Wyglądają jak schabowe, ale są smaczniejsze i zdrowsze. Nawet mięsożercy są nimi zachwyceni

Mają delikatny, orzechowy smak i mięsistą strukturę. Są doskonałą alternatywą dla mięsa. Boczniaki są idealnym zamiennikiem schabu, doskonale udając kotlety w chrupiącej panierce. To danie to absolutny klasyk. Jeśli jeszcze nie próbowaliście boczniaków a'la schabowe, koniecznie zapiszcie sobie ten przepis. 

ObrazekBoczniaki można usmażyć w panierce, jak kotlety - Pyszności; Fot. Adobe Stock

Kotlety z boczniaków przygotowuje się tak samo, jak schabowe. Grzyby należy delikatnie rozbić tłuczkiem, doprawić i potraktować panierką, a następnie usmażyć na gorącym tłuszczu. Tak przygotowane mają chrupiącą skórkę i mięsiste wnętrze oraz wyrazisty smak. To wspaniały pomysł na obiad dla całej rodziny. Nawet mięsożercy docenią kotlety z boczniaków.

Czy boczniaki są zdrowe?

Boczniaki są niskokaloryczne i jednocześnie bogate w składniki odżywcze. Zawierają białko, błonnik, witaminy (takie jak witamina B3, B5, B1 i D) oraz minerały (takie jak potas, fosfor, miedź i selen). Imponującą zaletą tych grzybów jest ich silny wpływ na komórki nowotworowe. Boczniki posiadają przeciwutleniacze, a także właściwości przeciwzapalne. Przez to wykazują działanie pomocne w hamowaniu rozwoju niektórych rodzajów raka.

Ponadto, białko zawarte w tych grzybach bierze udział w budowie i naprawie tkanek w organizmie, a witaminy i minerały wzmacniają układ odpornościowy. Boczniaki są też źródłem błonnika korzystnego dla układu trawiennego. Błonnik wpływa na lepszą perystaltykę jelit, poprawiając procesy trawienne. Co więcej, boczniaki zawierają mało tłuszczu, więc mogą być świetną alternatywą dla osób dbających o dietę.

Obrazek
Boczniaki to łatwo dostępne grzyby - Pyszności; Fot. Pixabay

Przepis na kotlety z boczniaków. Dużo lepsze od schabowych

Boczniaki mają delikatny, orzechowy smak, ceniony zwłaszcza w kuchni chińskiej, japońskiej i koreańskiej. Grzyby te są mięsiste i mają przyjemną teksturę, przez co posiadają wszechstronne zastosowanie w kuchni. Dodaje się je do sałatek, zup, sosów, makaronów czy mięs. Nadają się do smażenia, duszenia, pieczenia. Są stosunkowo łatwo dostępne - znajdziemy je w wielu sklepach spożywczych przez większą część roku. Można również uprawiać je w domowych warunkach.

Składniki:

  • 400 g boczniaków,
  • 4 jajka,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 50 g kwaśnej śmietany,
  • łyżeczka słodkiej papryki,
  • świeży koperek,
  • bułka tarta do panierowania,
  • sól, pieprz,
  • olej do smażenia.

Przygotowanie: 

  1. Dokładnie umyj grzyby, a następnie osusz je na ręczniku papierowym.
  2. Osuszone grzyby przykryj folią spożywczą i delikatnie rozbij te tłuczkiem.
  3. W miseczce rozkłóć jajka, a następnie wymieszaj je ze śmietaną i czosnkiem przeciśniętym przez praskę, a także papryką, solą, pieprzem oraz posiekanym koperkiem.
  4. Grzyby najpierw zamocz w masie z jajka, a następnie w bułce tartej.
  5. Od razu po opanierwaniu smaż boczniaki na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor.
Wybrane dla Ciebie
Piekę na Wszystkich Świętych. Tak pyszne, że ciotki co roku proszą o przepis
Piekę na Wszystkich Świętych. Tak pyszne, że ciotki co roku proszą o przepis
Powinni zajadać seniorzy i dzieci. Ma dużo białka, świetnie działa na stawy i poprawia odporność
Powinni zajadać seniorzy i dzieci. Ma dużo białka, świetnie działa na stawy i poprawia odporność
Na obiad podaję sałatkę sołtysowej. Wszystkie surówki poszły w odstawkę
Na obiad podaję sałatkę sołtysowej. Wszystkie surówki poszły w odstawkę
Pyszna alternatywa dla owsianki. Poprawia sprawność umysłową i dba o zdrowie serca
Pyszna alternatywa dla owsianki. Poprawia sprawność umysłową i dba o zdrowie serca
Na deser zrób charoset. Szybszy niż szarlotka, a pachnie na kilometr
Na deser zrób charoset. Szybszy niż szarlotka, a pachnie na kilometr
Wychodzą mięciutkie i pachną sernikiem. Wystarczy dodać do masy ten proszek
Wychodzą mięciutkie i pachną sernikiem. Wystarczy dodać do masy ten proszek
W piątki faszeruję ziemniaki. Pod serem skrywają pyszną niespodziankę
W piątki faszeruję ziemniaki. Pod serem skrywają pyszną niespodziankę
Tę sałatkę na pewno zrobię na Wszystkich Świętych. W imieniny zniknęła niemal od razu
Tę sałatkę na pewno zrobię na Wszystkich Świętych. W imieniny zniknęła niemal od razu
Dodaję do jesiennej owsianki. Mózg wskakuje na wyższe obroty, a jelita działają jak w zegarku
Dodaję do jesiennej owsianki. Mózg wskakuje na wyższe obroty, a jelita działają jak w zegarku
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy