne w hamowaniu rozwoju niektórych rodzajów raka.

Ponadto, białko zawarte w tych grzybach bierze udział w budowie i naprawie tkanek w organizmie, a witaminy i minerały wzmacniają układ odpornościowy. Boczniaki są też źródłem błonnika korzystnego dla układu trawiennego. Błonnik wpływa na lepszą perystaltykę jelit, poprawiając procesy trawienne. Co więcej, boczniaki zawierają mało tłuszczu, więc mogą być świetną alternatywą dla osób dbających o dietę.

Boczniaki to łatwo dostępne grzyby - Pyszności; Fot. Pixabay
Boczniaki to łatwo dostępne grzyby - Pyszności; Fot. Pixabay

Przepis na kotlety z boczniaków. Dużo lepsze od schabowych

Boczniaki mają delikatny, orzechowy smak, ceniony zwłaszcza w kuchni chińskiej, japońskiej i koreańskiej. Grzyby te są mięsiste i mają przyjemną teksturę, przez co posiadają wszechstronne zastosowanie w kuchni. Dodaje się je do sałatek, zup, sosów, makaronów czy mięs. Nadają się do smażenia, duszenia, pieczenia. Są stosunkowo łatwo dostępne - znajdziemy je w wielu sklepach spożywczych przez większą część roku. Można również uprawiać je w domowych warunkach.

Składniki:

  • 400 g boczniaków,
  • 4 jajka,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 50 g kwaśnej śmietany,
  • łyżeczka słodkiej papryki,
  • świeży koperek,
  • bułka tarta do panierowania,
  • sól, pieprz,
  • olej do smażenia.

Przygotowanie: 

  1. Dokładnie umyj grzyby, a następnie osusz je na ręczniku papierowym.
  2. Osuszone grzyby przykryj folią spożywczą i delikatnie rozbij te tłuczkiem.
  3. W miseczce rozkłóć jajka, a następnie wymieszaj je ze śmietaną i czosnkiem przeciśniętym przez praskę, a także papryką, solą, pieprzem oraz posiekanym koperkiem.
  4. Grzyby najpierw zamocz w masie z jajka, a następnie w bułce tartej.
  5. Od razu po opanierwaniu smaż boczniaki na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor.
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także